Politică

articolul anterior articolul urmator

Academia Română protestează după ce Nicolae Zamfir a fost revocat din funcţie de către Monica Anisie: O decizie gravă

7
17 Aug 2020 11:00:00
Autor: News.ro
Nicolae Zamfir FOTO Dorin Constanda
Nicolae Zamfir FOTO Dorin Constanda

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră „nejustificată” demiterea academicianului Nicolae-Victor Zamfir din funcţia de director general al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), de către ministrul Educaţiei Monica Anisie şi afirmă că se aştepta „la dialog” înaintea unei asemenea decizii „grave”.

Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcţie, vineri seară, de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, fiind înlocuit de Nicolae Mărginean.  Zamfir a declarat sâmbătă, la Digi24, că a fost uimit de acest gest şi că nu i s-a dat nicio explicaţie. El se consideră victima unei campanii de denigrare duse de anumiţi angajaţi ai Institutului pe care i-a sancţionat pentru nerespectarea unor reguli.

Potrivit conducerii Acedemiei Române, cariera ştiinţifică, prestigiul şi rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH şi a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional şi internaţional.

"În virtutea colaborării dintre Academia Română şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ne-am fi aşteptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii", se arată într-un comunicat al Academiei..   

"Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial", au transmis reprezentanţii Academiei.

Aceştia subliniază că proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare.

"Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică", se adaugă în comunicat.

Academia Română cere Guvernului "să se implice în stoparea unor astfel de acţiuni contrare intereselor ţării noastre".

Academia aminteşte că în data de 21 mai 2020 a criticat "acţiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP”, şi a atras atenţia, la acel moment, asupra evidenţei existenţei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării ştiinţifice româneşti şi ale României.

Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta ţărilor puternice în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Scaramouchee
17.08.2020, 12:42:35

Poate ne spune Academia si din cate locuri avea venituri nenea asta "UBICU" pana la demitere! Cumva din trei surse?

Ramona Georgescu
17.08.2020, 13:28:52

Persoana care o sa il inlocuiasca o sa fie una care are scoala vietii.Aumai fost cazuri recente.

Banan Crudu
28.08.2020, 01:24:20

ai citit cartea aceea, Ramona ? Respectă-i titlu. Cine ți-a spus ție ca persoana aia are "dăcat" școala vieții ? Vreun "doktor" de la voi din partid ?!

Banan Crudu
28.08.2020, 01:26:34

da, au mai fost cazuri recente, chiar foarte multe. Unul dintre ele s-a numit Doncilla Ve și a ajuns chiar premier(ă).

Romulanul Petre
17.08.2020, 22:24:37

Academia in scleroza cerebrala: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02415-0?fbclid=IwAR2NWQhPTfnw732N69kEyp4A9ys2RFIpJ5D1mvLEx2lySaaxXdXnCmh67Ag https://www.contributors.ro/piticul-sovietic/?cfcc

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările