A câştigat Ponta alegerile?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, la Palatul Cotroceni, în calitate de prim-ministru
Victor Ponta, la Palatul Cotroceni, în calitate de prim-ministru

Sondajul INSCOP publicat de ”Adevărul” face fotografia politică a momentului. Sunt două elemente principale care răzbat din analiza rezultatelor obţinute.

Primul, Victor Ponta câştigă confruntarea prezidenţială,  indiferent de contra-candidatul pe care îl va avea în finala pentru Cotroceni.

Al doilea, dintre toate combinaţiile, Victor Ponta va avea cel mai mult de furcă, dacă va ajunge în turul al doilea, cu Klaus Iohannis, dar şi în acest caz, şansa îi aparţine actualului premier.

Se poate spune, în aceste condiţii, că Victor Ponta este deja câştigător?

Nu, şi asta o ştie foarte bine Victor Ponta însuşi. Nu este câştigător pentru că alegerile sunt în noiembrie şi până atunci se pot schimba multe. Au fost şi alţi candidaţi, coincidenţă, tot ai PSD, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, care aveau prima şansă în sondaje şi au pierdut în cele din urmă. Iar atunci, peisajul politic era mult mai clar, toată lumea ştia care sunt cele două personaje care se vor confrunta în turul al doilea al prezidenţialelor.

Acum, cunoaştem un singur candidat care va intra în finală, Victor Ponta. De partea cealaltă a baricadei, lucrurile sunt foarte confuze. Nu exită un personaj care, la această oră, să se detaşeze  în poziţia de ocupant al celui de-al doilea loc din finală. Klaus Iohannis pare cel mai bine plasat. Dar el nu are, în acest moment, nici măcar investitura propriului partid pentru a candida! Iar, odată obţinută această investitură, urmează nominalizarea sa şi din partea PDL, în cadrul prezumtivului proiect de unificare a celor două partide.

Chestiunea ridică o serie de dificultăţi majore. Pe de o parte, în PNL, Crin Antonescu devine din ce în ce mai critic faţă de omul pe care l-a adus de la Sibiu la Bucureşti şi acum îi este succesor la preşedinţia PNL. Crin Antonescu nu arată că a renunţat la candidatură şi chiar dacă nu mai este la butoanele partidului, are mijloace prin care să-i facă zile fripte lui Klaus Iohannis. De fapt, Crin Antonescu a şi început campania împotriva lui Iohannis. Iar, discursul său acid şi bine exersat în ani de dispute la televizor nu va face decât să producă şi mai multă dezordine pe frontul ”Dreptei”, acolo unde numai de confruntare nu se duce lipsă.

În PDL, situaţia nu este mult mai clară. Cătălin Predoiu a participat la o cursă electorală internă pe care a câştigat-o. Nu va ieşi din cărţi aşa uşor, doar pentru a face un cadou liberalilor şi am văzut declaraţiile făcute la adresa PNL în legătură cu asumarea răspunderii pentru suspendarea din 2012 a  lui Traian Băsescu. În plus, Mihai Răzvan Ungureanu îşi doreşte la rândul său candidatura din partea Dreptei, discutând la început cu PNL, acum cu PDL condiţiile alipirii partidului său la prefigurata alianţă PNL-PDL.

La toată brambureala de pe partea Dreptei se adaugă acţiunile lui Traian Băsescu care nu doreşte în cursă pe niciunul dintre potenţialii candidaţi, având domnia-sa opţiuni bine conturate. Elena Udrea acţionează în forţă clamând împotriva tuturor titlul de unică  şi  adevărată moştenitoare a lui Traian Băsescu.

În aceste condiţii, partea de electorat care nu votează cu PSD are mari probleme în a găsi un candidat cu care să se identifice. Pe Dreapta, posibilii participanţi la confruntarea din noiembrie se bat între ei mai înverşunat decât o fac cu Victor Ponta. Acuzele, mai directe sau mai voalate curg, scrisorile deschise se revarsă din toate părţile, MRU, Udrea şi consilierii lui Traian Băsescu descoperindu-şi  peste noapte talentul epistolar.

Având un asemenea spectacol în faţa ochilor,  electoratul anti-PSD ,evident, că nu este cuprins de entuziasm.  Cu adevărat, în acest moment, Dreapta este pierzătoare, din cauza conflictelor care o macină. Mâine, Victor Ponta ar câştiga alegerile. Singura şansă a dreptei este să iasă din dihonie până în septembrie când se intră în linia dreaptă a campaniei. Din păcate, sondajele nu ne spun nimic despre probabilitatea ca acest lucru să se întâmple.

   Click pentru a mări infografia

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite