Adevărul Live. Cum se pot reforma marile partide după votul anti-sistem din 16 noiembrie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici Dan Ionescu şi Adi Zăbavă au declarat, miercuri, la Adevărul Live că cele două mari partide politice, PSD şi PNL, nu au niciun plan concret de reformare, în contextul nou creat de alegerile din 16 noiembrie.

Principalele declaraţii:

Ce ar fi trebuit să înţeleagă partidele?

Adi Zăbavă: E clar că pe 16 noiembrie s-a creat o emulaţie în jurul votului. Când apare un interes atât de mare se pot lua decizii importante.Principala problemă a celor două partide este faptul că sunt buimaci, se află într-o stare de expectativă. Pe ambele tabere i-a lovit valul. Principala problemă este faptul că nu mai pleacă de la reprezentare. acum e nevoie de o analiză clară ca să ştie pe cine mai reprezintă.

Care ar trebui să fie paşii lor? 

Dan Ionescu: Cei care au votat aşteaptă ceva de la Klaus Iohannis. Noul PNL nu se bucură de o mare susţinere. Iohannis e un fel de omul-minune. Dacă îl considerăm un vot antisistem ar trebui să urmeze o reformare. 

Partidele, din 1990 încoace, au mers în jos. Sunt mai multe generaţii de politicieni. PNL a înglobat o parte din dreaptă fără să ştie unde va ajunge acest PNL. Mi se pare că mergem pe marginea prăpastiie.

Se va lăsa Iohannis pe mâna partidelor?

Adi Zăbavă: Important este cum se vede el. Până acum s-a poziţionat exterior partidelor. E clar că preşedintele ales trebuie să aleagă un drum neancorat în partide, deşi unul din obiective este reforma clasei politice, care e greu să se facă din interior. Iohannis va merge pe un profil de profesor bazat pe corijarea greşelilor. 

Dan Ionescu: Acum lumea e încărcată cu speranţă pe care va trebui să o descarce în nişte rezultate. Am ajuns într-un sistem bipartid. Avem două partide pe interior goale. Au o coajă, reprezentată de lideri, iar în spate sunt oameni de factură slabă. Singura soluţie e să te duci către o extremă. 

Un partid mare, cu cea mai mare bază de activişti politici, nu se poate reforma din interior. Nu există intelectualii de stânga care să-i atragă într-o direcţie. Până nu vor primi un nou val de oameni selectaţi cu atenţie, care să facă reformă, nu vor face nimic. Ponta a omorât şi stereotipul: să vină tinerii..

Avem un preşedinte captiv propriului mit. Soluţiile sunt: partidele se reformează prin nişte oameni pe care nu-i cunoaştem, fie vom asista la mişcări politice alternative.

Care sunt elementele definitorii pe care trebuie să se bazeze partidele?

Adi Zăbavă: Oamenii noi intraţi în partid nu pot avea un cuvânt în reformarea partidului. Klaus Iohannis a reuşit să umple un gol şi şi-a proiectta imaginea care se potrivea cu profilul cerut. Dar profilul trebuie umplut şi cu substanţă. Pe lângă imaginea proiectată are decizia şi puterea, într-o oarecare măsură.

Nu văd nicio soluţie în momentul de faţă pentru reformarea celor două partide. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite