Politică

articolul urmator

Acest animal care speră - despre alegerile locale

13
29 Sep 2020 17:30:40
Péter Demény

Transilvania devine oare Transilvania în toată puterea cuvîntului? Oricum ar fi, alegerile locale din 27 septembrie sunt dătătoare de speranţă.

Dominic Fritz, Zoltán Soós - cred că acestea sunt numele care au generat cele mai mari surprize. La Timişoara fusese învins un primar de două mandate, iar la Tg. Mureş, unul de cinci, care, e drept, nici nu mai putea candida, dar dacă ne gîndim că el a pornit acum în cursa pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi nici acolo nu a reuşit atunci putem concede că Dorin Florea este un învins absolut. Însă Soós a avut contracandidaţi şi din PNL, din PSD sau din POL, şi eu cel puţin credeam că teama de maghiari „va lovi” la vot (conform recensămîntului din 2011, românii de la Tg. Mureş alcătuiesc 49% a oraşului, iar maghiarii, 42%, destul de mulţi pentru politicienii de nişă şi pentru stereotipii inepte).

Dar de ce ne surprinsese victoria celor doi şi a altora? Transilvania este o regiune par excellence plurietnică şi pluriculturală. Într-adevăr; şi totuşi parcă se instalase un etnicism devastator.

Şi nu numai la români. Cred că asta este una dintre capcanele pe care stafful lui Soós trebuie s-o evite abil: sunt maghiari care visează despre cine ştie ce lucruri specific maghiare (redenumirea unor străzi de exemplu) fără să se gîndească că un oraş trebuie să fie al locuitorilor, indiferent de etnia fiecăruia, şi că nu e bine să fim plini de resentimente. Din punctul meu de vedere, un naţionalist nu poate fi un primar bun.

Un enunţ discutabil; dar dacă ne gîndim la Tg. Mureşul lui Dorin Florea, unul care se verifică sută la sută. Străzi pline de gropi; un transport public deplorabil; piste pentru biciclişti inexistente, parcări puţine - un oraş prăfuit şi provincial.

Omul este un animal care speră. Prin asta se şi iluzionează, normal - dar cum putem spera ”puţin”?! Speranţa este per definitionem maximalistă.

Şi totuşi, mi-am reţinut speranţa: îmi amintisem cu amar de alegerile de-acum patru ani. Acum sper din nou (şi-mi reamintesc cît am sperat şi cînd fusese ales Emil Constantinescu, şi cînd fusese ales Klaus Iohannis). Cred că asta este caracteristica cea mai mîrşavă a politicii din România: faptul cum îşi bate joc de speranţele şi deci viaţa oamenilor.

Îmi place lookul tînăr al staffului lui Soós, atît de diferită de gri-ul de secretar de partid al primarului de pînă acum, şi că echipa lui este plurietnică. Victoria a fost obţinută, urmează înţelepciunea şi munca perseverentă.

Mă iluzionez din nou: dar numai aşa, prin crearea unor oraşe frumoase şi respirabile poate dovedi politicul că Transilvania este într-adevăr ceea ce a fost dintotdeauna.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Iulian Arion
29.09.2020, 17:42:15

Daca ne aducem aminte, La alegerile europarlamentare de anul trecut, romanii din exteriorul arcului carpatic au acordat UDMR de zece ori mai multe voturi decat numarul etnicilor maghiari din aceeasi regiune, care, teoretic au votat. Romanii au incredere in magyari. Reciproca este adevarata? Vom vedea.

+4 (6 voturi)
pathfinder
29.09.2020, 17:47:33

Aia erau pesedei pusi sa voteze UDMR. Ca altfel ramaneau fara europarlamentar. Igen?

+5 (7 voturi)
Iulian Arion
29.09.2020, 18:08:58

Acum au votat USR si PNL, tot pusi de pesede?

-6 (6 voturi)
Pasui
29.09.2020, 18:38:37

Iulian Arion " Acum au votat USR si PNL, tot pusi de pesede?" In general romanii voteaza cat mai straini ! Daca vine un turc sau un tatar imediat este vota Romania.t . USR este considerat partidul cel mai strain de

-9 (9 voturi)
= aceeaşi mizerie
29.09.2020, 19:27:57

Autorului articolului: cum aţi tras concluzia că Tg.Mureşul ar avea "Străzi pline de gropi; un transport public deplorabil; piste pentru biciclişti inexistente, parcări puţine - un oraş prăfuit şi provincial"?... Văd că aveţi nume maghiar, dar sigur nu sînteţi din acest frumos oraş, şi nici nu aţi trecut în ultimii ani pe acolo... Ar dori bucureştenii, sau locuitorii marilor oraşe să aibă aşa "parcări puţine" (care, apropo, majoritatea nu sînt asfaltate, ci cu "biscuiţi" care permit creşterea ierbii), sau aşa străzi "prăfuite", deşi cele mai circulate sînt spălate noapte de noapte.... Transportul local e chiar acceptabil, cu autobuze ca sosesc cu punctualitate, chiar dacă nu sînt "ultimul răcnet", şi cu un transport interurban spre localităţile limitrofe foarte bine pus la punct... E adevărat că nu e un oraş "campion" la piste de biciclete, dar e o mare minciună să afirmi : "piste de biciclişti inexistente", într-un oraş unde cultura mersului pe două pedale e de tradiţie, şi chiar există cîţiva kilpmetri de piste pentru biciclete... Mai urma să afirme autorul articolului că străzile din Tg.Mureş sînt pietruite, iar în Centru se opresc coviltire cu cai (sau boi), iar "tabloul" micinosului articol ar fi fost complet....

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările