Politică

articolul anterior articolul urmator

Academicienii se piaptănă

29
9 Feb 2017 15:36:52
Péter Demény

Cred că am fost azvîrlit în capsula timpului. Limbaj desuet şi patetic, expresii rîncede, patriotism fudul, obosit şi inept.

Având în vedere poziţia Academiei Române, de instituţie identitară fundamentală, aflată de un secol şi jumătate în serviciul Naţiunii Române”, „solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept” etc. Toate aceste fraze teribile fac parte din Apelul unor academicieni români semnat de 82 de academicieni, printre ei şi nume de la care am aşteptat mai mult.

Mă văd înşelat. Scrisoarea sună ca un act compus în 18 nu ştiu cît, nu în anul de graţie 2017. Acum, cînd fierbe ţara, cînd protestele au transformat România într-un loc respirabil, dar orice ar gîndi fiecare dintre noi, ne aflăm într-o situaţie de front-page, academicienii se vaită ca nişte bunici ramoliţi care n-au crezut niciodată în inteligenţă. „Să vegheze”, sau mai tîrziu „a luptat atîtea veacuri” şi „pe care le-a realizat cu atîtea jertfe”, bineînţeles că Unirea „în preajma sărbătoririi” căreia ne aflăm? A scris asta Eugen Simion şi ceilalţi, sau cel mai împuşcat fiu al naţiunii? Chiar au trecut 30 de ani de la revoluţie, sau nici nu s-a întîmplat? De ce se tem aceşti oameni? De nu ştiu ce primejdie externă adusă de agenţii horthyşti şi fascişti? Nu m-aş mira dacă i-aş auzi vorbind despre asta.

Şi ce a devenit ştiinţa românească, dacă rectorul UBB semnează aşa o bazaconie? Ce a devenit, dacă Academia publică aşa ceva? Sau oamenii de ştiinţă nu sunt acolo? „Rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei” — este enumerat într-o paranteză printre primejdii. Păi n-au auzit doamnele şi domnii semnatari despre feţele adevărului? Despre un întreg fenomen ştiinţific care nu mai crede că adevărul este unic şi de necombătut, un idol ideal?

Şi, sigur, autonomia. Nu mă cutremur dacă nea Ioan spune ce spune apelul (nu citez, mi-e rău), dar cînd oameni pretins serioşi scriu aşa ceva mi se face inima măciucă.

Ţara arde şi academicienii se piaptănă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Petre67
9.02.2017, 16:19:17

Imi puneti atatea intrebari !!! Retórica e buna ca figura artistica, dar aici pierde din cauza traducerii ...cred ca trebuia sa o lasati in maghiara,asa cel putin nu intelegeam nimic

0 (6 voturi)
Paun Al
9.02.2017, 16:27:32

Pe jumatate aveti dreptate . "identitatea , suveranitatea şi unitatea naţionale a României si a romanilor , ...a stabilităţii statului de drept” este pusa in pericol tocmai de " institutiile abilitate ' romanesti ... parlament , guvern , autoritati locale ...etc , care se preocupa mai ales sa-si securizeze relatia partid -stat , sa- se apere de justitie daca fura , sau daca sunt corupti , sa-si conserve si mareasca averile . Si asta pe seama Romaniei si a poporului roman, pe care pretind ca le iubesc , pretind ca sunt "patrioti ", de parada . Pana la urma cui se adreseaza academicienii ? Si ce au facut ei, academicienii , cand tara a fost furata , impartita , vanduta ... cand universitatile , scolile s-au transformat in afaceri oneroase, ce produc diplome si doctorate . Cui se adreseaza academicienii ? Celor ce au pus Romnaia pe butuci , dusmanilor ei interni organizati sub forma "autoritatilor "? Pe de alta parte nici neprietenii nostri externi nu dorm pe o ureche . Vor profita de orice slabiciune a Romaniei , in interesul lor . Problema este ca "dusmanii externi " sunt cel mai mult ajutati , tocmai "organele abilitate " ale statului roman... Ca sa inchei ca dv cu un proverb ... Fereste-ma doamne de dusmanii din interior , de la butoanele Romaniei , de "ai nostri" , ca de straini ma feresc singur ...

+7 (7 voturi)
Radu Mircea
9.02.2017, 16:59:25

# Paun Al Domnu' Paun , va admir puterea de intelegere si rabdarea de a-i raspunde domnului Demeny . Eu sunt mai impulsiv si de data aceasta nu-l mai onorez cu vreun comentariu fiindca nu va fi postat niciodata , ba daca ma gindesc nitzel mai bine s-ar putea sa ma dea afara de pe forum si sa-mi inchida contul pentru limbaj inadecvat . Totusi ii amintesc raspunsul lui Basescu cind a venit vorba de autonomia multdorita : '' NICIODATA ''

+10 (12 voturi)
Paun Al
9.02.2017, 17:18:06

Mircea , dl Demeny are reactii emotional -viscerale cand aude de romani si cu ce se mai ocupa ei ... Inclusiv academicienii ... :)

+6 (10 voturi)
Mircea B.
9.02.2017, 16:28:39

Peter Demeny "Acum, cînd fierbe ţara, cînd protestele au transformat România într-un loc respirabil, dar orice ar gîndi fiecare dintre noi, ne aflăm într-o situaţie de front-page" Da, domnule Demeny, fix in aceste clipe UDMR şade de-a dreapta ălora care generează astfel de probleme, vezi si atitudinea de curvă politică a UDMR la moţiunea de cenzură. Deci, cine vrea guvernare, trebuie să pape şi sirop amar de la academie!

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările