Academia Oamenilor de Ştiinţă din România susţine că iniţiativa USR PLUS de a desfiinţa instituţia este una abuzivă. Cum se apără AOSR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii AOSR sunt de părere că demersul USR PLUS prin care se urmăreşte desfiinţarea instituţiei este unul abuziv. FOTO: Arhivă
Reprezentanţii AOSR sunt de părere că demersul USR PLUS prin care se urmăreşte desfiinţarea instituţiei este unul abuziv. FOTO: Arhivă

Reprezentanţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) au transmis, joi seară, că au „luat notă cu surprindere de existenţa unei iniţiative legislative de desfiinţare”, după ce USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă în acest sens. Reprezentanţii instituţiei susţin că acest demers este unui politic, iar argumentele care stau la baza acestuia „sunt abuzive şi nu corespund adevărului”.

AOSR a transmis, joi seară, printr-un comunicat de presă, o serie de precizări legate de activitatea instituţiei.

„Iniţiativa de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România exprimă un proiect pur politic, care uzează de argumente străine adevărului şi domeniului cercetării ştiinţifice, întemeiat doar pe judecăţi de valoare nule şi neavenite, vehiculate insistent în mediul public, într-un fel de rechizitoriu colectiv, susţinut prin definiţii calomnioase”, arată reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, AOSR „este o instituţie care face parte din istoria contemporană a ţării, cu o vechime de aproape un secol”.

„Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este, prin Statut şi prin întreaga ei activitate, o instituţie apolitică, neavând legătură cu niciun partid din România. Opţiunile politice ale unora dintre puţinii membrii AOSR care activează în diverse partide din România, şi nu într-unul singur – un drept garantat prin Constituţie – nu angajează instituţia. Prin urmare, AOSR nu este o „uzină de sinecuri” a unui anumit partid politic, aşa cum calomnios se afirmă în argumentarea politică a iniţiativei de desfiinţare”, se mai arată în document.

Instituţia precizează că, din structurile sale, fac parte „personalităţi ale educaţiei, cercetării şi ştiinţei româneşti, cu operă, activitate şi rezultate la nivel de excelenţă academică, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, cu un număr impresionant de citări şi prezenţe în BDI”.

Potrivit acestora, demersul USR PLUS prin care se urmăreşte desfiinţarea instituţiei este unul neconstituţional, lucru confirmat şi de Curtea Constituţională a României „care, prin hotărârea sa din, 24 iunie a.c., a decis că art. 38 al Legii bugetului din acest an, prin care se elimină finanţarea AOSR de la bugetul de stat, este NECONSTITUTIONAL şi trebuie eliminat”.

„Suntem convinşi că Academia Română nu are niciun amestec în acest demers nedemn, care ar putea să ştirbească prestigiul acestei instituţii fundamentale a ţării, lucru pe care probabil iniţiatorii îl doresc. Academia Română nu se poate teme de o confuzie sau concurenţă între instituţiile noastre şi nu are nevoie de modestul nostru patrimoniu”, se mai arată în documentul citat.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii instituţiei „îşi exprimă indignarea şi revolta faţă de modul tendenţios, în esenţă calomnios şi denigrator, în care este abordată instituţia şi protestează cu fermitate împotriva acestui tratament discriminatoriu, construit pe argumente false, care încalcă şi sfidează orice reguli ale corectitudinii politice”.

Senatorul USR PLUS Cristi Berea şi deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o nouă iniţativă de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, pe care au numit-o  „una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”.

Conform iniţiativei legislative, patrimoniul AOSR, reprezentând drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, s-ar fi transferat către Academia Română.

Vezi şi: USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite