Politică

articolul anterior articolul urmator

Acţiune, proiect şi criză politică. Despre nevoia de coerenţă

6
9 Sep 2021 16:51:32
Gheorghe Falcă

Se vorbeşte adeseori în politica românească, iar în aceste zile parcă şi mai mult, despre nevoia de unitate. Într-adevăr, unitatea e un reper important, o valoare şi un scop care pot diferenţia un proiect politic de succes de unul aventuros şi sortit eşecului. Aş vorbi totuşi despre o altă valoare diferenţiatoare în politică, mult mai puţin invocată, şi anume coerenţa.

De altfel, cele două, unitatea şi coerenţa sunt în mod evident interdependente, pentru că unitatea e o formă fără fond dacă nu e bazată pe coerenţa dintre acţiune şi doctrină, iar coerenţa care produce dezbinare e complet inutilă.
 
În particular, mă interesează coerenţa dintre acţiunea politică, programul sau proiectul politic şi gestionarea prin acţiune a crizelor politice. Există o sugestie de coerenţă chiar în ordinea înşiruirii din titlu: acţiune-program-criză. Pentru că, în lumea realităţii politice şi a guvernării, acestea e ordinea în care se succed cele trei. 
 
Desigur, într-o lume ideală, programul sau proiectul politic, bine fundamentat doctrinar, preced acţiunea politică. Totuşi, experienţa concretă şi personală ne arată că acţiunile preced de cele mai multe ori programele, că acţiunile individuale coagulează de fapt proiectele politice în jurul unor valori. Ca să dau un exemplu edificator: în anii 90, având doar intuiţia, nicidecum experienţa valorilor autentic democratice, mulţi dintre noi am luat parte mai întâi la acţiunile politice de susţinere a acestor valori reprezentate politic de PNL, PNŢ sau Alianţa Civică, pentru a le numi pe cele mai importante. Cu alte cuvinte, mai întâi au fost acţiunile, mişcările de stradă, demonstraţiile, votul nostru entuziast, şi de abia pe urmă adeziunea clară la un proiect politic.
 
Ceea ce uneşte acţiunea şi programul politic este faptul că amândouă sunt realizate prin decizii care ne aparţin, prin deliberare personală sau colectivă. Crizele sunt însă de cele mai multe ori independente de voinţa noastră, nu ţin de domeniul deciziei pregătite, ci de cel al reacţiei şi gestionării raţionale. Acţiunile şi programele le pregăteşti, cu crizele te întâlneşti, aceasta e deosebirea esenţială. Asemănarea există însă şi o găsim exact la capetele şirului acţiune-program-criză: atât acţiunile care coagulează programe şi proiecte politice, cât şi acţiunile care trebuie să rezolve o criză trebuie să fie marcate de echilibru şi discernământ. Şi, mai ales, trebuie să aibă în vedere un scop decisiv şi important pentru cetăţeni.
 
Atunci când scopul acţiunii politice, mai ales în situaţii de criză, nu e perceput ca important de către omul obişnuit, atunci când acest scop pare obscur, iar deciziile sunt lipsite de transparenţă, politicienii pierd foarte mult din capitalul lor de încredere. Ei trebuie să fie primii care dau dovadă de claritate: în identificarea cauzelor crizei,  în reacţia rapidă şi în propunerea de soluţii cu bătaie lungă. Aşadar, orice criză politică poate să conducă la o criză de încredere, dacă nu e gestionată transparent şi coerent.  Cetăţenii au nevoie să perceapă coerenţa din acţiunile politice, coerenţă în primul cu un proiect politic pe care l-au votat în prealabil. Oamenii votează politicieni pentru a lua anumite măsuri, pentru a face anumite alianţe. Atunci când se pierde coerenţa, oamenii se simt trădaţi.
 
Nerecunoaşterea crizei ca atare, a dimensiunilor ei reale, aruncarea vinovăţiei, ignorarea rănilor şi dezechilibrelor aduse de criză, toate conduc la un colaps al încrederii. Dimpotrivă, când există onestitate, când nu cauţi vinovaţii în altă parte, când nu arunci cu acuze şi eviţi excesele de limbaj, creezi ca politician un climat al încrederii şi echilibrului. În acest climat pot fi luate deciziile cele mai bune, poate fi enunţat şi urmărit acel scop decisiv şi important pentru cetăţeni, şi poate fi chiar construit un nou proiect politic, care să nu-l trădeze pe cel iniţial, de dinaintea declanşării crizei.
 
Cum poate fi făcut acest lucru, cum poţi ieşi din criză întărit? În primul rând, păstrând fundamentele doctrinare, principiile şi valorile proiectului politic comun. Fără acest fundament, fără respectul faţă de valorile care ne-au adus iniţial împreună, nu cred că poate exista ieşire cu succes dintr-o criză, ci doar o cosmetizare, o amânare a ei. Pot exista câteva beneficii pe termen scurt, însă în niciun caz un program cu bătaie lungă, un proiect rezistent şi viabil. Doar acţiuni punctuale, adeseori arbitrare, incoerente cu valorile comune, şi care în final vor declanşa o nouă criză.
 
E un clişeu să spui trebuie să vedem în orice criză o oportunitate. Dar nu ştiu cât de adevărată e această aserţiune când e vorba de crize la a căror declanşare ai participat. În orice caz, orice criză e un test. E un test care diferenţiază oamenii politici în funcţie de felul în care ştiu să gestioneze criza. Şi e un test pentru orice proiect politic, care supravieţuieşte doar dacă cei care l-au creat păstrează solidaritatea şi au în vedere scopul fundamental care i-a adus laolaltă. 
 
Închei aducând aminte despre un alt adevăr ştiut de multă lume: cuvântul criză vine din greaca veche, în care înseamnă „a cerne”. Aşadar, în vremurile de criză, suntem cernuţi printr-o sită, iar prin această sită trec doar cei care sunt apţi să formeze o plămadă nouă. Criza discerne aşadar pe cei capabili ca, prin solidaritate, unitate şi coerenţă, să lege împreună un proiect în care cetăţenii să aibă încredere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Cheu
9.09.2021, 17:52:25

Dumneavoastra cu cine tineti ? Cu Orban sau cu Echipa castigatoare ?

-9 (9 voturi)
Cheu
9.09.2021, 18:04:33

Gheorghe Falcă "Se vorbeşte adeseori în politica românească, iar în aceste zile parcă şi mai mult, despre nevoia de unitate. Într-adevăr, unitatea e un reper important, o valoare şi un scop care pot diferenţia un proiect politic de succes de unul aventuros şi sortit eşecului. Aş vorbi totuşi despre o altă valoare diferenţiatoare în politică, mult mai puţin invocată, şi anume coerenţa." Pai bine da dumneavoastra observ ca habar naveti care e miza , pentru ca sunteti foarte roman . Pentru Miza unitatea e indispensabila pentru ca pe bucati nu se rezolva nimic . Si dumneavoastra cand ati povestit chestia cu pita sa manance 4 oameni o pita ati cerut ca PSD sa fie dat de pamant si toti sa voteze Citu . Coerenta e asa si asa, chiar daca printr-o eroare de sistem sa zicem nu ajunge Citu presedinte se pot crea diverse diversiuni ca Miza sa persiste

-9 (9 voturi)
Iulian Arion
9.09.2021, 20:26:29

"Calls on the Commission to take concrete measures to ensure freedom of movement for all families, including rainbow families, in line with Coman & Hamilton judgment, which states that the term “spouse” as used in the Free Movement Directive is also applicable to same-sex partners; requests the Commission to examine whether the Member States comply with the Coman & Hamilton EUCJ judgment and take enforcement action under Article 258 TFEU against those that do not comply; calls on the Commission to take enforcement action against Romania for its ongoing failure to comply with this judgment, the lack of legal remedy which forced the plaintiff to resort to the ECtHR for redress;" Doamna europarlamentara Dolores Montserrat a initiat un proiect de initiativa din partea PPE, din care face parte si PNL, prin care cere Comisiei Europene sanctionarea Romaniei. In fapt, Dupa ce Coman si Hamilton s-a adresat CEDO, in urma rezolutiei primita de Romania, CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) a decis ca insotitorul are drept de a locui cu persoana de cetatenie Romana. Decizia CCR este general valabila si obligatorie. Ei bine, cineva a dezinformat-o pe doamna Dolores Montserrat ca in Romania continua interdictia impotriva deciziei CEDO. Gheorghe, este de datoria voastra sa o informati pe doamna D. Montserrat, intreg parlamentul european ca asemenea fapte nu mai exista in Romania, ca Romania are legislatie antidiscriminatorie si o aplica. Daca va fi sanctionata Romania pentru ca voi stati cocosati sub povara complexelor de inferioritate, e bine sa nu mai veniti in Romania. Va prezinta lista europarlamentarilor romani in PPE: Falca Gheorghe, Basescu Traian (PMP), BOGDAN Ioan-Rares, BLAGA Vasile, BUŞOI Cristian-Silviu, Marian-Jean MARINESCU, Siegfried MUREŞAN, Loránt VINCZE (UDMR), Daniel BUDA, Mircea-Gheorghe HAVA, Dan-Ştefan MOTREANU, Iuliu WINKLER (UDMR), Gheorghe-Vlad NISTOR, Eugen TOMAC. Textul integral al rezolutiei propuse este aici: https://adevarul.ro/international/europa/acuzatii-grave-varsovia-bruxelles-polonia-supusa-unui-razboi-hibrid-juridic-plan-economic-1_613871305163ec427100d3ca/index.html

+9 (11 voturi)
Iulian Arion
9.09.2021, 22:26:55

Am vazut poza doamnei Dolors Montserrat. Pare o figura deschisa, inteligenta. Trebuie sa o abordezi cu mare atentie, fara sa scrjnesti din dinti si fara sa afisezi o mandrie suverana a la Norica Nicolai, cand si-a ridicat poalele in cap, intr-un discurs suveranist, presarat cu invective si acuze. Deci: - te prezinti si ii spui ca ai citit propunerea de rezolutie a carei autoare este. Adaogi ca este bine structurata, dar ai nevoie de anumite clarificari inainte de a o vota. In acest moment, ar trebui sa zambeasca si sa-ti raspunda ca poate oferi clarificarile necesare, daca afla despre ce e vorba. Aici e momentul sa o inviti intr-un spatiu deschis si sa o inviti sa ia loc. Ai grija sa se aseze ea mai intai, nu tu! Chiar daca ai tras la coasa in ziua precedenta, astepti sa ia loc ea, apoi tu. Retine acest mic amanunt.

+9 (9 voturi)
Cheu
10.09.2021, 06:35:00

Iulian Arion "Chiar daca ai tras la coasa in ziua precedenta, astepti sa ia loc ea, apoi tu. Retine acest mic amanunt." Apoi te ridici pe picioarele din spate si incepi sa dai din coada . Foarte important acest pas .

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările