Politică

articolul anterior articolul urmator

Acatiste şi degete la nas – cum să scapi fiind de partea dreptăţii

3
12 Feb 2015 16:53:50
Teodor Răileanu-Olariu
Udrea şi Vosganian arătând degetul justiţiei, fiecare în felul său!
Udrea şi Vosganian arătând degetul justiţiei, fiecare în felul său!

Atât siguranţa stoică a degetului la nas al Elenei Udrea, cât şi rugăminţile pioase printre acatiste ale lui Vosganian au ca element generator de speranţă credinţa că se află de partea corectă a baricadei. Exact! Cei doi ştiu că (probabil – n.a.) au furat, dar nu se simt vinovaţi.

Scene halucinante în Parlamentul României: un fost ministru cu greutate, pe aceeaşi funcţie cu actualul Liviu Dragnea, Elena Udrea duce degetul la nas într-un gest clar de apartenenţă la valorile grupărilor de tip mafiot; un alt fost ministru cu greutate, cârmuitor al economiei din ţara noastră, Varujan Vosganian, se bazează pe o altă structură de putere, divină de această dată. Udrea a crezut că scapă dacă se arată sigură pe ea şi pe spiritul de tovărăşie cu ceilalţi mafioţi umblând liberi prin plenul Parlamentului. Vosganian s-a rugat la Dumnezeu şi a scăpat. O fi coincidenţă?

De fapt, cei doi căutaţi de justiţia din ţara noastră au în comun un aspect subtil la nivel psihologic. Atât siguranţa stoică a degetului la nas al Elenei Udrea, cât şi rugăminţile pioase printre acatiste ale lui Vosganian au ca element generator de speranţă credinţa că se află de partea corectă a baricadei. Exact! Cei doi ştiu că (probabil – n.a.) au furat, dar nu se simt vinovaţi. Prin urmare, sunt victime ale sistemului sau ale răzbunărilor politice.

Totuşi, de ce nu se simt ei vinovaţi? De ce, în pofida unor dovezi care arată că sunt suspecţi de fapte de corupţie la cel mai înalt nivel, Udrea şi Vosganian se simt victime? Consider că principala lor credinţă, cea care îi poziţionează moral faţă de faptele lor, este că se află de partea corectă a baricadei, de partea dreptăţii. Şi cum să se simtă altfel dacă ei sunt exponenţii unui sistem generalizat şi metastazic de corupţie în România? La urma urmei, ei nu au făcut decât afaceri! Atât. Exact la fel cum făceau toţi cei din jurul lor! Adică şpaga era doar un ”comision” pe drept meritat fiindcă cel care câştigă un contract barosan trebuie şi el să contribuie cu ceva, nu? Şi cum să dai cuiva un contract doar pe ”competenţe”? Adica degeaba?

Asta este percepţia tuturor celor care sunt urmăriţi, judecaţi şi/sau condamnaţi pentru corupţie, ”noi nu am făcut decât afaceri”. Detaliind, Elena Udrea se simte exponentul unei forţe, a sistemului mafiot şi corupt din România, în luptă cu un alt sistem, cel de justiţie, pe care ea şi cei asemenea îl consideră doar un competitor în calea afacerilor lor. Asta este aroganţa şefului de gaşcă.

De cealaltă parte, Varujan Vosganian face apel la Dumnezeu. Ce poate el să îi spună Instanţei Supreme ca să îl scape de instanţa pămânească? Oare „Doamne, am greşit, dar doar un pic comparativ cu ăştialalţi. În plus, am dat şi o să mai dau din ce am luat la biserici!”? Şi el se crede de partea corectă a baricadei de are tupeul să ceară ajutorul divin pentru fapte reprobabile scrise clar în Biblie. Asta este aroganţa lunecoasă, a capului plecat.

Totuşi, cum de a scăpat Vosganian? Putem specula câteva explicaţii. Fie senatorii au considerat că au dat „partea leului” Justiţiei cu aprobarea arestării Elenei Udrea; fie au zis că Vosganian a furat prea puţin; fie au frică de Dumnezeu; fie nu mai au frică visându-se protejaţi de noul şi imprevizibilul Preşedinte. Cert este Elena Udrea a aratat degetul cui nu trebuie.    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Emil Valeriu Sapca
12.02.2015, 18:58:35

Armeanu`, s-a scos iarasi. Ieri cu ajutorul derbedeilor USL, azi cu acelasi sprijin plus noul volum de poezi : "Cartea lacrimilor". A declamat, in prima auditie, in fata colegilor sai. Poate cu acest volum va castiga Nobel-ul pentru ...golanie. Ma intreb ce va face duminica, la slujba de la Biserica Armeneasca, cand va da ochii cu cei din comunitatea sa. Lasitate, numele tau este varujanvosganian.

Radu Mircea
12.02.2015, 18:59:56

Sau poate Vosganian a fost iertat deocamdata fiindca urmeaza o schimbare la sefia senatului si o motiune de cenzura . Si fiecare vot conteaza . Mai ales al unuia care iti este dator pina-n git . Oricum exista o diferenta de calibru uriasa intre cei doi . Puneti alaturi zimbetul Elenei Udrea de lacrimile de crocodil ale lui Vosganian .

m lupascu
12.02.2015, 19:55:54

- cu un presedinte incompatibil in spiritual legii, un guvern condus de un hot de drepturi civile si crima organizata in parlamentul ilegitim, nu mai sunt sperante - usl in splendoare criminala

-1 (1 vot)
Modifică Setările