Andrei Năstase: Aşteptam mai mult de la România după invalidarea alegerilor. Au reacţionat UE şi SUA. Plahotniuc este uzurpatorul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul ales al Chişinăului Andrei Năstase. Foto: Eduard Enea.
Primarul ales al Chişinăului Andrei Năstase. Foto: Eduard Enea.

Andrei Năstase a vorbit, la Adevărul Live, despre invalidarea alegerilor din Chişinău şi despre Valdimir Plahotniuc, pe care îl acuză că deţine controlul asupra judecătorilor din Republica Moldova.

 

Reporter Adevărul: Mai este vreo şansă să ajungeţi primar?

Andrei Năstase: Eu am ajuns primar. 

Adevărul: Aţi ajuns primar, dar nu aţi ajuns încă la primărie.

Andrei Năstase: Eu le mulţumesc oamenilor pentru susţinerea lor şi pentru că m-au ales. Sunt şanse, pentru că actul judecătoresc de la Chişinău este eminamente politic. Primăria este condusă acum de Codreanu, din partea partidului lui Iurie Leancă care s-a alăturat lui Plahotniuc. Alegerile în Chişinău nu doar că nu au fost validate, ci anulate până la termenul de anul viitor. Erau alegeri anticipate. Dispoziţia politică a celor care conduc azi Republica a fost să nu se mai organizeze alte alegeri până la termen. Avem o comisie electorală centrală aservită politic care a decis acest lucru. 

Adevărul: Veţi candida din nou la alegerile la termen, bănuiesc.

Andrei Năstase: Să ajungem până acolo. Noi vom insista în continuare pe validare. Sigur că tehnic mai poate fi făcut ceva. Există două căi: una parlamentară, în care parlamentul va emite un act de interpretare a legii şi a doua cale este cea juridică unde noi am depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiţie şi o plângere penală a tuturor judecătorilor care au emis această decizie. Sunt 12 judecători care au acţionat exemplar. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a fost deconspirat de mine ca fiind un delapidator, l-am denunţat penal că l-am prins furând din bani publici. Acest Druţă este atât de vulnerabil, dacă vine la procuratură un procuror european, Druţă va fi primul care va fi trimis în judecată. 

Adevărul: Care a fost reacţia lui Plahotniuc?

Năstase: Una bolnăvicioasă, de interlop. Nu s-a aşteptat nici măcar să ajung în turul 2. Credea că vor ajunge acolo favoriţii lui, Ivan Ceban şi Silvia Radu. Surpriza a fost că Ivan Ceban a fost surclasat la un scor foarte mare, 5 procente înseamnă mult. S-a fraudat foarte mult la aceste alegeri, dar nu au putut face mai mult de atât. Şi atunci au apelat la mijlocul lor obişnuit şi anume justiţia. Când au furat miliardul, când au spălat prin bănci 30 de milioane ruseşti, tot justiţia a fost implicată. De fiecare dată, autorităţile de la Chişinău au invocat carenţe legale. Nu a fost adevărat niciodată. 

Adevărul: Nu am văzut nicio reacţie dură a României. Am văzut de la Bruxelles. V-aţi fi aşteptat să vedeţi o reacţie mai fermă de peste Prut? 

Năstase: Au existat reacţii şi în cazul adoptării votului mixt şi din partea UE, SUA sau Comisiei de la Veneţia. În România nu au zis nimic. Nu aş vrea să judec prea greu autorităţile române, asta va face electoralul. Nu pot să nu aduc în discuţie reacţia ministrului de Externe, Meleşcanu care a zis că am vrut mai mult. Da, am vrut mai mult. 

Adevărul: Suspectaţi faptul că pârghiile de influenţă ale lui Plahotniuc au ajuns până în România şi de aici şi reacţia întârziată sau lipsa de reacţie?

Despre asta s-a vorbit destul în presă şi de analişti politici. În cazul lui Plahotniuc sunt multe semne de întrebare, eu nu fac decât să constat că acest individ este încă liber chiar dacă a săvârşit crime grave, deloc la modul metaforic. Vladimir Plahotniuc este uzurpatorul Republicii Moldova, el este implicat în atacurile Raider, este implicat în spălătoria mafiei ruseşti şi în furtul miliardului - asta înseamnă şi bani româneşti şi americani. Justiţia română ar fi putut acţiona. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite