VIDEO Sociologul Darie Cristea, la Adevărul Live: „Mihai Răzvan Ungureanu este cel mai credibil lider de dreapta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Călin Nicolescu şi sociologul INSCOP Darie Cristea au fost invitaţii Ioanei Lupea, la Adevărul Live, de la ora 15.00. Dezbaterea s-a axat pe modul în care este afectat scorul electoral după disputele pe tema modificării Constituţiei şi a regionalizării.

Principalele declaraţii ale invitaţilor:

Darie Cristea, sociolog INSCOP şi blogger adevarul.ro:


Conform ultimului sondaj INSCOP, 40% din români nu s-ar prezenta la urne dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. USL rămâne la 58%. Strict matematic, nu putem vorbi despre o tendinţă de scădere.Dacă în următoarele trei luni vor scădea de fiecare dată câte un procent, atunci putem vorbi despre o tendinţă. Mă miră scorul de 5% al Alianţei Dreptate de Adevăr, formată din partidul Forţa Civică şi PNŢCD. Mihai Răzvan Ungureanu are un tip de notorietate, este, în momentul de faţă, cel mai credibil lider de dreapta. O parte a electoratului PDL a migrat către o alternativă de dreapta, iar aceasta a fost alianţa formată de Ungureanu şi Pavelescu. PPDD rămâne undeva la 8%.

Cele două referendumuri sunt opuse din punct de vedere logic. Dacă primul referendum va fi cel al lui Traian Băsescu, la al doilea va exista o prezenţă slabă. 

USL agreează ideea Parlamentului bicameral, dar nu a făcut mare caz. Dacă pui populaţia în faţa acestei opţiuni, lipsa de popularitate a Parlamentului s-ar putea să-şi spună cuvântul. 

Sigur vom avea referendumul cu Constituţia. 

Despre regionalizare:

S-au făcut multe măsurători atunci când regionalizarea era în tabăra PDL. Câţiva ani nu se va înţelege foarte bine unde plăteşti factura etc. Nu există o reţetă clară în care să ne explice cum se face regionalizarea. 

Călin Nicolescu:

PPDD semănă cu PRM-ul din anii 90. La alegeri lua 10%, apoi rămânea fără parlamentari. Oamenii care votează PPDD votează un justiţiar. Dacă nu apare un alt PRM, va rămâne PPDD.

Dacă rămânea pragul de 50% nu am fi avut niciodată un referendum valid. 

Iniţial am înţeles că regionalizarea înseamnă diminuarea birocraţiei. În momentul în care mai adaugi încă o pătură, complici lucrurile. În loc să diminuăm numărul funcţionarilor, îl creştem. 

Dacă va veni cineva şi va spune: Azi avem 300.000 de funcţionari, după regionalizare vom avea 180.000, regionalizarea va deveni un proiect popular. 

Cel mai mare dezvoltator de funcţionari în România a fost Călin Popescu Tăriceanu.

Ion M. Ioniţă:

Partidul Conservator a ales să nu mai rămână în alianţă cu PNL pentru că se gândeşte că de la PSD poate obţine mai mult.

Lucrurile au evolut destul de mult. Nu le poţi spune oamenilor să stea acasă. Din punct de vedere matematic poate apărea o a treia posibilitate: Traian Băsescu mobilizează 30% pentru că ura faţă de Parlament este mare. 

Citiţi mâine în „Adevărul“ ce partid cred românii că va guverna în cazul în care USL se va rupe

Adevărul LIVE Cum este afectat scorul electoral al partidelor de dezbaterea din jurul noii Constituţii şi a regionalizării

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite