Gabriel Leş, despre disputa cu Iohannis: Încăpăţânarea preşedinelui a fost prea mult. Lucrurile s-au dus într-o zonă pur electorală. N-am nimic cu generalul Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a vorbit, la Adevărul Live, despre conflictul juridic cu preşedintele Iohannis privind numirea şefului Marelui Stat Major al Armatei. „Din lipsa dialogului pe care n-am putut să-l am cu preşedintele României am ajuns în această situaţie. Nu am contestat acest decret din cauza domnului Ciucă“, a explicat Gabriel Leş. Cine va conduce în continuare Armata?

Adevărul: Pe 1 Aprilie, a apărut o ştire cum că Armata redevine obligatorie, românii sunt chemaţi din nou la oaste. A trecut 1 Aprilie. 

Gabriel Leş: A fost o glumă, zic eu reuşită. A fost gustată frumos de lume. Unii n-au reuşit să înţeleagă momentul. Ca o temă de reflecţie, obligativitatea serviciului militar e suspendată printr-o altă lege. Deci este suspendată, nu anulată. 

Încrederea românilor în Armată e foarte ridicată.

Aşa şi trebuie. Este o instituţie extrem de respectată. Resursa umană este resursa cea mai de preţ a MApN, amabsadori ai imaginii României, fie că vorbim de teatrele de operaţii sau de instituţii ca NATO şi UE. Aş vrea să ating tangenţial un subiect, lucrăm la problemele care au creat inechitate în sistem. 

Vă referiţi la pensiile militarilor. 

Da. În ultimii ani, coaliţia PSD-ALDE a mărit inclusiv salariile militarilor, care erau foarte scăzute. Azi discutăm despe salarii decente. În schimb, pe zona de rezervişti va trebuie să avem câteva intervenţii pe lege. Nu e logic ca un general sau colonel să aibă o pensie mai mică decât un grad inferior. Dorinţa mea e ca în această sesiune parlamentară să aducem aceste modificări. Şi domnul Dragnea s-a întâlnit cu rezerviştii. 

Preşedintele Iohannis i-a prelungit mandatul generalului Ciucă la şefia Statului Major, iar dvs aţi contestat în instanţă. Armata are acum un şef interimar şi nu ştiu cât de bine dă în afară. De unde a plecat tot scandalul? Nu era firesc să vă întâlniţi cu preşedintele şi să discutaţi?

Astea sunt chestiuni care ţin de bunul-simţ. Mandatul Şefului Statului Major a Apărării se termina la 31 decembrie 2018, după cei patru ani. Legea spune că există posibilitatea prelungirii cu până la un an de zile, decizia mea a fost să nu prelungesc acest mandat, nu din raţiuni de activitatea sau de respect. 

Aveţi ceva cu generalul Ciucă?

Nu, categoric. Nu discutăm aici de generalul Ciucă, un om al Armatei, un om cu o foarte bună reputaţie şi cu un CV extraordinar. Discutăm despre un mers normal al unei astfel de numiri, o funcţie extrem de importantă, o funcţie la care se calificau şi alţi generali din punct de vedere al CV-ului. Din păcate, aşa cum am spus la întoarcerea în minister, procedurile trebuiau pornite puţin mai devreme, dorinţa mea a fost să numesc un general care a întrunit toate cerinţele legale. La momentul respectiv, (generalul Dumitru Scarlat, propunerea iniţială a ministrului Leş pentru şefia Statului Major -n.r.) nu era pe una dintre aceste funcţii, dar fusese Şef al Statului Major al Forţelor Terestre, fusese locţiitor al Şefului Statului Major General. Din lipsa dialogului pe care n-am putut să-l am cu preşedintele României am ajuns în această situaţie. Nu am contestat acest decret din cauza domnului Ciucă, aş vrea să fie foarte clar, ci dintr-un motiv al emiterii acelui decret fără respectarea rigorilor legii, fără propunerea ministrului şi avizul premierului. Vom respecta decizia instanţei. Până în acest moment, şeful Statului Major a fost, cu împuternicire, generalul Anastasof. Vom vedea până la urmă care vor fi paşii legal de urmat, cu toate că între ministrul Apărării şi preşedintele României cred că ar fi trebuit să existe dialog, şi aici a fost supărarea mea cea mai mare. Mi se părea logic să putem avea o discuţie, pentru că cel care lucrează în sistem e ministrul Apărării. Nu am reuşit să am acestă discuţie. 

I-aţi solicitat preşedintelui o întâlnire?

Bineînţeles. Chiar am luat telefonul din birou, dar n-am reuşit să vorbesc cu dânsul, m-a trimis la unul dintre consilieri. Nu mă aşteptam ca la CSAT-u din 28 decembrie să facă ceea ce a făcut. Eu cred că dialogul poate să aducă soluţia cea mai bună, nu soluţii pompieristice făcute de preşedinte. Judecătorul ne-a cerut să încercăm amiabil să rezolvăm problema. Şi atunci am încercat facilitarea unui dialog, nu l-am avut până la acest moment. Vom vedea ce va spune instanţa. Lucrurile s-au dus într-o zonă politică, pur electorală, din care cred că nu are nimeni de câştigat. 

Nu v-aţi gândit că cedaţi, numai ca Armata să aibă şef plin?

Domnul Ciucă a venit în fiecare zi la serviciu în această perioadă, cu toate că fusese suspendat. E drept, nu a beneficiat de toate beneficiile salariale, dar discuţii pe zona de apărare le-am avut cu domnia sa, deci nu s-a pus problema opririi activităţii. 

Deci v-aţi văzut cu domnul Ciucă. 

Da. Nu s-a pus problema. E o situaţie total neplăcută, vina e undeva la mijloc, poate că cineva trebuia să cedeze, dar încăpăţânarea preşedintelui a fost prea mult din punctul meu de vedere. 

Propunerea pentru şefia Armatei a fost exclusiv a dvs?

Da.

Nu v-aţi consultat cu domnul Dragnea?

Trebuia să numesc un geneal, iar CV-ul dominie sale (Generalul Scarlat -n.r.) este impresionant: misiuni externe, experinţă NATO, experienţă UE, mandat de locţiitor al Şefului Statului Major General. Un general care putea să aducă un aer nou în această funcţie. Repet, nu am discutat nominal despre activitatea cuiva. În 2017, când am avut primul mandat de ministru, n-am avut nicio problemă, am colaborat bine ( cu generlaul Ciucă -n.r.). Încerc să nu prelungesc mandate nici pe alte structuri, tocmai pentru a da posibilitatea şi altor oameni să-şi aducă propria contribuţie Aramtei. Armata Romniei nu duce lipsă de lideri. 

Deci nu aţi discutat şi cu domnul Dragnea despre numire? Deloc?

Nu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite