Ovidiu Raeţchi, candidatul PNL la Sectorul 5: Dacă va câştiga,Vanghelie are interdicţie să intre în Primărie. PNL va avea majoritate, iar eu voi fi viceprimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi, a vorbit luni, la Adevărul Live, despre confruntarea cu Marian Vanghelie, primarul care a condus sectorul în ultimii 15 ani. Liberalul susţine că actualul sistem de vot îl avantajează şi că ar accepta să conducă Primăria şi din postura de viceprimar.

Principalele declaraţii ale lui Ovidiu Raeţchi:

Despre Sectorul 5

Sectorul 5 înseamnă zone extrem de importante ale Capitalei: Palatul Parlamentului, Cotroceniul, biserici vechi. Să pui semnul egal între unele instituţii ale României şi Marian Vanghelie şi strategia lui e trist. Nu e trist atât pentru noi, politicienii, ci pentru oamenii care locuiesc în zone bune. Inclusiv în Rahova şi Ferentari am văzut oameni educaţi, cu viziuni liberale.. 

Despre campania sa

Peste tot îmi voi face campanie. Am avut şansa să încep perioada de precampanie în urmă cu aproape un an. Mi-am crescut notorietatea. Peste tot am făcut precampnie, nu doar în anumite zone. Inclusiv în zone de tip ghetou am mers.Sunt trei zone în Sectorul 5: Zona de nord (Cotroceniul şi 13 Septembrie), zona centrală (Rahova) şi zona de sud (Ferentari şi şoseaua Alexandriei). 

Marian Vanghelie rupe din electoratul PSD, iar candidatul PSD rupe din electoratul lui Vanghelie. Electoratul de stânga se sparge în două părţi mari. E o şansă. Ieri mă uitam ce se întâmplă între partenerii noştri din Vest şi anumiţi politicieni penali din România, Penalii cred că vor mai avea un loc la masă. 

Despre alegerea primarilor într-un tur 

În mod realist, Sectorul 5 e singurul sector din cele 6 unde dreapta e favorizată de acest tur unic, pentru că există doi candidaţi de stânga care-şi împart voturile. Acum, PSD-ul nu mai poate face pactul cu Marian Vanghelie. PSD are nevoie de voturi pentru Firea, pentru Consiliul local, iar Vanghelie pentru el şi PDS. Tehnic vorbind, candidatura lui Vanghelie e o aberaţie juridică. Vanghelie are interdicţie să intre în Primăria Sectorului 5. Nu are dreptul să-şi exercite dreptul de primar. Dacă Vanghelie câştigă primăria, tot viceprimarul va conduce. Vanghelie va conduce din sufragerie. 

Problemele din Sectorul 5

E sectorul cea mai mică rată de reabilitări termice. Cel mai important dosar pe corupţie al lui Vanghelie e pe reabilitare termică. De ani de zile nu se mai fac reabilitări în Sectorul 5. Sunt dosare în cercetare. Din 1.300 de blocuri eligibile pentru reabilitare, 1000 dintre ele sunt în proiectare, adică nu se face nimic. 

A doua problemă este spaţiul verde. Sectorul 5 are din nou un record negativ. Sunt 2 metri şi ceva de spaţiu verde pec ap de locuitor faţă de 20 de metri cât sunt ceruţi de UE ca reper al decenţei. Spaţiul verde s-a înjumătăţit după Revoluţie. Eu vreau refacerea spaţiului verde în zona Uranus. În dreapta Parlamentului, spre Academie, dar şi spaţiul din stânga Parlamentului, să fie deschidere spre Parcul Izvor. Normală ar fi deschiderea unui spaţiu  public verde care să permită bucureştenilor să se plimbe în voie. 

A treia problemă:: siguranţa din sector. În zona de nord avem şcoli unde nu putem asigura securitatea copiilor. În Sectorul 5 paza nu e plătită de Primărie, ci de părinţi. În zona de sud avem probleme majore cu poliţia comunitară care nu intervine la chestii referitoare la zgomot, violenţe asupra minorilor etc.

O a patra problemă: transparenţa. Bugetul Serctorului 5 e un buget optimist, de 900 de milioane de lei, făcut în urmă cu câteva luni. În mod realist e undeva la vreo 700. E cel mai sărac sector din Bucureşti. Avem o rată mică de execuţie, de vreo 31%. Nu sunt suficienţi plătitori de taxe. Ca să creştem bugetul trebuie să creşte înasările. Suntem cel mai corupt sector din Capitală. Sunt 5-6 dosare de corupţie deschise doar în ultimul an. 

Despre „Decalogul transparenţei“

Solidaritate apolitică sau de partid e importantă şi firească. Până la punctul decenţei relevante. Garanţia mea e Marian Munteanu. Eu am ieşit şi am spus că nu pot să fac asta (să ieş în campanie cu el -n.r.). Sincer să vă spun, eu nu vin din lumea asta. Am început să am discuţiile despre Sectorul 5 când trebuia să ţin un discurs despre ceva cu totul diferit. Am încercat să mă ţin cât mai departe şi la aflarea despre principalii jucători din sector, despre investitorii mari. Şi la mine au venit unii: inevstitori din Sectorul 5 care mi-au zis că mă pot ajuta. Le-am zis că nu am nevoie şi vom discuta după campanie. 

În cazuil absurd în care domnul Vanghelie câştigă şi nu poate să-şi exercite mandatul, conduce viceprimarul. Pot face acest lucru, deoarece PNL va avea majoritatea în Consiliu. Să conduc din funcţia de viceprimar. Îmi dau demisia din Parlament. Pot merge şi ca simpli consilier la Sectorul 5. E importantă pentru noua generaţie lupta cu Marian Vanghelie.  

Despre Marian Munteanu 

Cred că tot partidul era pregătit pentru un pas înapoi al lui Munteanu. Într-o săptămână au apărut tot felul de lucruri despre Munteanu. Am avut la dispoziţie 3-4 ore pentru opţiunea Munteanu. Societatea civilă ne-a arătat că sunt probleme în CV-ul domnului Munteanu. Ori, negarea Holocaustului e extrem de ofensatoare pentru oameni care au trăit şi au fost victime ale Holocaustului. Trebuie să spun punctul de vedere al acestor oameni. Mai erau două zile şi trebuia să ne urcăm pe aceeaşi scenă cu Munteanu. 

Categoric mă simt mai bine cu varianta Predoiu. Suntem deja în acţiuni cu domnul Predoiu. E un intelectual cu deschidere europeană. E omul ale cărui Coduri penale au contribuit la lupta împotriva corupţiei de astăzi. 

Despre obiectivele PNL 

Răspunsul oficial e că o să câştigăm toate Primăriile. Sunt una sau două primării în care e foarte greu să câştigăm. În raport cu bilanţul de până acum, ar fi un scor rezonabil (trei primării - n.r.).  

Despre Titus Corlăţean

PSD va face scut în jurul lui Corlăţean. La vot o să vă dea afară din sală şi apoi vor vota împotriva ridicării imunităţii. PNL a ales în ultimul timp să voteze la vedere. 

Despre scorul de la alegerile locale

Toţi candidaţii importanţi din Sectorul 5, adică 3, vor avea un scor de aproximativ 30%. Două-trei procente vor face diferenţa. Diferenţa din ziua votului va fi decisivă, în special nehotărâţii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite