„Ţaţe” şi bădărani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la înălţimea fotoliului de prim-ministru precum şi cel al preşedinţiei celui mai mare partid, dl.Victor Ponta a împărţit parlamentarele noastre europene precum şi candidatele la această înaltă demnitate în doamne şi „ţaţe”. Doamne ar fi candidatele şi actualele deputate PSD, iar ţaţe ar fi Monica Macovei şi Elena Băsescu.

Primele ar fi doamne pentru că ar da dovadă de mult bun-simţ şi un comportament civilizat, iar secundele ar fi ţaţe „europene” pentru că se ceartă între ele în văzul lumii pe penibila prestaţie parlamentară, precum nu se sfiesc să-şi critice, să-şi hulească ţara, ambele vădind carenţe ale creaţiei lui Băsescu.

N-aş vrea să pun sub semnul îndoielii faptul că parlamentarele sau candidatele PSD ar fi veritabile doamne. Într-adevăr, au distincţie în ţinută şi au fost loiale ţării. Decât s-o critice, au preferat tăcerea. N-am desluşit cu limpezime aportul lor la promovarea europeană, dar dl. Ponta ne garantează că cele (cei) ce candidează acum vor culege pe viitor mândria şi recunoştinţa noastră.

Am reţinut în schimb că „ţaţele”, evident în înţelesul vulgar al cuvântului, ne fac de toată minunea, una susţinând că are 1800 de acţiuni şi intervenţii în PE pe când cealaltă nu ar avea decât 1200. Cu alte cuvinte, comparativ, ambele cu o prestaţie parlamentară la cote superioare. Ce păcat! Doamnele d-lui Ponta nu au prilejul să se ţigănească pe astfel de „fleacuri”. Una dintre „ţaţe” mai tânără în politică, păcătuieşte şi pentru că este fata lui Băsescu. Cealaltă, deja rodată în iţele politicii, păcătuieşte determinând adoptarea de către PE a unor măsuri eficiente în combaterea corupţiei. Macovei a căzut în recidivă după ce în ţară, ca ministru, a asigurat aderarea la UE prin eliminarea steguleţului roşu de pe faţa justiţiei precum a pregătit şi terenul pentru declanşarea eficientă a luptei anticorupţie.

Motivul forte pentru care dl. Ponta s-a dezlănţuit „ţăţoieşte” ar consista însă în faptul că cele două încriminate (dar nu numai ele) şi-ar denigra ţara, nu pe la colţuri, ci în văzul întregii lumi, în aula prestigioasei instituţii europene. Sigur că da! Europrlamentarii noştri, ca şi întreaga suflare politică ar fi trebuit să aplaude frenetic în faţa distinşilor reprezentanţi europeni suita de măsuri ale guvernării Ponta tinzând la anihilarea instituţiilor democratice ale statului de drept din vara 2012 ca şi din noaptea marţei negre de odinioară; să nu se opună pumnului în gură justiţiei; să proslăvească politica populismului dezmăţat şi infestarea moralei publice cu interjecţii de maidan adresate adversarilor politici.

Mai deunăzi, euforicul Ponta se vedea un mic Titulescu. Da, tinere Ponta, numai că Titulescu precum şi alţi politicieni de talia Brătienilor sau ai lui Maniu care au făcut mândria politicii româneşti, au avut un cu totul alt limbaj, o cu totul altă ţinută, de care mă tem că dumneata, după cum te comporţi, nu te vei apropia niciodată; o ţinută fundamental diferită de „ţăţoială”, de bădărănism, de şmechereală.

Ieri, dl.Ponta îl asemuia pe preşedintele Băsescu cu Ianukovici. N-o fi având nici Băsescu aura unui preşedinte de ţinută elevată, cel puţin la nivel formal. Aflăm, însă, dintr-un articol de presă câte ceva despre Ianukovici: că la tinereţe făcea parte din bande de maidan care se dădeau la tâlhării pentru care ar fi fost condamnat de două ori, că a parvenit, între altele, prin contrafacerea şi copierea lucrării de doctorat. Oare cu cine s-ar asemăna mai bine?

Am susţinut constant şi mă menţin în continuare la părerea că degradarea, decrepitudinea morală, este principala cauză a degringoladei postdecembriste care ne ţine departe de Europa şi valorile ei. Când prim-ministrul al ţării se situează la subnivelul decenţei, al bunului-simţ, încurajând fenomenul pe considerente de câştig electoral, nicio nădejde. Într-adevăr, din nefericire, în anumite medii se câştigă mai multe voturi cu ştampila „ţaţă”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite