Politică

articolul anterior

„A făcut“, „ne-a dat“…

7
25 May 2020 06:07:17
Ancelin Roseti

Auzim adesea spunându-se despre X sau Y (politician sau, generic, partid) că "a făcut" şi că "ne-a dat". În ambele afirmaţii avem, fără îndoială, de-a face cu stupizenia crasă, însă, în cea de-a doua, stupiditatea este dublată, şi, fireşte, augmentată, de slugărnicia adeneică.

"A făcut" ― ca şi cum nu "a face" ar fi fost singura şi marea sa obligaţie, nu acesta i-ar fi fost rolul pentru care a fost plătit, ca şi cum şi-ar fi călcat pe inimă, s-ar fi jertfit, ar fi lăsat de la el, ca şi cum şi-ar fi depăşit atribuţiile, ar fi întrecut norma. Atât de mult s-a obişnuit românul (prin experienţa proprie şi a celorlalţi) cu "a nu se face", încât atunci când se realizează câte ceva, fie şi banal, gestul trece ca act de eroism, ca efort şi conştiinţă supraomeneşti. De aici, poate, şi convingerea sa de neclintit că i se cuvine totul. Pe de altă parte, atât de mult i-a intrat românului în sângele social incompetenţa şi impostura, încât simplul meseriaş, dintr-un domeniu sau altul, omul care îşi face conştiincios datoria, la nivelul prim de autenticitate al respectivei profesiuni, trece ca mare specialist: "e bun", "se pricepe", "e o valoare, o somitate".

"Ne-a dat" ― ca şi cum nu asta ar fi trebuit, ca şi cum ar fi dat din buzunarul său, ca şi cum ar fi făcut concesii de sorginte dumnezeiască. Românul are vocaţia dârză a "aşteptării", orgoliul "cuminţeniei" energice dinaintea stăpânului, e un vajnic fan al încremenirii "în rând", convins că "taciturnia" şi "capul plecat" sunt şi pavăză infailibilă, şi rod mănos, şi mai mult decât amândouă. Or această slugărnicie îl împiedică să vadă şi să priceapă că nu e remuneraţia nu este zvâcnire filantropică şi că nu i se dă, ci i se ia ― sau, altfel spus, că, atunci când "i se dă", se ia din buzunarul său, dându-i-se doar o mică parte.

Aşadar, cu cât numărul celor care nu înţeleg că ei au făcut ceea ce s-a făcut, că prin munca şi din buzunarul lor s-a ridicat totul, şi că de la ei se ia, atunci când li se dă, cu atât politicienii "vor face" şi mai puţin şi li se va lua totul ― şi se va începe chiar cu tăcerea lor şi cu capul lor plecat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Zâna Măseluţă®
25.05.2020, 06:55:09

Pensia Ajungând la pensionare Ne vor da şi nouă Dgetul cel mare Între alte două!

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.05.2020, 08:06:44

Hi..hi..hi..! Foarte interesanta....! Chestia cu ”dgetul”..Acum e si mai limpede ca niciodata de ce te scoli cu noaptea in cap si cerseti atentia comentatorilor de pe pozitii cat mai la vedere..! Dar in afara de asta, oare nu-i cam prea ..agramat felul cum scrii ”dgetul”, sau faptul ca nu stii unde sa pui virgule (de aia nici nu mai pui, deloc), chiar pentru o imbecila lovita concomitent de ramolismet precoce si patima versificarii tâmpe, care o mai face si pe corectoarea din cand ..? Si, da..! Meriti atentia noastra, si o vei primi. desigur..! Dar pentru cu totul alte motive decat cele la care visezi tu..!:))

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.05.2020, 09:15:38

”ramolisment”, ”din cand in cand”,

-1 (3 voturi)
un motan intransigent
25.05.2020, 11:56:12

Bun catrenul, Zana Maseluta!

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
25.05.2020, 11:54:56

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările