Politică

articolul anterior articolul urmator

Adevărul Live. Care sunt urmările demisiei lui Ponta de la şefia PSD

2
13 Jul 2015 10:33:29
Autor: Iulia Marin
Demisie Victor Ponta. FOTO Mediafax
Demisie Victor Ponta. FOTO Mediafax

Mişcarea neaşteptată a premierului, de a se retrage de la conducerea PSD, deschide noi fronturi de luptă politică. Alianţa PSD-UNPR pare pusă sub semnul întrebării, iar leadershipul PSD, de asemenea. În toamnă putem aştepta o schimbare de Guvern, dar nici alegerile anticipate nu mai par o opţiune prea îndepărtată.

Toate implicaţiile acestei manevre politice le-au dezbătut, de la ora 11.00, Grigore Cartianu şi redactorul-şef adjunct Adevărul, Călin Nicolescu, la Adevărul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Călin Nicolescu: Discutăm astăzi despre decizia premierului de a renunţa la şefia PSD şi începem cu implicaţiile pe care le presupune demisia premierului Ponta. E o mişcare oarecum surprinzătoare, ieri după-amiază, pe la 18.30 cred că a postat premierul pe Facebook această scrisoare. Poporul PSD , baronii, liderii locali au fost uşor surprinşi. Partidul pare într-o situaţie complicată.

Grigore Cartianu: Surpriza a fost mare. Ecaterina Andronescu nu s-a arătat doar surprinsă, ci revoltată că şeful partidului găseşte acest moment, această modalitate de a face un astfel de gest. Pesediştii vin după un şir de suferinţe provocate de Ponta. Ponta este cel care le-a pierdut Preşedinţia, cei din partid nu o să-i ierte faptul că a pierdut Preşedinţia.

Călin Nicolescu: Andronescu este o fostă apropiată a lui Vanghelie, totuşi pare ciudat, domnul Ponta a pierdut alegerile în toamna anului trecut.

Grigore Cartianu: Năstase a pierdut în 2004 şi a decontat în 2006. Oricum, în partid era o stare de nelinişte provocată de Ponta. Liviu Dragnea încă spune multe, chiar dacă el s-a retras din Guvern şi, teoretic, stă departe. În condiţiile astea, Dragnea nu ştie, miniştrii nu ştiu. A mai venit şi povestea asta cu ordonanţa salariilor pentru demnitari. Foarte mulţi miniştri au fost umiliţi odată cu Oprea. Ponta face acea grilă, fac acea listă, el dispare – noul premier interimar Oprea şi miniştrii care ştiau au aprobat ordonanţa, iar când vine Ponta le spune să anuleze. Asta nu a făcut Oprea singur fără girul lui Ponta.

Călin Nicolescu: Şeful Cancelariei prezidenţiale a fost iritat, a spus că dă publicităţii mailurile domnului Ponta. Probabil că Ponta le-a trimis prin email la Cotroceni grila de salarizare. Surse din PSD cu care am discutat ieri ne-au expus un plan al premierului. Strategia, dacă se confirmă, sursele sunt foarte credibile, sunt verificate, strategia e cam aşa : tocmai această ordonanţă ar urma să fie invocată de premier ca să facă un pic de curăţenie prin Guvern, vizat fiind tocmai Oprea.

Grigore Cartianu: Poate sunt nişte dorinţe ale unor pesedişti.

Călin Nicolescu: În septembrie, iese de la guvernare.

Grigore Cartianu: Eu nu îl cred capabil pe Victor Ponta să iasă de la guvernare. Pe Ponta nu îl cred aşa. E atât de bolnav de putere, încât o zi nu vrea să cedeze. Ponta nu pleacă de la guvernare, chiar dacă unele calcule electorale arată că i-ar crea un avantaj de poziţionare. Îi place să aibă butoanele.  Numai împins iese din Palatul Victoria. Se mai agaţă, o prinde de o mână pe Daciana, Ilie Sârbu pune şi el frână. Atât de mult îi place puterea, încât nu îl văd.

Călin Nicolescu: Sursele noastre din PSD ne-au spus că asta ar fi strategia şi că se gândeşte la un Congres în toamnă, iar acolo ar putea fi bătălia pe PSD.

Grigore Cartianu: Teoria mea este că următorul preşedinte al PSD va fi Gabriel Oprea. UNPR are ce nu are PSD acum: are lider. Ceilalţi sunt mărunţi ca autoritate în PSD.

Călin Nicolescu: Si eu văd că Oprea pare să fie autoritatea necesară. Apropo, acum zece ani, criticam PSD, dar atunci erau şase-şapte opt personalităţi cu greutate. Astăzi,  nu mai există. Nu doar în PSD s-a întâmplat asta, ci şi în siajul lui Traian Băsescu.

Grigore Cartianu: Şi la PNL dacă ne uităm, Vasile Blaga e ultimul greu rămas.

Călin Nicolescu: Nu au crescut nimic. Avem imagini live cu premierul Ponta la DNA. Zice că este inculpat de DNA.

Grigore Cartianu: Probabil în următoarele luni va avea multe inculpări. In dosarul Ghiţă este pomenit de multe ori. A intrat pe un drum fără întoarcere. La 42 de ani, e o mare performanţă negativă să te compromiţi definitiv. Asta arată că a fost total inconsistent. 

Anunţul lui de ieri are nişte fracturi de logică şocante. Ieri nu era nici măcar inculpat. Dragnea, pe care îl pomeneşti ca să conducă partidul, e condamnat.

Călin Nicolescu: Ar zice că are demnitate, iar Dragnea nu are. Dragnea e unul din rivalii lui Ponta. Dacă are noroc să fie achitat, el este următorul lider.

Grigore Cartianu: Dragnea este lider de facto. Ponta nu mai e bun la partid, dar e bun la guvern, Dragnea nu mai e bun la guvern, dar e bun la partid.

În ce priveşte ordonanţa privind salariile demnitarului, Iohannis l-a acceptat pe Oprea interimar la sugestia lui Ponta. Şi atunci, dacă l-ai pus pe Oprea, Oprea face exact ce i-a lăsat Ponta la cheie, iar Ponta vine şi îl pune într-o situaţie penibilă pe Oprea. Oprea are curajul să spună a discutat de luni de zile grila de salarizare cu premierul Victor Ponta. Ca stil de a conduce, ce înseamnă asta? Îl laşi pe Oprea la butoane 17 zile. Oprea şi-a cîştigat un mare respect în anumite zone ale României când  a aprobat alţi 50 de procurori la DNA. Oprea a făcut treaba asta şi ce-ar fi fost ca Ponta, când vine, pe acelaşi model, să spună că nu e de acord? Eu nu mai ştiu de ordonanţe retrase în ultimii ani, creează un precedent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

The Anonymous
13.07.2015, 12:13:51

In primul rand, Ponta nu a demisionat decat butonand din taste pe facebook, deci absolut nimic oficial. Cum afirmau chiar unii lideri PSD, exista pasi statutari pentru o demisie in toata regula. Deocamdata, ponta se poate razgandi peste noapte din diverse motive, cum ar fi sa viseze urat... In al doilea rand, exista o diferenta, adevarat ca mai subtila, intre declaratia lui ca se retrage temporar, si o demisie in toata regula. La fel ca mai sus, azi isi da demisia (adica se retrage temporar), iar maine revine, din aceleasi diverse motive. Pe scurt, praf in ochi, exact ca la dragnea.

mitrut
13.07.2015, 15:37:45

Parca si aerul a devenit ceva mai respirabil in Romania! Inchiderea unor asemenea lideri ai infractorilor politici l-ar transforma in ozon!

+1 (1 vot)