Adevărul Live. Deputatul PNL Ştefan Băişanu: România are nevoie de un nou Guvern. Nu trebuie să vii la putere doar de dragul puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ştefan Băişanu, preşedintele PNL Suceava, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live despre şansele unei moţiuni de cenzură a PNL împotriva guvernului Ponta, despre noul Cod Electoral, precum şi despre activitatea roditoare a  DNA din ultimele luni.

Principalele declaraţii:

S-a vorbit de o nouă majoritate parlamentară. Nu s- concretizat nimic. La ce să ne aşteptăm?

Putem ajunge la guvernare în momentul în care, printr-o moţiune de cenzură, am putea ridica în faţa cetăţenilor neajunsurile acestei guvernări. Lupta pentru putere nu e scopul final al unui politician. 

Perioada în care PNL a fost în alianţă cu PSD, ideologic, a fost un non-sens. Stânga şi dreapta reprezintă o dihotomie.La momentul acela singura raţiune a alianţei a fost trimiterea în afara spaţiului poltiic a echipei domnului expreşedinte Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea. Şi am reuşit!

PSD a încercat să acopere toată plaja administrativă, parlamentară şi guvernamentală. 

PNL a  avut capacitatea de a găsi şi convinge pe fostul primar al Sibiului să candideze. Iar Klaus Iohannis este astăzi preşedinte în ciuda PSD.

Cum ar fi mai bine? Să răsturnaţi guvernul prin moţiune de cenzură sau să aşteptaţi alegerile din 2016?

Dacă eliminăm din logica politică dorinţa de a ajunge la putere doar de dragul puterii lucrurile pot fi rezolvate frumos. Cred că România are nevoie de un guvern nou care să se aşeze la masa tratativelor cu toate partidele. 

Diferernţa dintre fostul şi actualul preşedinte este modul cum abordează relaţia cu partidele. Traian Băsescu era dominator şi hotăra singur cum merg lucrurile. Klaus Iohannis a  venit cu propunerea de a discuta fiecare mare problemă cu factorii de decizie, la nivel politic. 

PNL nu ar trebui să iasă şi cu o listă de viitori miniştri?

E normal ca plătitorii de taxe să aibă previzibilă o viitoare guvernare. Dar este destul de greu. 

Despre Victor Ponta:

Într-un stat civilizat, în care democraţia este bine înţeleasă, s-ar impune o demisie de onoare. În momentul de faţă cel mai bun post la stat va fi cel de femeie de serviciu. Acum, dacă ai un duşman mai serios, te trezeşti cu un dosar penal. Dacă 20 de ani a existat o acalmie la nivelul instituţiile juridice vedem un aflux fenomenal.

Cred că justiţia ar fi trebuit să-şi facă treaba de foarte mult timp. Instituţiile statului trebuiau să-şi facă treaba de foarte mult timp.

DNA este singurul mijloc de a curăţa clasa politică?

Sigur că da. Dar să se respecte condiţia de nevinovat a celui care nu a fost încă găsit vinovat.

Acum câteva luni am scris câteva gândurile prin care le ceream celor vizaţi de o viitoare epurare să aibă demnitatea să-şi dea demisia. 

Finanţarea partidelor sau a campaniei ar trebui să fie exclusiv de la stat?

Statul ar trebui să aibă o componentă serioasă. Problema este a partidului care ar trebui să accepte şi oamenii care sprijină şi adversarul politic. 

Alina Gorghiu spunea, ieri, la Adevărul Live că în teritoriu lucrurile merg bine. Aşa este?

Dacă priveşti la nivel macro lucrurile stau chiar aşa. Există răzleţ şi animozităţi. La Suceava am reglat ce trebuia reglat. Este o problemă de moralitate. 

Vă lipseşte Crin Antonescu?

Antonescu este una dintre cele mai bune minţi pe care PNL le-a avut. A avut o capacitate extraordinară de a transmite vorbe. O astfel de minte lipseşte PNL-ului.

Despre noul Cod Electoral

Normal ar fi ca primarii şi preşedinţii de CJ să fie aleşi din două tururi. Altfel te poţi trezi că într-o localitate pot ieşi la vot trei cetăţeni: doi votează cu un candidat, iar respectivul iese primar cu doar două voturi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite