Cătălin Predoiu, la Adevărul Live: Ponta şi ministrul Finanţelor erau ca nişte şcolari prinşi cu un caiet pătat de cerneală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu la Adevărul Live FOTO David Muntean
Cătălin Predoiu la Adevărul Live FOTO David Muntean

Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidenţiale, a vorbit, la Adevărul Live, despre unificarea dreptei, despre candidatul cu cele mai mari şanse să-l învingă pe Victor Ponta, despre relaţia tensionată cu PMP, dar şi despre întâlnirea de luni, de la Palatul Cotroceni, dintre premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor şi preşedintele Traian Băsescu, pe tema reducerii CAS.

Cătălin Predoiu a explicat, în discuţia cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Sebastian Zachmann, poziţia PDL în scandalul reducerii CAS, dar şi rolul pe care trebuie să-l joace România în plan internaţional în contextul războiului civil din Ucraina.

Despre candidatul Dreptei

Cătălin Predoiu: În măsurători, la sondaje, se va intra cu un candidat din partea PNL şi un reprezentant al PNL.

Sebastian Zachmann, editor: Deci este exclus ca domnul Mihai Răzvan-Ungureanu să fie din partea PDL.

Cătălin Predoiu: Aşteptăm un punct de vedere din partea Forţei Civice.

Dan Marinescu: Sunteţi la curent cu epistolele domnului MRU către Elena Udrea şi răspunsurile pe care le-a primit?

C. Predoiu: Am luat-o ca pe un război personal, nu mă preocupă. Orice discuţie care e deplasată de la obiectivul central, respectiv confruntarea cu Victor Ponta şi PSD e timp pierdut. Trebuie să ne concentrăm către viitor, către a le oferi românilor o alternativă, să prezinte o garanţie că proiectele respective se vor realiza. Efortul PDL se îndreaptă către o construcţie solidă, care nu doar să sprijine un candidat cu şanse la prezidenţiale, dar şi să arunce o punte către 2016. Nu putem lăsa România pe mâinile lui Victor Ponta. S-a văzut şi ieri ce pericol este.

S. Zachmann: Dvs. staţi puţin mai prost în sondaje.

C. Predoiu: Un alt sondaj CSOP spunea, acum trei zile, că sunt cotat cu 14% încredere. Sondajele reprezintă o fotografie. Acum trei luni de zile erau nume care conduceau sondaje, ca Antonescu sau Ungureanu. Sondajele reprezintă o poză a momentului. Campania nu a început, bătălia e în toi. E importantă progresia, ce evoluţie are un candidat de –a lungul timpului. Ce îmi dă tăria de a continua este faptul că de când am intrat în politică am avut o progresie constantă, nu am avut nici un regres în sondaje.

S. Zachmann: De ce nu-l provocaţi şi pe domnul Iohannis la o dezbatere?

C. Predoiu: Am făcut invitaţia către toată lumea.

D. Marinescu: Să vorbim despre fuziune. Urmează Congresele, am înţeles, dar preşedintele Băsescu a spus de câteva ori că el nu crede în fuziune şi nu se va realiza, fiindcă el nu crede că organizaţiile vor accepta această fuziune.

C. Predoiu: Tot domnul preşedinte a spus că acesta e un pas bun. Cele două piese mari trebuie asamblate pentru a crea o masă critică pentru viitor. Important e că acele două mecanisme politice principale de pe partea dreaptă să se reunească. Câtă vreme vom păstra acest program al independenţei justiţiei, al statului de drept, vom veni cu un program economic realist, cred că lucrurile vor merge bine şi opiniile se vor schimba.

Pe 26 vom avea Convenţie PDL şi Congres PNL. Apoi, ne vom reuni şi vom decide împreună ce e de decis.

Catalin Predoiu la Adevarul Live FOTO David Muntean

S. Zachmann: Ce e de decis?

C. Predoiu: În plan politic, o alianţă care să contureze o platformă politică până la prezidenţiale. După alegeri, se va realiza ceea ce discutăm încă de acum. Lucrurile sunt puse pe un făgaş. Există cele două foruri care vor decide, fără îndoială. Paşii sunt clari: elaborarea documentelor viitorului partid, apoi alianţa pentru candidatura prezidenţială, desemnarea candidatului unic şi, în paralel, desemnarea procedurilor juridice pentru fuziune.

S. Zachmann: Cum va funcţiona alianţa în teritoriu?

C. Predoiu: În teritoriu sunt echipe care se întâlnesc, şi-au articulat poziţiile în administraţiile locale, se fac proiecte comune. În plan organizatoric, va fi o perioadă de armonizare a structurilor celor două partide, timp în care se va merge pe o conducere bazată pe cooperare. Un partid ca PSD, cu un premier care nu e pregătit, e un pericol pentru România. Trebuie să privim în viitor, să depăşim agenda momentului. Poate aş fi fost cel mai interesat, între ghilimele, dar într-o perspectivă egoistă, să rămânem fiecare pe drumul lui. Eu am intrat în competiţia prezidenţială pentru că doresc ca România să aibă un preşedinte de dreapta. Cred că pot să am credibilitatea morală cu privire la efectele benefice ale acestei construcţii pe termen lung. Sigur, sunt dificultăţi. Trebuie avut în vedere că nu e de ajuns să strângem două structuri laolaltă, ci trebuie să prezervăm tot acest câştig. Trebuie să ne asigurăm că noua construcţie va promova foarte mulţi tineri, oameni care au făcut ceva în viaţă, nu au probleme cu integritatea, nu o să ajungă ca Ponta să stea în scaun la Cotroceni şi să se uite după muşte. 

D. Marinescu: Cât de important e numele noului partid?

C. Predoiu: Vorbim de o discuţie cu argumente, intră şi chestiuni legate de identitatea fiecărui partid, de sentimentalismul unor membri vechi în ambele partide, ei trebuie să se pronunţe, chestiuni care ţin de ce spune electoratul, chestiuni care să reflecte noua construcţie. Toate aceste argumente trebuie discutate colegial, plecând de la un singur scop: de a maximiza forţa politică pe care acest partid va putea să o aibă.

D. Marinescu: Nu vom avea un nume până la alegeri. Sub ce siglă va candida candidatul comun?

C. Predoiu: Sunt două probleme aici. Una este chestiunea alianţei pentru alegeri, avem mai multe variante şi le discutăm. Apoi, partea a doua a problemei este numele viitorului partid după ce se va produce fuziunea juridică.

S. Zachmann: Exponentul acestui val de nemulţumire privind numele aţi fost dvs.

C. Predoiu: Una este numele ca atare şi a doua e maniera de a-l stabili. M-am bucurat să văd că Iohannis a răspuns pozitiv acestui demers făcut de mine. Eu nu am spus nicio clipă cum trebuie să fie, asta stabilim împreună.

S. Zachmann: Partenerii dvs. din PNL au adoptat un articol în Statut care spune că numele PNL este imuabil.

C. Predoiu: Noi vorbim aici despre Statutul noului partid. Acela e Statutul PNL, îl respect. La fel, am văzut că şi dânşii fac cu Statutul nostru. Noi vorbim acum despre Statutul noului partid. 

Una din ideile pentru care am intrat în politică a fost de a contribui, alături de colegii din  PDL, la o guvernare eficientă. Nu ne-am valorificat încă atuurile, la Bruxelles nu contăm cât ar trebui să contăm. În 2008, am intrat, practic, singur în Ministerul Justiţiei şi am văzut cât e de greu. 

Catalin Predoiu la Adevarul Live FOTO David Muntean

S. Zachmann: Ce faceţi cu faptul că PDL a dat preşedintele în ultimii 10 ani? Ştergeţi cu buretele aceste lucruri?

C. Predoiu: Nu. Eu îmi doresc ca peste o sută de ani aici să fie urmaşii dvs. profesionali, să spunem, şi un om politic care să spună: “Acum o sută de ani a fost un partid care a schimbat România”.

D. Marinescu: Se poate vorbi de unificarea dreptei fără T. Băsescu?

C. Predoiu: Fuziunea e ponită din iniţiativa PNL-PDL. Nu ne facem obiectiv din izolarea unui partid, demersul e de a coagula, de a unifica. Am vorbit de dificultăţile tehnice ale unei fuziuni dintre două partide mari, structurate, unite, două partide consacrate. Imaginaţi-vă cât de complicat ar fi să începem discuţii simultane. Nu ocolesc acest subiect delicat, sunt cicatrici între PMP şi PDL. Sunt pentru că s-au format cum s-au format, a existat această concurenţă nu tocmai loială, e un fapt. Nu pot să observ că dacă PDL ar fi mers bloc, altul ar fi fost scorul. Ar fi permis accelerarea procesului de fuziune cu PNL, ar fi propulsat altfel şi candidatura prezidenţială. Eu ce spun aşa? Eu mă întorc spre viitor. Vreau să convingem în primul rând membrii partidelor noastre că e un proiect pozitiv.

 D. Marinescu: Că vorbim de dreapta, reducerea CAS e o măsură de dreapta. Dacă aţi f la guvernare, aţi adopta măsura asta? Ce alte măsuri aţi lua pentru ca ea să poată fi aplicată? Revenim clar la discuţia dintre preşedinte şi premier.

C. Predoiu: Soluţiile trebuiau găsite înainte. Trebuia intrat cu buldozerul în evaziunea fiscală. Când elimini evaziunea fiscală, ai şi resurse. Problema premierului este că s-a dus acolo nepregătit, cu buzunarele goale. Şi nu la Cotroceni, vine în faţa românilor cu buzunarele goale. În iunie anul trecut, PDL a făcut proiect de lege cu reducerea CAS şi am arătat care sunt căile şi cum trebuie făcut. În septembrie-octombrie ne-am văzut cu premierul să îi spunem ce să facă. Ce a făcut domnul Ponta? A spus că măsura e proastă. Inclusiv doamna consilier, Ioana Petrescu, îi dădea domnului Ialomiţianu lecţii.

Premierul a înţeles ridicolul situaţiei, a calmat discuţia. Ce face mai departe Ponta? În loc să intre, cum i-au cerut mulţi analişti, să radă evaziunea fiscală, să genereze venituri la buget, mîngâie pe cap oameni ca Duicu, Mazăre etc. Când a început ancheta cu domnul Mazăre, primul gest pe care l-a făcut Ponta  a fost să meargă la Constanţa, a făcut un gest public de încurajare. Ce  a înţeles fiecare român? Stăm liniştiţi, că Ponta ne apără!  

D. Marinescu: PDL cum a votat pentru această măsură?

C. Predoiu: PDL a votat pentru. E treaba Guvernului să spună care e soluţia.

S. Zachmann: De ce nu i-aţi cerut premierului să vă spună soluţiile? De ce l-aţi lăsat pe preşedinte?

C. Predoiu: Preşedintele are pârghiile sale. Am mai văzut acest tablou în sala de la Parlament în care am discutat cu domnul Ponta exact această problemă, numai că atunci nu erau ca şcolarii prinşi cu caietul pătat de cerneală. Erau extrem de aroganţi.

D. Marinescu: Dar în Parlament nu putea fi chemat Ministrul de Finanţe să spună de unde are resurse?

C. Predoiu: A fost chemat. E o idee care este inexactă pe care o promovaţi, că numai preşedintele Băsescu face opoziţie. Da, face opoziţie. Noi, la rândul nostru, facem opoziţia noastră. Vă dau câteva exemple: Legea privind referendumul blocată de PDL la CCR. Apoi, la Comisia de la Veneţia, tot PDL s-a bătut. Codul Penal, modificările din marţea neagră, au fost blocate de PDL la CCR. Legea reorganizării administrative a fost blocată. Ce trebuia să facă PDL şi nu a făcut? La numărul de voturi pe care îl are PDL în Parlament nu poate bloca nicio lege. Încă un argument pentru fuziune. Se poate verifica, o spun şi din perspectiva candidatului la prezidenţiale, nu a fost eroare gravă a Guvernului Ponta ca PDL să nu sancţioneze.

 În ce priveşte fuziunea, nici Dumnezeu nu a făcut lumea într-o zi. Aici e un efort de dialog, în asta constă provocarea acestui proiect – cine convinge mai bine pe cine. Asta e liantul care face să funcţioneze o democraţie. În democraţie nu se funcţionează pe dictat. Când vorbeşti de politică, trebuie să terminăm cu dictatul. Democraţiile occidentale sunt puternice pentru că au descoperit această forţă a dialogului politic şi a convingerii.

Catalin Predoiu la Adevarul Live FOTO David Muntean

D. Marinescu: Haideţi să ne convingeţi că trebuie să fiţi preşedinte. Care este proiectul dvs. de ţară?

C. Predoiu: Vreau o Românie care în interior să rezolve problemele de economie grave pe care le are, blocată de guvernarea Ponta. Economia nu înseamnă doar multinaţionalele pe care le întâlneşte Ponta. Trebuie să rezolvăm problema nivelului de trai, să introducem în viaţa politică un alt standard, de profesionalism. Avem 70% din oameni care nu votează. Să facem un dialog politic adevărat în România. Dacă ne rezolvăm aceste chestiuni în interior, putem ieşi afară şi să facem jocuri. Adică la Bruxelles să fiu mai influent, să îmi valorific rezervele energetice, să reglez relaţiile cu vecinătatea estică. Nu numai Rusia are interese, şi noi avem interese. Să fac din Parteneriatul Strategic american mai mult decât e acum. Ce facem cu partea economică a parteneriatului? Vreau banii americanilor aici, în România. 

D. Marinescu: Aţi vorbit de Rusia. Ce relaţii ar trebui să avem cu ruşii?

C. Predoiu: Poziţia României faţă de Rusia trebuie armonizată cu a Uniunii Europene. Interesele noastre sunt legate de R. Moldova şi ca această ţară să ajungă în Uniune. Nu văd unirea un proiect fezabil, dar putem discuta despre un parcurs european al R. Moldova. Cred că ar trebui să convingem Federaţia Rusă că nu e nici un pericol ca Moldova să intre în UE. Cu timpul, un dialog bazat pe respect reciproc nu va putea decât să ajute România, dar toate plecând de la prezervarea statutului nostru: de ţară membră a UE.

D. Marinescu: S-a discutat mult despre independenţa energetică. Credeţi că gazele de şist ar putea rezolva problema asta?

C. Predoiu: Nu există panaceu. Trebuie făcut un efort de explicare despre ce e vorba. Trebuie dată comunităţii garanţia că nu va fi călcată în picioare. Comunităţile trebuie să spună un punct de vedere, iar investiţiile să respecte standardele de mediu. A folosit domnul Ponta problema asta ca un argument pentru a trece moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PDL, apoi a pus-o într-un sertar.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite