Adevărul Live, Cristian Diaconescu: Am o relaţie foarte bună cu Elena Udrea. Unii colegi au minţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezidenţabilul PMP, Cristian Diaconescu FOTO Arhiva Adevărul
Prezidenţabilul PMP, Cristian Diaconescu FOTO Arhiva Adevărul

Cristian Diaconescu, candidatul propus de Partidul Mişcarea Populară (PMP) la Preşedinţia României, a vorbit, la Adevărul Live, cu jurnalistul Liviu Iolu, despre tensiunile din partid, despre relaţia cu Elena Udrea, precum şi despre viziunea sa cu privire la gazele de şist şi Roşia Montană.

Principalele declaraţii:


Despre candidatura la Preşedinţie

Astăzi sunt candidatul PMP pentru Preşedinţie. Este o onoare pe care mi-a făcut-o acest partid. Am fost în 21 de judeţe din ţară. Înţeleg că vor să organizeze un soi de Consiliul Naţional al partidului. Au fost unele voci. Candidatura la Preşedinţie este un angajament al celui care participă la acest proces. Societatea românească este împotriva politicii de clan. Am promis că aceste teme vor fi accentuate în campania mea.

În legătură cu dificultăţile de înţelegere a unor persoane care au venit mai nou în partid, discut în interiorul partidului, nu fac polemici în spaţiul public. Îmi pare rău că unii colegi au minţit public.Motivaţi de atitudini care îmi scapă, au ieşit public şi au minţit. Subminează candidatura oricui. Clarificările sunt necesare din partea celui investiti, dar dialogul public este contraproductiv. Dacă cineva are o problemă cu candidatura mea, să discutăm în interiorul partidului.

Nu numai PMP strânge semnături, am susţinători care fac acest lucru. Afirmaţia că ar fi numai 7.000 de semnături a fost o înţelegere greşită a ce a spus Valerian Vreme. Am 7.000 de semnături numai la Bacău. Nu mi-am pus problema că ştiam că sunt zeci de mii de semnături strânse. Am şi eu oameni care voluntar desfăşoară acest proces.

Despre atribuţiile preşedintelui

Poate astăzi suntem atraşi de un politician care doreşte să devină preşedinte, dar ne vom dori ca preşedintele din prima zi de mandat să fie capabil să ne reprezinte. Nu va avea nimeni timp să înveţe la locul de muncă. La masa decizională de la cel mai înalt nivel preşedintele stă singur. La acea masă, alături de Merkel, Obama, se pun în discuţie interesele tuturor. La acea masă se iau decizii. Preşedintele poate fi şi preşedinte al CSM, în momentul în care prezidează şedinţele. Fie ai un discurs pe care îl prezintă consilierii sau închidem camerele şi începem să discutăm aplicat în legătură cu responsabilitatea sistemului judiciar, despre insatisfacţia din anumite zone, despre protejarea sistemului judiciar.

V-am dat aceste exemple pentru a vă spune că de capcitatea profesională ţine şi perspectiva noastră în a rezolva unele probleme. Sunt momente în care consilierii îi lăsa decizii de pace şi de război în fiecare săptămână preşedintelui. Într-o oarecare măsură, numai Monica Macovei are experienţă în sistemul judiciar. Pe politică externă, nu are niciun candidat anunţat.

Despre relaţia cu Rusia

În opinia mea, nu trebuie să existe o relaţie diplomatică pentru că nu există baza de credibilitate necesară. Dacă îmi puneaţi această întrebare înainte de acţiunile Rusiei, v-aş fi răspuns că insist pentru o relaţie pragmatică. Eu am fost ultimul reprezentan european care am încheiat un tratat cu Federaţia Rusă. L-am încheiat în 2003 şi am determinat Federaţia Rusă să recunoască dreptul de a ne alege aranjamentele de securitate aşa cum vrem noi. Relaţia pragmatică ar fi însemnat ca temele importante să fie acceptate de Rusia la masa dialogului. Federaţia Rusă nu a acceptat dialogul în legătură cu Republica Moldova.

Ar fi fost normal să avem o clarificare reciprocă în legătură cu abordările acestei teme. Temele de securitate erau normal a fi discutate, dar Federaţia Rusă a tratat România ca un terţ exclus. România are o singură atitutine coerentă, cea a reşedintelui Traian Băsescu: poziţia noastră va fi alături de partenerii noştri. Nu avem dreptul să cauţionăm o încălcare a dreptului internaţional, cum a fost acţiunea din Crimeea. Orice fel de alt dialog prin care ne asumăm o altă atitudine, poate crea un anumit precedent.

Despre summitul din Ţara Galilor

Summitul ar fi fost o întâlnire a liderilor mondiali şi interesul nostru ar fi fost ca extinderea NATO să fie un proces credibil.Tema summitului va fi clar în legătură cu Rusia. În ce priveşte procesul decizional, alături de noi sunt SUA, Polonia, dar sunt state care au şi rezerve. Cea mai preocupantă situaţie este generată de rezervele pe care le are Franţa. Continuă să vândă sisteme performante Rusiei. Este cel mai neprielnic moment de a avea astfel de relaţii. Această disociere mi se pare perfect neproductivă. În relaţiile de securitate dintre state nu funcţionează prezumţia de bună credinţă.

Determinarea SUA, înţelegerea pe care au avut-o americani cu privire la securitatea României şi a Poloniei, sprijinul pe care l-am primit, sunt garanţiile că acest summit va avea rezultate pentru România. Lucrurile trebuie pregătite însă din timp.

România are nevoie de partenerii săi. Nominalizez categoric SUA şi Germania. Germania acordă un respect României demn de toată lauda, ca şi SUA. În politica externă se ţine seama de relaţii, de familia politică, de orice. Eu mi-am propus în această campanie un cuvânt: respect. De aceea am folosit cuvântul respect în relaţia cu Germania. L-am câştigat greu.

Despre gaze de şist şi Roşia Montană

Cei care s-au exprimat mai ales la nivel guvernamental şi-au pierdut credibilitatea pentru că au sărit de la o atitudine la alta în mod inexplicabil. Ştiu care sunt interesele în legătură cu gazele de şist pentru ca un proiect care să ajute independenţa energetică a României să nu se facă. Trebuie să fim atenţi cu platoul continental al Mării Negre. Indiferent de orice, am câştigat teritoriul pentru România.

Din interese economice, ţărilor vecine va fi mai rentabil să cumpere gaz de la noi. Îşi imaginează cineva că vom fi lăsaţi de o manieră naturală să fim un competitor. Domnul preşedinte, eşti pregătit pentru orice? Va reuşi să acopere necesarul de energie. Din punctul de vedere al preşedintelui, va trebui să-şi asume rolul de mediator la nivelul societăţii. Să asculte toate părţile. Nu mă las prins de o anumită categorie de informaţii, dar m-am bucurat să văd oameni tineri protestând cu privire la o problemă de mediu.

Dacă nişte oameni s-au lăsat convinşi că trebuie să protejeze mediul, avem o şansă. Oamenii trebuie ascultaţi, dar dacă ai un punct de vedere, trebuie să le explici. Nu sunt împotriva acestor proiecte, dar este clar că aceste proiecte trebuie explicate. Rolul preşedintelui este de mediator.

Întrebare de la cititor, aflat în străinătate: Daţi-mi trei motive pentru care să vă votez.

În urmă cu trei zile am pus pe blog o idee în legătură cu confiscarea averilor ilicite. În primul rând, un prim argument ar fi să facem pentru toţi românii o ţară mai bună. Niciodată nu voi accepta ca oamenii care trăiesc în străinătate să fie impozitaţi de statul român. Mă preocupă foarte serios să văd cum sunt trataţi românii în străinătate. Mi-au spus oameni că îmi umileşte copilul în stradă. Este obligaţia preşedintelui, stând la masă cu britanicii, francezii, să stabilizeze această situaţie. Unii dintre politicienii europeni, în ipocrizia lor, spun că problema românilor este o temă. Aceste probleme trebuie spuse statal. Acest lucru l-aş face pentru că ţine de forţa de negociere şi de capacitatea preşedintelui.

Întrebare de la cititor: Există vreo şansă să faceţi un tandem cu Monica Macovei?

Nu mi-am pus această problemă. Îmi duc candidatura înainte.

Întrebare de la cititor: Dacă nu veţi câştiga alegerile, veţi pleca din PMP?

Nu. Sunt preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară şi voi rămâne.

Întrebare de la cititor: Domnul preşedinte Traian Băsescu ce experienţă avea când a devenit preşedinte?

Nu eram membri ai UE, nu aveam oameni la frontieră. Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a făcut compromisuri şi asta promit şi eu.

Ce fel de preşedinte veţi fi?

Voi fi un preşedinte activ.

Întrebare de la cititor: Care este relaţia cu Victor Ponta?

Nu am niciun fel de relaţie.

Întrebare de la cititor: Dacă veţi deveni preşedinte şi Victor Ponta va rămâne premier, ce fel de relaţia veţi avea?

Îndeplinindu-ne mandatul de o manieră consituţională.

Despre finala prezidenţială

În turul II nu va fi capabil niciun candidat să-şi trimită susţinătorii în tabăra unui alt candidat doar pentru că unul a intrat în turul II. Şi-a schimbat societatea, naţiunea. Nu este niciunul dintre noi mesianic sau adorat încât societatea să-l urmeze orbeşte.

Despre relaţia cu Elena Udrea

Am o relaţie foarte bună, o respect, este un politician determinat, care va avea multe cuvinte de spus în politica românească.


”Deocamdată avem candidat, dar tehnic, legal, acest lucru se poate schimba“, a spus ieri Elena Udrea, şeful PMP, după o dispută vocală în interiorul partidului.

Candidatura lui Cristian Diaconescu a fost pusă sub semnul întrebării de Ruxandra Dragomir, preşedinte al organizaţiei de femei a PMP,  şi acest lucru a generat schimburi de replici şi acuze între Elena Băsescu şi Elena Udrea.

”Supărarea a pornit de la numărul mic de semnături adunate de organizaţii, au fost colegi care au vorbit de lipsa de autoritate a candidatului“, a declarat Elena Udrea ieri.

Cristian Diaconescu vine la Adevărul LIVE şi explică de ce există aceste neînţelegeri în partidul care l-a propus drept candidat la funcţia de preşedinte şi ce va face pentru a le stinge. De asemenea, candidatul Partidului Mişcarea Populară îşi va expune programul de candidat la preşedinţie şi va explica provocările de politică externă pe care le vede pentru viitorul preşedinte al României.

Rămâneţi pe live.adevarul.ro şi puneţi întrebări candidatului PMP la preşedinţia României, Cristian Diaconescu  
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite