Nicuşor Dan, la Adevărul Live: În administraţia publică din Bucureşti e corupţie la toate nivelurile. Sunt şanse bune ca Sorin Oprescu să fie luat de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicușor Dan contestă exit-poll-urile realizate de CURS şi IRES

Preşedintele Uniunii "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre noul partid pe care l-a înfiinţat, dar şi despre candidatura sa la Primăria Capitalei.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Tocmai v-aţi lansat un partid. Îl veţi lansa şi oficial până la anul?

Nicuşor Dan: Am depus actele la tribunal. Este o uniune de nuclee care s-au manifestat deja la nivelul Bucureştiului. Există în continuare Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” şi acest partid propune acelaşi lucru. Până la alegerile locale din 2016 nu vorbim decât de acest program pentru Bucureşti care este pe măsura resurselor pe care le avem acum. Am trimis în cinci locuri din ţară statutul şi programul, pentru nişte formaţiuni locale care se încheagă acum. După alegerile locale, în funcţie de construcţiile care vor apărea, e foarte posibil ca aceste structuri să se ralieze într-un program naţional. Statutul nostru ne permite să facem o activitate la nivel naţional.

Adevărul: Cum se întâmplă? Vin oamenii către dumneavoastră, vă spun că sunt interesaţi?

Nicuşor Dan: Sunt oameni cu care noi am mai colaborat,  nuclee de oameni preocupaţi de probleme din oraşul lor. Vă dau un exemplu, problema teilor din Iaşi. La fiecare abuz s-au constituit comunităţi locale şi au înţeles că nu e de ajuns numai să încerci un dialog cu autoritatea. Nu sunt de ajuns nici aceste manifestări simbolice caracteristice societăţii civile, cât timp presa nu le amplifică suficient de mult pentru ca aceste manifestări simbolice chiar să aibă o pondere. Singura soluţie e să propui oameni pentru primărie, consilii locale.

Adevărul: Când aţi lansat partidul aţi spus că vine în continuarea DNA, sprijină activitatea DNA.

Nicuşor Dan: DNA ne dovedeşte, dacă vorbim de Bucureşti, avem un primar condamnat, avem primari arestaţi preventiv, se dovedeşte că în administraţia publică din Bucureşti e o adevărată corupţie la toate nivelurile. Bucureştenii cred că doresc alţi oameni în politică. Totul este să ajungem să ne facem notorietatea pentru ca oamenii să voteze în cunoştinţă de cauză.

Adevărul: Cum staţi cu notorietatea?

Nicuşor Dan: Probabil e undeva la 20%.

Adevărul: Apropo de alegerea primarilor într-un tur, cred că vă dezavantajează acest lucru.

Nicuşor Dan: Da, fiecare dintre liderii politici încearcă să-şi păstreze poziţia. În alegerile locale din 2012 când s-a votat pe acelaşi sistem, peste 85% dintre primarii în funcţie au fost aleşi. La alegerile locale din 2012 nu au fost dezbateri reale, pentru că candidatul în funcţie, mai bine clasat, a fugit de dezbatere. Nu a existat dezbatere nici între poziţia a doua şi a treia, deci a fost o campanie lipsită de efervescenţa care vine din dezbatere. Ne aşteptăm să se întâmple la fel şi încercăm să mergem pe mijloace neconvenţionale, pe online şi door to door. În 2012, deşi resursele noastre au fost mult mai mici, adică nu am cumpărat followeri din India, nu mai ţin minte de unde au apărut peste noapte vreo 20-000 la domnul Prigoană, deci chiar fără resurse am avut campania cea mai bună. Oamenii din online înţelegeau diferenţa dintre programe, dintre oameni.

Adevărul: Aveţi oameni specializaţi în campanii online?

Nicuşor Dan: În campania din 2012 am avut oameni specializaţi în creaţie, în materiale de comunicare online, oameni specializaţi în comunicarea propriu-zisă pe mijloacele online şi oameni specializaţi în achiziţia de publicitate online.

Adevărul: De unde strângeţi bani pentru campanie?

Nicuşor Dan: Ca şi în 2012, apelăm la donaţii voluntare de la oameni. Ne-au donat inclusiv pensionari câte două, trei sute de lei. Am avut şi donaţii mai mari, de două, trei mii de euro de la oameni de afaceri şi lucrul acesta s-a întâmplat pentru o idee simbolică. Mă aştept ca acum, când vorbim de un partid, de o luptă reală cu şanse pentru locuri în Consiliul General, donaţiile să fie mai mari şi să ne permită să ridicăm nivelul de expunere, plus, pentru perioada campaniei electorale, adică luna dinainte de alegeri, noua lege a finanţării partidelor politice spune că partidele care fac 3% la nivelul Bucureştiului decontează cheltuielile din luna respectivă de campanie.

Este adevărat, în campania din 2012, la nivelul Primăriei Bucureşti, campania cea mai scumpă a fost, la ochi, două milioane de euro. La nivelul unui partid mare se ducea către trei, patru milioane de euro. Legea prevedea o limită atunci, o prevede şi acum. Limita de 370.000 de euro este pentru toate partidele. Problema este că instituţiile de control nu au funcţionat în 2012. Nu a mers nimeni pe teren să verifice cât cheltuie cu adevărat partidele. Dacă ne întoarcem la DNA, mă aştept ca de data asta să nu mai fie acelaşi dezmăţ cum a fost în 2012.

Adevărul: Cine trebuie să facă aceste controale? AEP?

Nicuşor Dan:  Da,numai că ei în 2012 nu au verificat.

Adevărul: Nu credeţi că veţi intra peste mesajul Monicăi Macovei? Spuneţi că vreţi să completaţi golurile lăsate de DNA. Nu vă veţi intersecta în campanie?

Nicuşor Dan: Pentru moment, noi am venit cu un program pentru Bucureşti, aşteptăm să vedem programele celorlalţi competitori. Nu excludem alianţe. Pe chestiunea mesajului ăsta justiţiar, nu cred că...noi deja avem sute de procese cu autorităţi locale din Bucureşti, câteva din arestările DNA s-au făcut pe ilegalităţi pe care şi noi le-am semnalat mediatic.

Adevărul: Ştiaţi de problemele de la Sectorul 1 sau de la Sectorul 5?

Nicuşor Dan: Ştiam, la nivel de zvon, că există practica unui comision din orice contract, orice achiziţie publică pe care o primărie din Bucureşti o face. Nu aveam dovezi. Cunoşteam zona de urbanism, a autorizaţiilor de construire, dar nimeni nu mergea să reclame. Ştiam că există practica: 10.000 de euro pentru un PUZ care să-ţi dea un etaj în plus. Ştiam că la Sectorul 1 este o mafie la Direcţia de Urbanism care, de altfel, nu a fost ridicată. Noi am făcut cam 20 de plângeri penale pentru cam toate sectoarele, inclusiv Primăria Generală. La adresa domnului Chiliman am făcut cinci plângeri penale. Cea mai flagrantă e demolarea unei clădiri, în 2009. Era o clădire care a fost demolată în momentul în care imagini cu ea erau prezentate la Muzeul de Istorie, era o clădire emblematică.

Adevărul: Care e programul dvs.?

Nicuşor Dan: Vrem să aducem oameni morali şi competenţi. La nivel de program, sunt enorm de multe lucruri, dar sunt trei direcţii principale de care ar trebui să vorbim. Bucureştiul nu are o viziune economică. Trăim pe o piaţă globală, suntem în competiţie cu alte oraşe. Nu am auzit de la nimeni să îşi pună întrebarea asta. Am prezentat o viziune care să stimuleze acele avantaje competitive pe care Bucureştiul le are, în sensul ca primăriile nu doar să cheltuiască banii din taxe, ci să dezvolte cu adevărat oraşul. O a doua direcţie este cum cheltuieşti banul public astfel încât să crească confortul locuirii. Am văzut investiţii în tot felul de tâmpenii, fântâni cântătoare, gherete, nu am văzut în lucruri care contează: creşe şi grădiniţe pentru părinţii care lucrează şi nu au ce face cu copiii, ce să faci cu copilul iarna, când nu poţi să-l scoţi în parc,micile parcuri, spaţii verzi dintre blocuri. Ai în multe locuri din Bucureşti situaţia că nu ai unde să ieşi să stai pe o bancă de vorbă cu cineva; problema uriaşă a încălzirii – mergem şi plătim pentru sistemul de încălzire, în loc să-l refacem, cu centrale mai mici, de cartier, ca să scădem preţul întreţinerii la jumătate şi să nu mai plătim subvenţia asta. E o gamă întreagă de  lucruri care ţin de viaţa oamenilor, de gradul de confort.

În fine, a treia chestiune importantă, trebuie să punem ordine în administraţia publică din Bucureşti. În momentul de faţă nu avem cadastru, nu avem lista proprietăţilor. Poteraş a fost condamnat pentru că a retrocedat nişte terenuri. A fost o anchetă jurnalistică întâmplătoare, un jurnalist a primit un telefon, a aflat... dacă am fi avut un cadastru sistematic, un astfel de fenomen nu s-ar fi întâmplat. Poteraş a fost prins, dar alţii, nu. Trebuie să punem ordine în cadastru, proprietate.

Adevărul: Se mai poate tăia ceva în Bucureşti?

Nicuşor Dan:  Dacă tu eşti o autoritate responsabilă, poţi negocia cu proprietarii, pe motivul că este un regim urbanistic de spaţiu verde. Există o mare ambiguitate în ce priveşte spaţiile verzi dintre blocuri. În planurile de sistematizare din anii comunişti, deci chiar şi atunci era mai bine ca acum din punct de vedere urbanistic, pentru că spaţiile veneau cu grădiniţe, şcoli, farmacii şi spaţiile verzi au fost vânate. Ce înseamnă documentaţie de urbanism? Ar fi trebuit să se facă acele PUZ-uri prevăzute de regimul comunist. Din păcate, acum avem case, blocuri. Toate astea sunt abuzuri.

Adevărul: Aţi candidat în 2012 şi aţi luat 9%. Ce s-a schimbat?

Nicuşor Dan: Mentalitatea oamenilor, deschiderea către ideea de politică. Am discutat foarte mult cu oamenii, începând din 2011. Am fost la mitingurile din 2012, 2013, acum câteva luni. În 2011, dacă noi strângeam semnături, oamenii spuneau că nu vor să audă. Am văzut că, de la an la an, oamenii înţeleg că nu mai este suficient să critici şi, oricum, critica asta este de multe ori ineficientă şi atunci oamenii sunt mult mai receptivi la necesitatea ca alţi oameni să intre în politică. Asta, la nivelul societăţii şi cred că noi venim pe o aşteptare care există deja. La nivelul respectării legii, din nou, cred că în special DNA, dar şi celelalte instituţii de control al statului au schimbat o percepţie. Vedem deja primari care nu vor să mai candideze, de ce oare? Vedem o mai mare intoleranţă la faptele de corupţie care păreau minore în urmă cu trei-patru ani şi cam astea ar fi schimbările la nivel social. În echipa de câteva sute de oameni care a fost în campania din 2012 văd cam aceleaşi schimbări: sunt oameni care spuneau că au venit pentru că sunt independent dar nu vor să audă de politică, însă acum spun că vor să ridice partidul.

Adevărul: Aţi ratat la mustaţă intrarea în Consiliul Local. Acum vă gândiţi doar la fotoliul de primar?

Nicuşor Dan:  Le ţintim pe amândouă. Ca să fim precişi, în 2012, noi, dacă legea ne-ar fi permis să mergem cu listă de candidaţi la Consiliul General, am fi avut cinci consilieri din 55. Întrucât legea nu ne-a permis lucrul ăsta, am mers cu o candidatură de primar paralelă cu CL şi a fost cumva un conflict cu aceeaşi persoană care candidează pe două poziţii.

Adevărul: Oamenii v-au votat pentru Primărie, dar nu şi pentru CL.

Nicuşor Dan: A fost şi o alegere de comunicare. Dacă am fi comunicat de la început că există şi candidatura la Consiliu, s-ar fi transformat într-un mesaj care spunea că nici eu nu cred că pot ajunge vreodată primar. Nu ne-ar fi băgat nimeni în seamă. Vrem să stabilizăm numărul de oameni care s-au regăsit în mesajul nostru din 2012, vrem să stabilizăm acest procent de oameni într-un procent în Consiliile Locale ale sectoarelor.

Adevărul: Candidatura dvs. e bătută în cuie sau e posibil să susţineţi un alt candidat?

Nicuşor Dan: Pentru moment, îmi doresc să candidez pe această poziţie. Sunt într-o construcţie, decizia trebuie să aparţină tuturor oamenilor din această construcţie. Am spus mai devreme că, fiind într-un joc politic, vom fi deschişi la discuţii.

Adevărul: Pe cine vedeţi un candidat mai redutabil? Sorin Oprescu sau Cristian Buşoi?

Nicuşor Dan: Sunt multe aspecte ale societăţii care sunt absurde, dar există o confuzie care face ca domnul Oprescu să fie luat în serios. Vorbim de un om care a furat când şi-a luat titlul de profesor şi a făcut nişte promisiuni... A vorbit de Olimpiada din 2020, a spus că face încă două spitale municipale, trei campusuri, nu mai vorbesc de autostrada suspendată, şi omul ăsta este, totuşi, creditat ca un candidat, iar în 2012 a câştigat. Da, dacă DNA nu îl ia pe Oprescu, e principalul candidat la poziţia de primar.

Adevărul: Vă aşteptaţi să-l ia DNA?

Nicuşor Dan: Da, sunt şanse bune, pentru că doi dintre colaboratorii săi au fost deja luaţi de DNA. Este vorba despre domnii Mădălin Dumitru şi Solomon Wigler.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite