Cum explică Alina Gorghiu implicarea sa în dosarul Vlasov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a vorbit la Adevărul Live despre planurile Opoziţiei privind răsturnarea actualuiui guvern, despre legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, dar şi despre apariţia numelui său în dosarul Vlasov.

Adevărul: Vorbim despre cum poate PNL să mai oprească legea care a mărit pensiile parlamentarilor.

Alina Gorghiu: Vorbim de o lege care a stârnit rumoare, dar nu doar în opinia publică, ci şi în Parlament. Nu Parlamentul a votat această lege, ci arcul guvernamental, majoritatea PSD-PLR-PC şi alţi sateliţi. Creează privilegii pentru parlamentari şi, din păcate, e un moment extrem de nepotrivit pentru a discuta o asemenea lege.

Nu am să merg în extrema cealaltă, spuneam că în România este necesar să ai o administraţie decent plătită pentru a elimina cauzele corupţiei. Am analizat, şi asta este vestea proastă, prevederile care ar încălca articole din Constituţie şi nu am găsit motive să contestăm legea la CCR. Există, în schimb, un interes pentru a vedea cum se va raporta Preşedinţia la legea despre care vorbeam. Există varianta ca legea să fie reîntoarsă la reexaminare, nu ştim ce va decide Administraţia Prezidenţială, dar îi felicit pe colegii mei că au înţeles cum să voteze. Proiectul a fost avizat negativ de Guvern, Guvernul a dat aviz negativ.

Adevărul: Voiam să semnalez o declaraţie cu totul specială, e a unui deputat căruia nu i-am reţinut numele, în schimb am reţinut că e finul premierului Ponta (Marius Manolache).

Alina Gorghiu: În momentul în care o majoritate parlamentară votează împotriva ridicării imunităţii, câtă vreme tu, ca prim-ministru, vii în Parlament şi nu spui: “Votaţi în favoarea solicitării DNA”, evident că parlamentarii PSD şi din celelalte partide care susţin Guvernul şi-au deformat, în timp, imaginea despre cum ar trebui aplicată Constituţia. Deci, cumva, au o justificare.

Adevărul: Ce urmează acum cu legea asta? Sigur, ea merge la promulgat. Ce va face PNL?

Alina Gorghiu: Dacă mergem pe scenariul că Preşedinţia reîntoarce proiectul în Parlament, o să facem tot posibilul să avem dezbateri mai serioase. Eu cred că presiunea mediatică este binevenită când avem pe masa Parlamentului proiecte controversate. Din păcate, cred că nu este suficientă când parlamentarii simt că privilegiul respectiv este foarte important pentru ei. O să facem opoziţie fermă pe acest poriect, vom încerca să amendăm legea, să o respingem. Nu pot însă să văd ce se va întâmpla în final cu ea, nu ştiu să vă răspund în acest moment, dacă PSD se va încăpăţâna să sfideze opinia publică.

Adevărul: Dacă preşedintele o întoarce, majoritatea nu cedează, legea intră în vigoare. Din 2016, dacă aveţi majoritate, puteţi amenda sau elimina această lege?

Alina Gorghiu: Am primit întrebarea asta după vot şi am spus că o discuţie serioasă trebuie să existe. Eu nu pot să spun acum care va fi forma finală a legii ca să gândesc în perspectivă că o respingem sau amendăm, dar, categoric, această formă nu va exista dacă PNL ajunge la guvernare. În schimb, ce nu voi face ca lider al acestui partid, acum de Opoziţie, foarte curând la guvernare, nu am să repet genul acesta de comportament dictatorial al PSD. A refuza să discuţi cu Opoziţia, a ignora toţi factorii de decizie din societatea civilă, a pune pe masă tot timpul un proiect şi a bate cu pumnul în masă că acesta va fi promovat pentru că este al PSD mie mi se pare o eroare gravă într-o societate la 25 de ani de tranziţie de la Revoluţie încoace. Îmi doresc din suflet să ajungem în momentul în care şi construim. Vă spune asta un om care în acest moment refuză dialogul, dar refuz să mă aşez la masă cu Victor Ponta, pentru că este un premier compromis. Nu pot să accept că mă aşez la masă cu un lider care compromite România. Aveam ieri o discuţie cu un jurnalist din presa europeană. Prima întrebare a fost când îşi va da demisia Victor Ponta. Sunt 14 zile de când am aflat că este pus sub urmărire şi de 14 zile refuză să îşi dea demisia. Demisia se poate scrie şi din Baku, şi din Coreea de Nord. Din păcate, eu am văzut un altfel de comportament.

Am văzut un premier care nu a ştiut să reacţioneze la un moment critic din cariera sa politică, un prim-ministru care, deşi a cerut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a nu fi trimis să dea declaraţii în faţa procurorului, nu a mai avut, la două zile distanţă, încredere în aceeaşi majoritate şi la moţiunea de cenzură i-a obligat să stea în bancă. Mă gândeam ce înseamnă ideea de fair-play în sport. Când nu te prezinţi la o competiţie, ai pierdut la masa verde. Am văzut un premier care, la finalul moţiunii de cenzură... pot să îl compar cu un copil mediocru care a luat nota 5 la teză şi a fugit în Baku, s-a dus cu băieţii răi pe teren. A ales un anturaj nefrecventabil. Acum, văd un prim-ministru care a intrat în silentio stampa. Nu văd alt sfârşit decât unul nefericit pentru Ponta.

Ieri, la votul final, mă uitam la colegii din majoritatea parlamentară. Nu au trecut deloc prin momente bune în ultima perioadă. Li s-a întâmplat momentul din noiembrie anul trecut, au trecut prin momentul Rus pe care l-aţi generat şi vă felicit pentru că l-aţi generat. Am constatat cu stupoare că cineva care are o funcţie publică în România, în public, poate să rostească asemenea inepţii. Ulterior, a fost moţiunea de cenzură. Nu le-a fost deloc uşor să nu voteze pentru moţiune. Sunt momente care au debusolat. Mă uit la PSD şi îi înţeleg că sunt în impas. Dacă vor înţelege că supravieţuirea politică a PSD înseamnă un Victor Ponta plecat de la Palatul Victoria, foarte bine! Dacă nu, este opţiunea de destin politic pe care şi-o scriu.

Adevărul: Soluţia mai poate veni dintr-o direcţie. Din partea lui Gabriel Oprea. A făcut Oprea câteva declaraţii interesante. O întrebare pe care i-am pus-o se referea la dvs. şi răspunsul a fost că PNL a luat o decizie foarte bună de a pune în frunte o doamnă atât de plăcută. Vă lăuda calităţile fizice. Pare că la el e cheia răsturnării Guvernului.

Alina Gorghiu: Nu cred că soluţia căderii Guvernului Ponta stă la un singur om, indiferent că îl cheamă Oprea sau altfel. Cred că parlamentarii pot avea conştiinţă indiferent de liderii partidului. Nu m-am văzut cu Oprea înainte de moţiune, s-a văzut Vasile Blaga cu el. Eu nu am avut întâlniri faţă în faţă cu Oprea singură, am avut două discuţii de când sunt lider al partidului cu Oprea, pentru a încerca să văd care e strategia sa. Nu mi-e clară strategia. A spus că va susţine Guvernul câtă vreme este Ponta premier. Eu cred că este o strategie greşită. Dacă vorbeşti în calitate de lider al UNPR de interesul naţional şi foloseşti sintagma asta destul de des, eu nu văd deloc cum se pupă această idee cu numele lui Victor Ponta. Victor Ponta nu mai reprezintă interesul naţional, ci este o piatră de moară la gâtul României. Ponta a avut un comportament de învins. Or, dacă tu susţii proiecte de interes naţional, cred că este un moment oportun să susţii schimbarea lui Ponta.

Adevărul: În schimbul a ce? V-a cerut ceva?

Alina Gorghiu: Nu a cerut nimic şi nu i-am oferit nimic în materie de funcţii. Nu am ajuns să avem negocieri atât de avansate încât să se pună problema de viitor politic împreună. Obligaţia mea este să coagulez acea majoritate care să susţină un guvern. Avem în acest moment un Parlament care susţin un guvern, care guvern funcţionează pe formula: eu - stânga, tu - dreapta. Nu există consultare. Vedeţi cât de mare este discrepanţa între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Premierul se duce la Baku, spune el, ca amator de sport şi uită de funcţie. Sunt multe exemple, dar ca să închid paranteza nu e nicio problemă dacă nu înţelege că pentru noi interesul naţional este debarcarea lui Ponta.

Vor fi alegeri. Toamna va însemna o nouă moţiune de cenzură.

Într-un fel, sunt vinovată pentru că am girat prin vot un prim-ministru care s-a dovedit altceva decât noi am crezut că va fi. Mi-am cerut scuze că un premier pus cu sprijinul PNL s-a dovedit a fi maestru în abuzuri politice. Este acel premier, şi fac recurs la vârsta domniei sale, refuz să înţeleg cum un premier tânăr poate să ignore şi să împiedice exercitarea dreptului de vot a unui român.

Sunt lucruri pe care le regret din ce am făcut în politică, lucruri de care sunt mândră, dar votul dat lui Ponta e unul dintre regretele mele politice.

Adevărul: Trebuie să vă întreb de ultimul scandal apărut, stenogramele din dosarul Vlasov. Dânsul făcea presiuni ca legea care trecea Registrul Comerţului în subdordinea sa să fie votată şi pomeneşte de câţiva deputaţi care să semneze iniţiativa, între care eraţi şi dvs. Ce a fost cu iniţiativa respectivă?

Alina Gorghiu: Am văzut nişte mistificări senzaţionale în ultima vreme. Situaţia este simplă şi am să pornesc cu finalul. Sfârşitul este acesta: am fost în calitate de martor invitată să dau lămuriri pe aspectul invocat de dvs. Dacă ştiu că Vlasov a făcut trafic de influenţă la un anume parlamentar care astăzi este decedat. Nu ştiam de conversaţia dintre Vlasov, Grosaru şi domnia sa. Nu eram la curent cu asta. Problema care se pune într-o zonă a presei care are sensibilităţi la Ponta este de ce nu am anunţat public că am fost în calitate de martor la DNA. Mie nu mi se pare normal să fac justiţie televizată. Dau lămuriri, aşa cum în timpul unei proceduri judiciare, mă duc să dau lămuriri în legătură cu absolut orice. Şi acum, dacă ies de aici şi se ciocnesc doi pe stradă, mă duc cu plăcere la Poliţie să dau lămuriri. Registrul Comerţului a fost naţionalizat de dl. Năstase şi a trecut în subdordinea Ministerului Justiţiei.

Adevărul: În majoritatea ţărilor din UE este în subordinea MJ. Credeţi că ar trebui să fie în subordinea Camerei de Comerţ?

Alina Gorghiu: Cred că nu ar trebui să judecăm o semnătură pe un proiect de lege exclusiv în funcţie de oportunitatea proiectului respectiv. Am fost contactată şi am semnat zeci de proiecte de legi, nu vreau să dau exemple de asociaţii, sunt foarte multe şi 90% dintre acestea le-am discutat cu fundaţii din România. Fiecare parlamentar are dreptul la iniţiativă. Dacă în spatele semnăturii sale nu există mită, trafic de influenţă sau şpagă nu văd de ce aţi condamna parlamentarul respectiv. Poţi să îmi impuţi că nu e o idee bună.

Adevărul:  Păi este sau nu?

Alina Gorghiu: Există posibilitatea unei plusvalori. Dacă alţii au altă părere, merită să discutăm. Eu nici nu am mai votat în favoarea acelui proiect. Pe un proiect, dacă nu ai făcut dezbaterea cu argumente, din cauza unui Vlasov poate fi transformat într-o piatră de moară. Nu vreau să mă leg cu pietre de moară la gât. E un proiect la care am renunţat. Eu cred că dacă există parlamentari suspectaţi de fapte de corupţie când semnează iniţiative legislative, oamenii aceia trebuie să plătească. Dacă cineva mă suspectează pe mine, sunt încântată să dau orice lămurire. Nu a fost cazul aici. Oamenii m-au chemat să mă întrebe dacă ştiu ce s-a întâmplat în relaţia dintre deputatul respectiv şi Vlasov. Cu proiectul de lege a venit Florin Iordache să mă roage să îl susţin. Este un proiect de lege susţinut în mandatul anterior. Cred că în 2004-2008 a fost un proiect similar, au fost aspecte de neconstituţionalitate, s-a reluat procedura. Nu ştiu pe îndelete istoricul, dar cred că este nefiresc să discutăm de cine a generat acest proiect câtă vreme este semnat de oameni care nu au niciun fel de emoţie când vine vorba de săvârşirea unor fapte de corupţie. Nu puteţi incrimina fiecare parlamentar pentru fapte de corupţie.

Cu Camera de Comerţ eu am legături, sunt arbitru dinainte de a devenit parlamentar. Sunt de mai bine de opt ani de zile. Nu m-a făcut cineva arbitru după ce am devenit parlamentar ca să-l ajut, cum au încercat unii să sugereze.

Adevărul: Cum aţi spus, nu poate fi acuzat un parlamentar pentru că a semnat un proiect. Problema care poate apărea este dacă a făcut acel lucru pentru a obţine foloase personale. Deci, nu aveţi nicio emoţie.

Alina Gorghiu: Dacă aveam emoţii, fiţi sigur că s-ar fi găsit în rechizitoriul procurorului.

Adevărul: Urmează o vară în care premierul nu va fi în ţară. Ce va face PNL?

Alina Gorghiu: Nu am spus că vom reuşi să generăm anticipate, e o procedură anevoioasă. Am solicitat public consensul celorlalţi lideri politici din Parlament pentru a putea face un demers de care societatea românească are nevoie. Eu cred că mai sănătoasă pentru democraţie este varianta alegerilor anticipate. Toate instituţiile din România stau catastrofal la capitolul credibilitate. Suntem ca în cea mai proastă perioadă de mandat a lui Băsescu. Ponta a reuşit să creeze un conflict permanent.

Adevărul: De unde o fi învăţat asta?

Alina Gorghiu: Ştiţi că Traian Băsescu a fost modelul său politic multă vreme.  

Adevărul: Vă deranjează comparaţia cu Elena Udrea?

Alina Gorghiu: Este singurul argument care i-a mai rămas lui Victor Ponta. De altfel, dacă urmăriţi discursul din plen, vedeţi că Ponta nu a mai avut niciun argument. Eu nu am o problemă, puteam să îi pun şi eu lui Ponta tot felul de etichete, dar cred că decenţa face diferenţa între mine şi Ponta. Aş putea să vin cu răutăţi în faţa dvs., să spun că eu nu am fost niciodată prietenă cu Udrea, ci Ponta, că Ponta a fost avocatul Elenei Udrea, nu eu. Lucrurile acestea nu sunt interesante pentru cei care vă ascultă. Cred că mult mai interesant este să explicăm de ce un parlamentar preferă să îşi creeze un privilegiu deşi mulţi cetăţeni au probleme, de ce un guvern nu pleacă de la Palatul Victoria deşi este compromis şi nu mai are cum să se uite în ochii investitorilor străini, nu mai are cum să vorbească despre evaziune. Eu nu îl găsesc pe Victor Ponta vinovat. Singura vină pe care i-o găsesc este că refuză demnitatea de a-şi da demisia.

Adevărul: Cum staţi cu fuziunea, care este calendarul?

Alina Gorghiu: Întotdeauna vor mai exista probleme în orice partid, tot există discuţii şi nu întotdeauna plăcute. Merge bine, noi suntem în calendarul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale.

Adevărul: Aţi găsit candidatul pentru Primăria Capitalei?

Alina Gorghiu: Nu am să pun degetul pe o persoană, sunt foarte mulţi doritori. Mi-aş dori să văd alt primar general.

Adevărul: A circulat un zvon care vă punea pe dvs. în poziţia respectivă.

Alina Gorghiu: Nu mi-am pus problema, dar sunt colegi din PNL care şi-au anunţat intenţia. Mi-aş dori o competiţie serioasă în partid.

Adevărul: Dacă partidul vă cere, ca lider, să candidaţi la Primărie?

Alina Gorghiu: Acestui partid eu nu pot să-i refuz nimic.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite