Marian Petrache lasă CJ Ilfov cu gândul la o funcţie de ministru: Provocarea ar fi zona de adminsitraţie. PSD să spună «sărut mâna!» că a trecut moţiunea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov. FOTO Eduard Enea
Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov. FOTO Eduard Enea

Liberalul Marian Petrache nu va mai candida pentru încă un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov la alegerile locale. Petrache va deschide lista PNL la Senat şi ţinteşte o funcţie de ministru în viitorul guvern liberal, care va fi format după alegeri - fie ele anticipate sau la termen. Marian Petrache susţine că PSD ar trebui să le mulţumească liberalilor pentru că au dat jos Guvernul Dăncilă, în contextul tensiunilor sociale.

Adevărul: Mai candidaţi pentru un nou mandat pentru şefia CJ Ilfov?
Marian Petrache: După două mandate, Marian Petrache va cuta o altă provocare. Voi deschide lista la Senat. Dacă PNL va fi la guvernare, voi alege drumul unei funcţii executive, dacă partidul mi-o va cere, dacă nu, voi fi în comisia de administraţie. 

De ce nu v-aţi dus europarlamentar? 
N-aş fi ales europarlamentar, pentru că eram cu nişte proiecte în derulare. Azi, Ilfovul are toate strategiile făcute astfel încât să aibă o dezvoltare sustenabilă din toate punctele de vedere. Pot să fac pasul în lateral liniştit. Totul e pregătit. PNL va ieşi detaşat câştigător. PNL are 29 de primării din 40 în Ilfov. În marea majoritate avem performanţă administrativă şi scorurile vor fi pe măsură. 

Mai e posibil să ajungem la alegeri anticipate?
Punem problema greşit. E clar că PSD nu mai putea guverna, nu mai era în relaţie cu cetăţenii. PSD trebuie să spună „sărut mână!“ că a trecut moţiunea PNL. În acelaşi timp, PNL nu poate guverna cu 20% în Parlament. E nevoie de o resetare a Parlamentului. România trebuie să iasă din această zonă gri cât mai repede. E posibil să vină o criză majoră, nu putem sta nici măcar o zi fără un Guvern care să ia decizii. Orice om care ştie politică înţelege că e nevoie de anticipate. Oamenii politici trebuie să fie raţionali. E posibil ca PNL să mai scadă puţin în intenţie de vot, dar preocuparea trebuie să fie nevoia de a avea un guvern cu susţinere parlamentară. 

Cine e adversrul PNL în Ilfov?
Slngurul adversar al PNL în Ilfov e PNL însuşi. Dacă are probleme în administrarea localităţilor, PNL va avea probleme. Nu avem un adversar care să ne încurce. 

Cu USR ce relaţie aveţi în Ilfov?
Nu avem, din păcate, o relaţie instituţională. Sper să se întâmple. 

Cu ce partener ar trebui să guverneze PNL?
PNL trebuie să negocieze pe program. PNL va veni cu o ofertă în faţă cetăţenilor şi va negocia cu partidele care susţin oferta noastră. 

De ce nu aţi trecut alegerea primarilor în două tururi în programul de guvernare?
Poate a fost o scăpare. PNL şi-a asumat acest obiectiv. 

Cum aţi colaborat cu administraţia PSD din Capitală? 
Aş minţi dacă aş spune că a fost o colaborare bună, aş minţi să spun că nu am colaborat deloc. Putea fi mai bine. 

Vă gândiţi să fiţi ministru de Interne sau ministrul Dezvoltării?
Provocarea ar fi pe zona administrativă. E nevoie de o reformă a statului şi de o reformă administrativă. 

Cât va obţine PNL la alegerile locale în Ilfov?
Categoric, peste 40%. Eu sper să obţină peste 50%. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite