Cartianu, la Adevărul Live, despre iminenta arestare a lui Hrebenciuc: „E marţea neagră pentru guzganul rozaliu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament, a anunţat şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul LIVE, ce urmează să se întâmple cu ”sforarul” PSD de azi înainte, dar şi care vor fi efectele asupra campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

În opinia jurnalistului Grigore Cartianu, PSD acţionează „în reţea, ca un grup mafiot“.

„Cel mai mare partid, cel mai mare grup mafiot din România e PSD. M-am lămurit că, la PSD, actele de corupţie nu sunt individuale, e un sistem. Când vezi uşurinţa cu care Hrebenciuc îşi opreşte prada lui din zecile de mii de hectare de pădure, opreşte 12.000 de hectare, ceea ce înseamnă cam 75 de milioane de euro, te gândeşti că nu e sănătos la cap“, a spus Cartianu, la Adevărul Live.

„Este uluitor mecanismul acesta. Noi ştiam aşa: cumpăr de la stat ieftin, iau un excavator cu zece lei şi îl vând altei întreprinderi de stat,peste o lună, cu zece milioane. Păi m-am făcut bogat dintr-o mişcare. Ce făceau cu pădurile? Nu mai voiau să ia ieftin de la stat. Luau gratis de la stat, prin retrocedări“, a continuat Cartianu.

Cartianu a vorbit şi despre proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea şi a arătat că, dacă în decembrie anul trecut a fost „marţea neagră“ pentru Justiţie, în prezent este „marţea neagră a lui Hrebenciuc“.

„Declaraţii în favoarea corupţiei atât de clare cum le dă Ponta, cum dă PSD nu există“,a mai spus jurnalistul.

Demisia lui Viorel Hrebenciuc presupune că arestarea preventivă a deputatului PSD nu mai trebuie votată de Parlament.

„Cazul Hrebenciuc l-aş titra aşa: Oroare şi onoare. Oroare pentru ce am văzut că făcea. A dat acolo o replică, replica deceniului: Domnule, eu am fost acuzat de corupţie încă din 1993, când nu eram corupt! Hrebenciuc este emblema acestui partid-stat care de 20 de ani conduce sau influenţează conducerea ţării. Am puterea să recunosc că e un gest de onoare, chiar dacă sunt şi alte calcule“, a explicat Grigore Cartianu.

Ziaristul a vorbit şi despre conflictul dintre primarul Sectorului 5 din Bucureşti, Marian Vanghelie, şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, dar şi despre conflictul pentru şefia partidului, în "epoca de după Ponta".

Efectul va fi unul negativ asupra campaniei electorale a lui Ponta, iar liderii locali vor fi demobilizaţi, crede Cartianu.

"Au avut putere aproape totală până acum. O să aibă Preşedinţia. Ce poate face preşedintele în plus? Sunt zvonuri că ar vrea să schimbe DNA, să dizolve structura actuală, să pună procurorii lor. Puteau face asta, dar ştiu bine că în momentul respectiv, România ar fi aruncată ca o măsea stricată din Europa, iar populaţia României i-ar scuipa, chiar şi electoratul lor", a mai spus jurnalistul. 

"Ei şi-au dat seama de asta, cred. Chiar şi primarii care au trecut de la PNL, PDL la PSD. Au fost şantajaţi şi nu vor mobiliza lumea pentru PSD. Avem această perspectivă a baronilor locali. Unii se vor simţi trădaţi nu de DNA sau de Băsescu, de Ponta şi de restul! Asta e marea dezamăgire. Guvernul, Parlamentul nu au reuşit nimic", a completat Grigore Cartianu.

După demisia din Parlament, dosarul lui Viorel Hrebenciuc nu va mai merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci la o instanţă inferioară. În acelaşi timp, nu mai e nevoie ca parlamentarii să dea un vot pentru a încuviinţa cererea de arestare preventivă depusă de DNA, ceea ce înseamnă ca el ar putea fi arestat preventiv imediat.

„Vorbim de o demisie a unui deputat, de un vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ştiu acest partid de 25 de ani. Nu se poate ca un om într-un partid atât de mare să poată să influenţeze votul unui Congres. Este un dosar pe rol, nu l-am citit, l-am trimis mai departe la Comisia Juridică. Eu mă focusez pe campania electorală“, a anunţat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. El a precizat însă că, până la o decizie definitivă a instanţei, Hrebenciuc rămâne membru PSD.

Intră pe live.adevarul.ro şi urmăreşte discuţia cu jurnalistul Grigore Cartianu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite