Politică

articolul anterior articolul urmator

Acuzaţii de fraudă la alegerile pentru şefia USR PLUS: Irineu Darău cere suspendarea votului

19
17 Sep 2021 15:32:49
Autor: Andreea Traicu
Foto: Inqum Photos/Octav Ganea
Foto: Inqum Photos/Octav Ganea

Irineu Darău, candidat la funcţia de preşedinte al USR PLUS, acuză că persoane care nu au drept de vot continua să voteze şi solicită conducerii formaţiunii suspendarea procedurii.

“Tocmai am trimis o solicitare oficială către Biroul Naţional, Secretariatul General şi Comisia Electorală să suspende procesul de vot şi înaintea reluării lui să asigure integritatea registrului electoral. Problemele legate de oameni care nu au dreptul să voteze şi totuşi primesc link de vot sunt sistemice şi apar peste tot. Am primit numeroase sesizări şi date statistice, iar din păcate nu există altă soluţie decât oprirea acestui proces şi reluarea lui "pe curat". Dacian Cioloş şi Dan Barna, vă rog din suflet să recunoaştem o greşeală şi să luaţi decizia înţeleaptă fără întârziere. Sunteţi şi candidaţi şi co-preşedinţi, deci trebuie să puteţi garanta integritatea şi echitatea procesului de votare”, a scris Irineu Darău pe Facebook.

Senatorul susţine că va apela la toate căile statutare şi legale pentru clarificarea situaţiei dacă votul va continua în aceste condiţii.

“Tot azi am solicitat un audit relevant al sistemului de vot, al registrului electoral şi al întregului proces de votare. De asemenea, am cerut să existe şi observatori, ceea ce azi nu este posibil”, spune parlamentarul.

Candidatul transmite că, în sistemul online în care se votează, nu “se pot retrage buletine din urna virtuală în cazul constatării lipsei dreptului de a vota, aşadar procesul este viciat şi situaţia nu poate fi rezolvată altfel decât prin suspendarea întregului proces de votare”.

“Subliniez că un vot de o asemenea importanţă fără autentificare prin două metode (mail+SMS) înseamnă o lipsă de securitate şi de respect faţă de democraţie”, completează Darău.

Prima zi de vot în campania internă a USR-PLUS ar fi trebui să fie miercuri, 15 septembrie, însă formaţiunea a anunţat o amânare de o zi. Mai mulţi membri ai partidului fără drept de vot şi-ar fi înregistrat totuşi preferinţele, ca urmare a unei erori tehnice a platformei online.

Biroul Naţional al USR-PLUS a transmis că au drept de vot toţi membrii care aveau cotizaţia plătită la zi în luna aprilie, data extragerii Registrului electoral. USR-PLUS a anunţat că aproximativ 50.000 de membri sunt aşteptaţi să voteze online noul preşedinte al partidului.

În weekendul 2-3 octombrie, în cadrul Congresului USR-PLUS, va fi validat rezultatul votului, iar delegaţii filialelor din toată ţara vor alege membrii noului Biroul Naţional, care se vor ocupa de conducerea partidului alături de preşedinte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Iancu Jianu RO
17.09.2021, 16:20:43

Hopa, iata si scandalul electoral la "cel mai plictisitor" "partid" din Romania, neomarxistii au inceput sa isi dea la gioale civilizat pe sub mese :))) Adevarul e ca un proces de vot online e cel mai predispus fraudelor si facil de "ajustat" in favoarea unui candidat. doar sa nu dea "softul" vreo eroare sa iasa barna cu 99,99% ca ceasca pe vremuri :)))

-4 (22 voturi)
Maximilian Musat
17.09.2021, 16:43:10

Ghinea face cartile acolo,pentru Barna el nici nu concepe sa ajunga presedinte Ciolos, Barna are multa uzura ,ar trebui sa inteleaga chiar daca il imping in fata coilanarii,v-a cobora si mai mult partidul.

-10 (20 voturi)
Cornel Cazacu
17.09.2021, 16:35:21

Falsificatori din nașterie ca și părințiil lor, bolșevicii.

-7 (23 voturi)
Ce ar spune Isus
17.09.2021, 16:36:45

Ma useristii ma, de ce nu ati venit la Isus sa va faca un sistem de voting pe un blockchain privat, si se rezolva problema? Cu 80k s-ar fi rezolvat problema.

+9 (15 voturi)
Ţepeş
17.09.2021, 16:52:23

Nu cred că la USR+ se falsifică votul.

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările