Ţonţoroiul din „Grădina Maicii Domnului“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

în România se accentuează poziţiile de radicalism între tabere. Nici măcar nu se mai mimează comportamentul civilizat, că de bun simţ ce să mai vorbim! Toată lumea se află în campanie electorală, iar această stare de fapt febrilă dezvoltă dialogul surzilor. Nici măcar nu mai putem vorbi de celebra zicală „Câini latră, ursul merge!“. Acum, ursului care fură şi face prostii nu doar că nu-i e frică, dar mai dă şi cu pietre, atacându-şi acuzatorii.

La noi, în România, există o vorbă din popor, „Când toată lumea îţi spune că eşti beat, trebuie să te duci la culcare!”. Dar cine mai ţine cont acum de proverbele, de zicalele cu tâlc, transmise prin înţelepciunea populară, tocmai pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri şi comportamente grave. Parafrazând, de câtva timp, conducerii politice a ţării noastre toată lumea civilizată, democrată, inclusiv o mare parte a propriului popor îi solicită, îi strigă vehement, protestează în stradă şi îi cer în permanenţă, ca justiţia să fie lăsată liberă şi independentă. Să nu se mai dea legi pe genunchi, prin care justiţia să fie pusă sub control politic, iar infractorii să nu mai poată ajunge la putere, ci la puşcărie!

Degeaba! Dacă ţipă poporul în stradă, este tratat cu violenţă! Şi că tot a fost ziua Jandarmeriei Române, îi doresc la mulţi ani doar dacă se depolitizează complet şi revine la misiunea ei primordială, de a fi în slujba cetăţenilor, nu a infractorilor! Ţipă o parte a magistraţilor, în special cei tineri, sunt trataţi cu ameninţări şi repercusiuni în loc de dialog! Ţipă societatea civilă, este ignorată! Ţipă Europa, partenerii strategici, investitorii, mediul de afaceri, toţi sunt repeziţi de putere, de Vasilica, şefa guvernului, care se răsteşte la Parlamentul European, la reprezentanţii ambasadelor, care au avut obrăznicia să se bage în treburile interne ale României!

Degeaba li se atrage atenţia puternicilor zilei că promisiunile şi măsurile lor populiste n-au susţinere în economie şi buget, că ei fac tot ce vor, angajând credite mari pentru a ieşi din datorii, dar mai mult îi înglodează pe românii plătitori la buget! Degeaba li se transmite zilnic să nu mai fure banii românilor, că ei rad tot din orice sector de activitate pot fura!

Degeaba ne avertizează aliaţii noştri principali, americanii, că pericolul cel mare vine de la Răsărit, că puterea noastră actuală, roşie, îşi ia lumina tot de acolo! Degeaba sunt avertizaţi că democraţia noastră şi aşa vai mama ei, este în pericol, că talibanii noştrii tot spre dictatură îndreaptă căruţa României, înainte de a o răsturna în şanţ, definitiv!

În locul unei situaţii de dialog, de dezbatere, de construcţie politică, de dezvoltare, de căutare de soluţii pentru rezolvarea problemelor, în România se accentuează poziţiile de radicalism între tabere. Nici măcar nu se mai mimează comportamentul civilizat, că de bun simţ ce să mai vorbim! Nu mai departe de săptămâna aceasta, am văzut în Parlament, forul suprem al ţării, războiul taberelor dintre putere şi restul lumii. Şi în loc de dialog, am avut parte de discursuri la fel de radicale, de populiste, de imature la toţi actorii prezenţi: majoritate, opoziţie, preşedinte!

Toată lumea se află în campanie electorală, iar această stare de fapt, febrilă, dezvoltă dialogul surzilor. Nici măcar nu mai putem vorbi de celebra zicală „Câini latră, ursul merge!”. Acum, ursului care fură şi face prostii, nu doar că nu-i e frică, dar mai dă şi cu pietre, atacându-şi acuzatorii.

În „Grădina Maicii Domnului” pare că Scaraoschi a pus stăpânire pe tot şi toate şi joacă ţonţoroiul, făcându-şi fără frică de cap! Cât va mai ţine dansul dracilor numai Dumnezeu ar putea şti şi poate că doar el ar putea pune lucrurile în ordinea lor firească, legală, morală, creştină. Sau o „opţiune nucleară”, ferească! Dar cum la noi mai există o vorbă de duh care zice că ”Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii!”, rămânem doar cu credinţa şi speranţa că lucrurile se vor schimba. Numai că nici marile schimbări şi nici marile speranţe politice care vor şi ele să ajungă la putere, nu par ce se vor a fi, ci mai degrabă nişte amăgiri şi dezamăgiri crâncene.

Ce ne rămâne de făcut în situaţia aceasta? Să punem mâna pe furci şi topoare, adică pe ştampilele votului la urne, să trimitem ursul la plimbare şi pe Scaraoschi şi ai lui acolo unde le este locul, la puşcărie, pardon Talpa Iadului! Doamne, iartă-mă, că suntem în Postul Paştelui! Dar cine mai ţine post cu adevărat în ziua de azi, în România.

Dar pe cine punem în locul dracilor roşii la putere?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite