Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Sociologul Darie Cristea, la Adevărul Live: „Mihai Răzvan Ungureanu este cel mai credibil lider de dreapta“

9
24 Jun 2013 13:57:49
Autor: adevarul
De la stânga la dreapta: Ion M. Ioniţă, Ioana Lupea, Călin Nicolescu şi Darie Cristea FOTO Eduard Enea
De la stânga la dreapta: Ion M. Ioniţă, Ioana Lupea, Călin Nicolescu şi Darie Cristea FOTO Eduard Enea

Jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Călin Nicolescu şi sociologul INSCOP Darie Cristea au fost invitaţii Ioanei Lupea, la Adevărul Live, de la ora 15.00. Dezbaterea s-a axat pe modul în care este afectat scorul electoral după disputele pe tema modificării Constituţiei şi a regionalizării.

Principalele declaraţii ale invitaţilor:
 
Darie Cristea, sociolog INSCOP şi blogger adevarul.ro:


Conform ultimului sondaj INSCOP, 40% din români nu s-ar prezenta la urne dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. USL rămâne la 58%. Strict matematic, nu putem vorbi despre o tendinţă de scădere.Dacă în următoarele trei luni vor scădea de fiecare dată câte un procent, atunci putem vorbi despre o tendinţă. Mă miră scorul de 5% al Alianţei Dreptate de Adevăr, formată din partidul Forţa Civică şi PNŢCD. Mihai Răzvan Ungureanu are un tip de notorietate, este, în momentul de faţă, cel mai credibil lider de dreapta. O parte a electoratului PDL a migrat către o alternativă de dreapta, iar aceasta a fost alianţa formată de Ungureanu şi Pavelescu. PPDD rămâne undeva la 8%.

Cele două referendumuri sunt opuse din punct de vedere logic. Dacă primul referendum va fi cel al lui Traian Băsescu, la al doilea va exista o prezenţă slabă. 

USL agreează ideea Parlamentului bicameral, dar nu a făcut mare caz. Dacă pui populaţia în faţa acestei opţiuni, lipsa de popularitate a Parlamentului s-ar putea să-şi spună cuvântul. 

Sigur vom avea referendumul cu Constituţia. 

Despre regionalizare:

S-au făcut multe măsurători atunci când regionalizarea era în tabăra PDL. Câţiva ani nu se va înţelege foarte bine unde plăteşti factura etc. Nu există o reţetă clară în care să ne explice cum se face regionalizarea. 

Călin Nicolescu:

PPDD semănă cu PRM-ul din anii 90. La alegeri lua 10%, apoi rămânea fără parlamentari. Oamenii care votează PPDD votează un justiţiar. Dacă nu apare un alt PRM, va rămâne PPDD.

Dacă rămânea pragul de 50% nu am fi avut niciodată un referendum valid. 

Iniţial am înţeles că regionalizarea înseamnă diminuarea birocraţiei. În momentul în care mai adaugi încă o pătură, complici lucrurile. În loc să diminuăm numărul funcţionarilor, îl creştem. 

Dacă va veni cineva şi va spune: Azi avem 300.000 de funcţionari, după regionalizare vom avea 180.000, regionalizarea va deveni un proiect popular. 

Cel mai mare dezvoltator de funcţionari în România a fost Călin Popescu Tăriceanu.

Ion M. Ioniţă:

Partidul Conservator a ales să nu mai rămână în alianţă cu PNL pentru că se gândeşte că de la PSD poate obţine mai mult.

Lucrurile au evolut destul de mult. Nu le poţi spune oamenilor să stea acasă. Din punct de vedere matematic poate apărea o a treia posibilitate: Traian Băsescu mobilizează 30% pentru că ura faţă de Parlament este mare. 

Citiţi mâine în „Adevărul“ ce partid cred românii că va guverna în cazul în care USL se va rupe

Adevărul LIVE Cum este afectat scorul electoral al partidelor de dezbaterea din jurul noii Constituţii şi a regionalizării

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

unU
24.06.2013, 18:08:53

Poate dupa ce ne povesteste in amanunt cum, si de ce, lua sotia lui peste 300.000 de euro pe an de la OMV. Pana atunci nu e deloc credibil.

0 (6 voturi)
M Costi
24.06.2013, 18:35:14

MRU , "....cel mai credibil lider de dreapta..." ? Ei , aici pun si eu o intrebare ; poti fi de "'dreapta" chiar si daca ai fost slujbas la stat , toata viata ?

+2 (6 voturi)
Ţepeş
24.06.2013, 19:24:54

MRU e de "dreapta" in sensul ca era mana dreapta a "nasului". Acuma cred ca e o mana bleaga.

+1 (5 voturi)
Francisc Portik
24.06.2013, 19:30:39

MRU poate ca este cel mai credibil lider de dreapta,dar doar in randul celor cu o pregatire medie,sau peste,fiindca cei mai saraci cu duhul nu-i pot ierta achizitiile imense facute pentru guvern trambitate cateva luni de stresatii lui Voiculescu!! Din pacate pentru aceasta tara,este locuita de prea multi cetateni care nu-i pot suferi pe cei cu mai multa scoala si voteaza cu tot felul de incompetenti!!Cine nu ma crede sa verifice procentajele obtinute de cei cu pregatire superioara din actuala opozitie,la alegerile din decembrie.

+1 (3 voturi)
paradoxal
24.06.2013, 22:13:17

Domnule darie tot respectul pentru observatia d-voastra lucida,MRU este cu adevarat printre altii,un candidat credibil de dreapta la cea mai inalta functie in stat.PUNCT.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările