Iohannis, voturile şi moldovenii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştie Klaus Iohannis că 3 din 4 români vor unirea cu Republica Moldova?
Ştie Klaus Iohannis că 3 din 4 români vor unirea cu Republica Moldova?

Nu m-am decis încă cu cine voi vota la alegerile prezidenţiale. Dezamăgit peste măsură de clasa politică, o voi face, cu siguranţă, doar cu un candidat care are printre deziderate şi pe cel al unirii cu Republica Moldova. Ca mine sunt mulţi. Foarte mulţi!

Acest articol este scris pentru ochii unor consilieri de campanie care nu şi-au actualizat dosarul Basarabia.

Voturile românilor din Republica Moldova sunt invocate ca un tipar de către presă atunci când vine vorba de Republica Moldova. Nimic mai greşit! Cele care contează ca număr în acest peisaj sunt voturile românilor din România care susţin proiectul unionist al celor două state româneşti.

Toţi candidaţii de până acum şi-au arătat susţinerea faţă de proiectul unionist, într-o mai mică sau mai mare măsură, fie imediat sau în 5-10 ani. Numai unul se încăpăţânează să dea cu bâta în baltă pe acest subiect, cu regularitate.

Comunalităţile de limbă

După o primă nefericită declaraţie pe subiect, Klaus Iohannis a căutat să dreagă busuiocul anunţând o vizită la Chişinău şi punându-şi consilierii să emită o declaraţie din care nu reiese nimic altceva decât limba de lemn şi necunoaşterea a ceea ce înseamnă Basarabia în mentalul comun românesc. Toată declaraţia o găsiţi aici, spicuiesc:

Comunalităţile de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură fac din relaţia României cu vecinul său de peste Prut un episod unic la nivel european. (....) Îi asigur pe cetăţenii Republicii Moldova că au în Partidul Naţional Liberal un susţinător în tot acest proces laborios al integrării europene şi în menţinerea relaţiei dintre cele două maluri ale Prutului la intensitatea şi înălţimea la care cetăţenii celor două state, prin liberă voinţă, vor dori să o ducă. Cred în proiectul european al Republicii Moldova şi în faptul că putem avea un viitor comun în Uniunea Europeană!

Să nu ne înţelegem greşit, cu toţii suntem de acord o integrare europeană a Republicii Moldova însă raţiunea pentru care o facem este dorinţa de a face parte din aceeaşi entitate - statală, sperăm noi.

Ori ultima declaraţie a lui Iohannis pe subiect, folosind termeni precum personal, cred, apropiere (nu Unire), nu face decât să dea apă la moară adversarilor care îl situează ca fiind un reprezentant al intereselor geopolitice a doamnei Merkel. Klaus Iohannis la Adevărul Live:

image
Preşedintele României are în esenţă două căi pe care poate să meargă. Calea indiferenţei faţă de Moldova şi calea apropierii de Moldova. Personal, eu cred că aş merge pe apropierea dintre România şi Moldova. Avem foarte multe lucruri în comun. Vreau să avem o relaţie privilegiată şi vreau să aprofundez această relaţie. Poate vă surprinde. Pentru mine, Moldova este o temă foarte importantă. De-ar fi să depindă de mine, aş merge pe calea naturală a apropierii dintre România şi Moldova

Să fie clar: avem nevoie de o declaraţie clară, cu subiect şi predicat în care UNIREA cu actuala Republica Moldova să fie îmbrăţişată de candidat, ca un lucru firesc, şi, pornind de la acest fapt, candidatul să se angajeze la o serie de măsuri pe care le va lua în acest sens.

Încă nu m-am decis pe cine voi pune ştampila pe 2 respectiv 16 noiembrie. Dar asta nu pentru mult timp...

Cu stima,

Un votant din mulţi.

PS: Şi pentru că poate unii consilieri sunt ocupaţi în această perioadă a anului, le livrez direct poze, făcute de către votanţii lor, ieri în timp ce ei scriau texte despre iluzorii integrări europene, în limbi de lemn:

image

Flash-Mob cu 100 de bucureşteni în faţa ambasadei Republicii Moldova.

image

Comunalitate de steag - 1 milion de astfel de panglici pe ambele maluri ale Prutului.

image

Sibiul meu drag - Poză de la meciul de baschet România- Letonia unde steagul tricolor lung de 150 de metri, cusut la Chişinău şi desfăşurat până acum în mai multe oraşe româneşti, este purtat pe braţe de către spectatori. Steagul va ajunge în majoritatea oraşelor importante din România, unde filialele Platformei Unioniste Acţiunea 2012 îl va desfăşura pentru a aminti despre dezideratul unităţii naţionale a neamului românesc.

Pozele sunt doar de ieri, 27 august. Întâmplător...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite