Actorii şi putregaiul din ţara lui Dragnea şi Tăriceanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţ de o săptămână, până în ziua de 25 iulie, la iniţiativa unuia dintre ce mai talentaţi şi mai cu notorietate actori aparţinând tinerei generaţii - l-am numit pe Marius Manole - câţiva dintre slujitorii Thaliei strâng semnăturile necesare pentru a da o şansă transformării în lege, în normă constituţională a dezideratului „Fără penali în funcţii publice“.

Cei mai mulţi dintre actorii cu pricina nu sunt implicaţi politic, nu au carnete de partid, nu fac parte din USR - formaţiunea care a iniţiat campania - însă, convinşi că este vorba despre un necesar act de igienă morală şi socială, au decis să îşi sacrifice vreme de şapte zile zilnic câteva ore din viaţă pentru a-şi îndemna concetăţenii să se alăture oamenilor cinstiţi din România care nu vor ca la butoane să se afle persoane cu musca pe căciulă. Corupţi, hoţi, bandiţi care au profitat de funcţii, de tot ceea ce le-au pus la dispoziţie ele- influenţă, expunere, bani, relaţii, putere de decizie- spre a comite fapte reprobabile. Şi care după ce le-au comis şi au fost prinşi asupra faptului continuă să conducă, să facă, să dreagă şi mai cu seamă să încurce, să legifereze, să ţină discursuri patetice ori mobilizatoare, să se prezinte drept indispensabili, drept inşi providenţiali, salvatori de instituţii, drept victime ale procuraturii, ale DNA-ului, ale invenţiei fantasmagorice denumite cu sintagma Statul paralel. Rămân, cum se zice în stand by, invocând pervers prezumţia de nevinovăţie, continuând să viermuiască şi să paraziteze ba guvernul, ba primăriile, consiliile locale şi judeţene, ba deconcentratele unde au căpătat dregătorii eminamente în numele apartenenţei la partidele care au astăzi pâinea şi cuţitul. Stau şi trimit în derizoriu demnităţile academice de decani, de rectori, de directori de departamente, conduc, girează doctorate dubioase. Find ei înşişi giraţi de Senate universitare ai căror componenţi sunt mulţi de aceeaşi teapă, foşti complici ori persoane cu spinarea de gumilastic. Aceasta după ce au avut grijă să-şi securizeze funcţiile universitare, dând frumuşel din coadă şi semnând în vederea susţinerii în postul de ministru al Educaţiei a unui agramat în lege.

Cu toţii o fac fără să le pese că astfel aduc grave prejudicii de imagine instituţiei unde rămân pe mai departe să decidă, să le conducă spre dezastru, mânaţi eminamente de dorinţa de a se căpătui pe mai departe pe ei înşişi. Plus întreaga familie din dotare. Ştiu foarte bine că cei de aceeaşi condiţie morală cu ei, pitulaţi în continuare în Parlament legiferează astfel ca în cazul în care, Doamne fereşte!, se vor alege totuşi cu un an sau doi de închisoare, la ieşire să îşi găsească averea intactă, neatinsă ca şi cum ar fi fost făcută pe căi cinstite.

Cum era de aşteptat, fiindcă maşina de propagandă şi dezinformare a Puterii, a coaliţiei PSD-ALDE funcţionează la turaţie maximă, actorii care au aderat la iniţiativa lui Marius Manole nu au scăpat de insulte, de puneri la zid, de scotociri murdare ale biografiei lor ori a familiei. S-a spus că au timp, că se plictisesc, că nu joacă, că ar fi netalentaţi, că nu figurează în distribuţii, cu toate că ştie o lume întreagă că mulţi dintre ei, aşa cum sunt bucureştenii Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maria Obretin, Dragoş Stemate, Şerban Pavlu, Alex Călin, Alex Bogdan, Ada Galeş, Nicoleta Lefter, Natalie Ester, Florentina Ţilea, Florin Călinescu, Istvan Teglaş, Liviu Lucaci, Marius Manole însuşi, se află pe scenă seară de seară. S-a spus chiar că ar fi oamenii lui Soros. S-a cerut opinia ministrului Culturii doar-doar acesta va inventa vreo directivă care să le interzică actorilor implicarea civică. Deocamdată nu se poate, aşa că ministrului i-a ieşit pe guriţă o lozincă despre libertatea de opinie, după emiterea căreia a dat bir cu fugiţii în clipa în care a fost întrebat dacă nu îşi pune şi el preţioasa-i semnătură pe o astfel de listă de susţinere a iniţiativei.

Asemenea lui au procedat şi procedează şi alţi demnitari, mai mari sau mai mici, ai coaliţiei PSD-ALDE. Recunoaştere implicită a realităţii că ceva e putred în Danemarca administrată de Dragnea şi Tăriceanu. Că pe acolo se află grosul penalilor. Şi că putregaiul acesta nu este deloc pe placul electoratului. Că situaţia aceasta s-ar putea să aibă un cost pipărat la alegerile viitoare.

Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite