Ministrul Economiei: Producţia internă asigură jumătate din necesarul de măşti. Avem surplus de biocide. Pe 5G susţin parteneriate cu state din UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Virgil Popescu. FOTO Eduard Enea
Ministrul Virgil Popescu. FOTO Eduard Enea

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre Planul de redresare economică, problemele cauzate de pandemie şi despre alegerile locale. Virgil Popescu susţine că PNL va depăşi 35% la cele două alegeri din toamnă şi taxează promisiunile populiste făcute de PSD.

Adevărul: Sunteţi şi ministru al Turismului. A mers bine tursimul în România?
Virgil Popescu: Foarte mulţi români s-au reorientat şi au preferat să-şi petreacă vacanţa în România. 

Ce restricţii sunt pentru HORECA?
În interiorul restaurantelor va fi o distanţare de o masă da, o masă nu. Nu ai voie să foloseşti scaunele d ela bar, să stai în picoare. pe terease se menţine distanţarea de doi metri. Sper că nu avem creşteri de îmbolnăviri. Dorim să relaxăm cât mai multe condiţii în pandemie şi avem nevoie de sprijinul proprietarilor de hoteluri, de restaurante. Deschiderea teraselor a fost foarte bine primită. 

Câte materiale trebuie să mai importe România pentru pandemie?
La începutul pandemiei n-am avut absolut nimic. N-am avut stocuri la Ministerul Sănătăţii. Zero. Nimeni nu putea să facă în România măşti. Antreprenorii s-au mişcat foarte repede, s-au instalat destul de multe capacităţi de producţie. Necesarul de măşti poate fi acoperit la jumătate din producţia internă. Vorbesc de o mască schimbată la patru ore. Referitor la biocide, s-au reorientat foarte repede marii producători şi nu avem probleme. Cred că este un surplus de biocide. Mai avem nevoie de laboratoare care să acrediteze produsele. Vrem să acredităm atât măştile produse, cât şi biocidele. 

Ce facem cu 5G? SUA sau China?
Când vorbim de 5G, trebuie să înţelegem foarte bine ce înseamnă 5G, cum ne schimbă viaţa, cât de mult intervine în viaţa noastră de zi cu zi. Trebuie să fim foarte atenţi. Îmi doresc să facem parteneriate cu cei din clubul NATO şi UE. 

Modificaţi legea offshore?
Ca să putem urni investiţiile din Marea Neagră, am abrogat OUG 114. Avem nevoie de modificarea legii offshore, dar e nevoie de o majoritate puternică. În acest moment, cu trei luni înainte de alegeri, nu e de bun-augur. Parlamentul ales după data de 6 decembrie va trebui să dezbată legea offshore.

În Mehedinţi, judeţul dvs, cum se desfăşoara campania?
Cred că vom câştiga primaria Drobeta Turnu Severin. Vom câştiga şefia CJ Mehedinţi. Vreau să cred că judeţul a fost roşu, nu mai e. Aladin Georgescu, care conduce de 6 ani judeţul, a reuşit să asfalteze doar strada pricipală din oraşul său natal: Vânju Mare. Atât. În Severin nu avem încălzire. ROMGAZ se va implica în problema încălzirii din Severin, vom pune microcentrale de cartier. Vrem săm obţinem între 25 şi 30 de primării în judeţ. 

Va fi o alianţă PNL - USR - PLUS după parlamentare?
Avem o relaţie foarte bună cu colegii de la USR PLUS, nu văd de ce nu am putea forma o majoritate parlamentară solidă. Avantajul e că timp de patru ani de zile nu vor mai fi alegeri. Putem să ne ocupăm de guvernare. 

E loc şi de UDMR?
E loc de oricine care vrea să tragă înainte România. E nevoie de o reformă parlamentară şi constituţională. Dar mai întâi trebuie să câştigăm alegerile. La alegerile locale vom avea 35-36%, iar la parlamentare vom obţine mai mult. Cred că scoul PNL de la parlamentare va fi peste cel de la locale. 

PSD va depune un proiect prin care profesorii vor primi 500 de euro bonus, la fel ca medicii, iar pensiile să crească cu 40%. Cum le veţi explica pensionarilor că pensiile cresc cu 40%?
Noi deja le spunem pensionarilor că începând cu data de 5 vor lua pensia mărită. E cea mai mare majorare de până acum. Creşterea alocaţiilor va fi văzută cu data de 3. Dacă vii cu chestii populiste eşti inconştient. E o acţiune electorlaă, e praf în ochi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite