Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Klaus Iohannis îi suflă în ceafă lui Crin Antonescu

21
10 Apr 2013 10:52:49
Autor: Ioana Lupea
Klaus Iohannis a devenit membru al PNL în februarie 2013 FOTO Mediafax
Klaus Iohannis a devenit membru al PNL în februarie 2013 FOTO Mediafax

Sondaj INSCOP. Din primii zece oameni politici măsuraţi în topul încrederii, şapte sunt asociaţi USL, direct sau indirect.

Primele două locuri la politicieni sunt ocupate în continuare de Mugur Isărescu (44%) şi Victor Ponta (43,6%), ambii bucurându-se de multă şi foarte multă încredere, potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013, înainte de controversele politice legate de numirea procurorilor. INSCOP precizează că rezultatele nu reflectă impactul acestor evenimente tensionate, care au beneficiat de o vizibilitate maximă pe toate mijloacele de informare şi care ar putea influenţa opiniile populaţiei cu privire la oamenii politici.

Volumul eşantionului este de 1.082 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Mugur Isărescu, refugiu pentru nemulţumiţi

INSCOP arată că, în sondajul de luna trecută, diferenţa dintre premier şi guvernatorul BNR era, ca şi în prezentul, sub marja de eroare, Mugur Isărescu înregistrând 43,1%,  iar Victor Ponta  - 41,4%, ambii fiind incluşi la categoria încredere multă şi foarte multă, calculată în varianta % din total populaţie care include şi non-răspunurile, iar nu din varianta % din total opţiuni valide.

În acest caz, diferenţa dintre cei doi se măreşte ca urmare a ponderării cauzate de eliminarea non-răspunsurilor, mai multe în cazul lui Mugur Isărescu decât în cazul lui Victor Ponta.

Tehnocratul Mugur Isărescu pare a fi, în opinia INSCOP,  refugiul tradiţional al nemulţumiţilor de elita politică. Rămâne de văzut cum va fi afectată imaginea publică a premierului, relativ stabilă la începutul lui 2013, de episodul privind Ministerul Justiţiei şi numirea procurorilor (episod care a creat tensiuni majore în USL), precizează INSCOP în analiza datelor. 

A treia poziţie este ocupată tot de Sorin Oprescu (38,6%). Liderul PNL, Crin Antonescu, adună 32% încredere multă şi foarte multă, într-o creştere uşoară faţă de luna februarie, când cumula 30,1%. Klaus Iohannis, transformat, prin apartenenţa la PNL, de la nivelul unei personalităţi locale/regionale la nivelul unei personalităţi naţionale, înregistrează un scor ridicat: 31%.

Dintre primii zece oameni politici în topul încrederii, şapte sunt asociaţi USL, direct sau indirect, dacă este introdus în această categorie şi Sorin Oprescu, în virtutea parteneriatului electoral de anul trecut. Unul singur este un actor politic efectiv al opoziţiei, Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderii PDL, sub nivelul de încredere al lui Băsescu

Pe categorii socio-demografice, încrederea în personalităţile politice menţionate este destul de omogenă. În proporţie mult mai mare decât la celelalte categorii de vârstă, persoanele peste 65 de ani manifestă o încredere mai mare în Victor Ponta.

Spre deosebire de Crin Antonescu, premierul Victor Ponta se bucură de mai multă încredere în mediul rural decât în mediul urban. Liderii PDL se află sub nivelul de încredere al lui Traian Băsescu: Vasile Blaga - 16,8% multă şi foarte multă încredere, Monica Macovei - 16%, Emil Boc - 15%, Elena Udrea - 14,4%. INSCOP precizează faptul că perioada de culegere a datelor a prins doar parţial deznodământul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al PDL. 

NOTĂ: Acest sondaj a fost efectuat înaintea controverselor legate de numirea procurorilor
 


Click pentru a mări infografia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Iris IRIS
10.04.2013, 12:09:59

Iohannis inca un pic si ai castigat. Tu esti salvarea politica a Romaniei ! Bravo tie !

-5 (11 voturi)
Anca Balan
10.04.2013, 12:11:56

Ce cauta Sorin Oprescu si Mugur Isarescu aici, impreuna cu politicieni, nu prea inteleg! Asocierea lui Sorin Oprescu cu USL este fortata, ca dovada nou creata organizatie a primarilor de sectoare.

+1 (11 voturi)
Marius C.
10.04.2013, 12:12:41

Traiasca Sibiul! Cel mai frumos oras al acestei tarisoare.

-7 (7 voturi)
lizolt
10.04.2013, 12:27:11

Sondajul este o fotografiere a societatii, la un moment dat . Daca un Cacarau , Behali sau un baron local,urmarit penal ( Dragnea ) sunt in sondaje peste o Monica Macovei , nu inseamna ca asta este si conforma cu o scara a valorilor . Pe bune , ca la ce inversare a acestora s-a ajuns ,nu m-ar mira ca ,pana la alegeri ,Felix sa-i devanseze pe toti ! Bravos tie , Natiune !

0 (6 voturi)
Catalin Mattei
10.04.2013, 12:47:30

M Macovei nu a fost niciodata foarte sus in aceste topuri.. nici macar atunci cand natiunea vota masiv T Basescu si PDL.. acesta este si motivul pt care M Macovei nu a putut fi sprijinita de T Basescu si a fost trimisa in confruntari electorale "la pachet" / alegeri pe lista.. este ca si in filmele cu adolescenti americani: cel care invata f bine dar are ochelari, cosuri si trece la categoria geek : daca nu apare o schimbare remarcabila de imagine nu va deveni niciodata regina balului.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările