Adevărul despre România: Judecata politică a românilor. Moromete 2.0

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondaj INSCOP
Sondaj INSCOP

Datele politice măsurate de Sondajul INSCOP în cadrul Barometrului Adevărul despre România oferă un tablou provocator. Românii creditează cu scoruri mari partidele aflate la guvernare. Aceeaşi români sunt foarte îngrijoraţi de creşterea preţurilor, de pierderea locului de muncă şi diminuarea veniturilor. Şi tot ei, românii, vreo 40%, au încredere mare şi foarte mare în Guvern şi în primul ministru.

Disonanţă cognitivă? Nu cred. Chiar dacă oamenii sunt îngrijoraţi în legătură cu viitorul şi pesimişti faţă de evoluţia economiei („doar” 72%, conform cercetării INSCOP), ei îşi îndreaptă opţiunile înspre câştigătorii alegerilor recente. Este o reacţie raţională, logică, firească.  

Dar, contradicţia sugerată mai sus este şi expresia lipsei unei alternative politice credibile. O confirmă megabiţii de postări ale „moromeţilor 2.0” disperaţi că nu văd luminiţa de la capătul tunelului.

Moromeţii 2.0 sunt şi vocea virtuală neobosită a celor 60% dintre români care, de două cicluri electorale (2008, 2012), nu se prezintă la alegerile parlamentare. Este deja o tendinţă îngrijorătare a boicotului populaţiei nu atât faţă de sistemul politic, cât faţă de oferta clasei politice.

Poate oferi PDL alternativa? Nu. Cel puţin nu în acest moment. Candidaţii care se bat pentru conducerea democrat-liberală fac furori în conclavurile de partid, dar în spaţiul public nu mişcă pe nimeni. Poate au şi ghinionul că, exceptând căderea abisală a PNŢCD din 2000, vin după cea mai usturătoare înfrângere a unui partid politic aflat la putere. În lipsa unei dimensiuni publice a confruntării, zbaterea lor rămâne la stadiul unui meci anost, jucat fără spectatori şi, culmea, fără jucători… 

Poate oferi altcineva alternativa? Vedem zilele acestea o încercare de înviere a Alianţei D.A. . Un brand politic de succes în urmă cu nişte ani, dar şi un răsunător eşec politic, împachetat într-un faimos bileţel roz.

Noua Alianţă D.A., pusă la cale de două partide mici, Forţa Civică şi PNŢCD, nu va avea nicio şansă fără suportul publicului dezamăgit. 

Vom vedea în câteva zile ce părere au şi moromeţii 2.0 care abia acum încep să toace subiectul.

Sigur, mai avem şi varianta unui Beppe Grillo românesc. Unii spun că îl avem deja în persoana lui Dan Diaconescu. Eu personal nu sunt însă foarte convins că am epuizat la alegerile parlamentare de anul trecut resursele de vot sancţionar, anti-sistem, teribilist.

Concluzie. Presa este mai interesată de o dispută în interiorul USL, decât de o confruntate putere-opoziţie. Cât despre alternative la actuala ofertă politică, nu e vina presei că acestea întârzie să apară, dar este spre paguba noastră, a tuturor. Referitor la judecata politică a românilor, ea nu este nici corectă, nici incorectă. Ea este, pur şi simplu, SUVERANĂ.


Sondajul INSCOP în cadrul Barometrului Adevărul despre România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite