Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, despre pensiile aleşilor: PSD vrea să îi asigure pe cei care nu vor mai intra în Parlament din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu a vorbit la Adevărul Live, de la ora 11.00, despre moţiunea de cenzură pregătită de liberali, despre măsurile liberale pe care Guvernul condus de Victor Ponta le-a pregătit pentru luna iunie, dar şi despre pensiile speciale pentru parlamentari. În opinia lui Voicu, PSD vrea să le asigure o bătrâneţe liniştită celor peste o sută de membri care nu vor mai prinde un loc pe listă la alegerile din 2016.

Principalele declaraţii

Adevărul: În ce stadiu se află moţiunea de cenzură a PNL?

Mihai Voicu: O moţiune de cenzură are scopul constituţional de a răsturna Guvernul. Pe de altă parte, poate reprezenta şi o platformă pentru a afirma nişte lucruri. Acest act constituţional se face chiar şi în situaţia în care aritmetica parlamentară nu permite răsturnarea Guvernului. Considerăm că e momentul să depunem o astfel de moţiune. Despre data la care o vom depune şi despre temele abordate, toate acestea vor fi decise la Consiliul Naţional al partidului, care va avea loc pe 7, 8 sau 9 mai. Discutăm despre un orizont de timp care nu poate fi mai devreme de 15 mai.

Adevărul: Aşadar nu vă aşteptaţi să răsturnaţi Guvernul.

Mihai Voicu: Aritmetica parlamentară nu pare a fi în favoarea noastră. Schimbarea majorităţii e inevitabilă, însă nu aş putea spune când se va produce. Sunt destui parlamentari care decid să se alăture eforturilor noastre şi faptul că am pus în dezbatere publică un program de guvernare ajută foarte mult. Este angajamentul nostru, ca un soi de moţiune de cenzură alternativă.

Adevărul: Credeţi că aţi greşit când aţi anunţat în iarnă că veţi răsturna guvernul în primăvară?

Mihai Voicu: Poate da, poate nu. Mă feresc să fac o apreciere. Dacă ne raportăm la intenţia de vot din ultimele sondaje de opinie, scorul nostru e foarte bun. E posibil ca o creştere a unui grad de aşteptare să aducă după sine unele dezamăgiri. Probabil ar fi nevoie de mai multă reţinere cu privire la fixarea de termene. Noi dorim ca Guvernul să cadă la această moţiune de cenzură.

Adevărul: E mai bine pentru PNL acum să intre la guvernare?

Mihai Voicu: Niciun partid nu trebuie să se ferească de intrarea la guvernare. Acesta e obiectivul legitim. Nu cred că e vreo zi în care să putem spune că nu e momentul. Fac parte dintre aceia care cred că accederea la guvernare prin intermediul alegerilor e de preferat. Cred că şi pentru cetăţeni ar fi de preferat. Ca principiu democratic, ne-am dori sau eu, cel puţin, să existe nişte alegeri.

Moţiuni de cenzură care au trecut au existat, guverne care au fost respinse au existat, cel puţin unul, şi ar mai fi doar al treilea pas de îndeplinit.

Adevărul: Timpul acesta până în 2016 nu credeţi că e în favoarea PSD? Şi-a pansat rănile după prezidenţiale şi devine din ce în ce mai jucător.

Mihai Voicu: Mai e destul timp până atunci. Dacă ne raportăm la tendinţa din sondajele de opinie după alegerile prezidenţiale, nu există niciun sondaj de opinie care să dea diferenţa dintre PSD şi PNL mai mică de 10 procente. Se pare că despre o tendinţă putem vorbi în acest moment, şi anume o victorie categorică a PNL la orice tip de alegeri. Sunt reţinut în a fi categoric că tendinţa se va păstra până în 2016, dar sondajele din ultimele şase luni arată că s-ar putea întâmpla.

Adevărul: Aveţi un Cabinet din umbră?

Mihai Voicu: Nu am avut discuţii în sensul de a stabili ceva. Atât regulile statutare din interiorul PNL, dar şi opinia premierului vor conta în egală măsură. Nu suntem în stadiul de a decide asupra persoanei.

Adevărul: Tot mai multă lume vorbeşte despre faptul că domnul Predoiu nu ar mai fi favorit la funcţia de premier în PNL.

Mihai Voicu: Salut declaraţia dumnealui, a spus că dacă este supect de ceva, se retrage. Din punct de vedere politic, nu e dubiu în PNL că mergem cu domnul Predoiu drept candidat la funcţia de premier. Acesta lucrează şi activează zilnic în acest sens. Nu am sesizat că există dubii cu privire la domnul Predoiu.

Adevărul: Vorbiţi cu multă siguranţă despre schimbarea guvernului. Pe ce vă bazaţi?

Mihai Voicu: Un guvern nu poate rezista foarte mult împotriva unei păreri a opiniei publice.

Adevărul: Pare acum că PSD duce o luptă de izolare a PNL prin măsurile liberale pe care le ia. PNL se vede pus în situaţia de a nu putea critica măsurile Guvernului.

Mihai Voicu: Nu putem critica măsuri liberale dacă nu au clauze ascunse. Una dintre temerile pe care le avem ar putea fi aceea că mutăm povara de la nivel central la nivel local. Sunt lucruri care implică, concomitent cu unele scăderi de taxe precum reducerea TVA, apar în mai multe locuri creşteri de taxe la nivel local.

Adevărul: Nimeni nu vorbeşte despre ele.

Mihai Voicu: A vorbit Predoiu. Codul Fiscal trebuie privit în ansamblu. Trebuie să vedem cu atenţie întregul şi să calculăm cu răbdare dacă nu sunt lucruri care se pot transforma în efecte ascunse.

Adevărul: Veţi reuşi să le explicaţi asta oamenilor?

Mihai Voicu: Rămâne de văzut. Dezbaterea încă nu a pornit. În Parlament trebuie aduse corecturile la acest document.

Adevărul: În ce relaţii vă aflaţi cu UDMR acum?

Mihai Voicu: Ambele partide sunt din aceeaşi tabără în sensul că nu sunt la guvernare. În acest moment nu e vreun acord politic negociat sau semnat cu UDMR. Contacte parlamentare există, despre discuţii oficiale nu pot confirma. Fără îndoială că trebuie să ne bazăm pe voturile UDMR.

Adevărul: Se va discuta şi cu UDMR dacă veţi câştiga? Pare că joacă la două capete. Nu e la guvernare, dar susţine majoritatea PSD, însă mai votează şi alături de PNL.

Mihai Voicu: Trebuie să privim cu atenţie la portretul general al Parlamentului, să analizăm care e cea mai potrivită coaliţie.

Adevărul: Din partidul domnului Tăriceanu au mai trecut oameni la dvs.

Mihai Voicu: Sunt mişcări şi acolo, în mod de neînţeles pentru mine. Au plecat parlamentari de la partidul domnului Tăriceanu şi s-au dus la UNPR. E pusă în discuţie o fuziune între PLR şi PC. Unii sunt nemulţumiţi. Toate aceste evenimente sunt în mişcare şi în orice moment pot exista schimbări.

Adevărul: Cum vedeţi lupta domnului Tăriceanu cu instituţiile juridice?

Mihai Voicu: E surprinzător şi dezamăgitor în acelaşi timp.

Adevărul: Că tot am ajuns la Şova, cum credeţi că se va termina acest caz foarte încâlcit?

Mihai Voicu: De partea dreptăţii, adică prin aprobarea cererii transmisă de DNA. E o tendinţă evidentă din partea majorităţii să birocratizeze aceste proceduri. Din punctul nostru de vedere, procedura ar trebui să însemne publicarea în Monitorul Oficial a unei cereri de aprobare. Dacă e negativă, o com contesta. Toate astea ar trebui să însemne demisia lui Tăriceanu.

Adevărul: Ce veţi contesta la CCR dacă hotărârea va fi negativă?

Mihai Voicu: Vom evidenţia că au fost mai multe voturi favorabile. Vom solicita Curţii să constate că cererea a fost aprobată. A fost un vot pozitiv. Aici nu e vorba de domnul Şova, nu ne bucurăm de răul omului. Discutăm despre nişte principii şi elemente constituţionale pe care le-a subliniat şi Curtea.

Adevărul: Tăriceanu spunea că Senatul nu e fabric de trimis la eşafod. Cum priviţi acţiunile DNA ?

Mihai Voicu : În niciun fel, nu pot fi cenzuraţi. Controlul se exercită prin elaborarea legilor. Parlamentul a elaborat Codul Penal, aplicarea aparţine puterii judecătoreşti.

Adevărul: Tăriceanu spunea că Senatul nu e fabric de trimis la eşafod. Cum priviţi acţiunile DNA ?

Mihai Voicu : În niciun fel, nu pot fi cenzuraţi. Controlul se exercită prin elaborarea legilor. Parlamentul a elaborat Codul Penal, aplicarea aparţine puterii judecătoreşti.

 Adevărul: Cum vor fi finanţate partidele ?

Mihai Voicu: Am introdus un control mai strict, după recomandările grupului GRECO. Creăm proceduri care să fie clare, transparente.

Adevărul : Ce se întâmplă cu legea care ar trebui să faciliteze votul în diaspora ?

Mihai Voicu : Proiectul a fost elaborat de PNL acum mai mult de o lună. A fost trimis la toate grupurile spre consultare, la premier, dar nu am primit nicio reacţie. Acum mai mult de o săptămână, constatând că suntem singurii care promovăm această lege, am depus legea în Parlament.

Adevărul: Mai e un subiect arzător – pensiile speciale pentru parlamentari. Susţineţi sau nu proiectul ?

Mihai Voicu: Nu. Există aleşi PNL care au semnat proiectul, nu le putem interzice dreptul de a avea iniţiativă parlamentară, ar însemna să exagerăm, dar poziţia noastră e să nu susţinem acest proiect. Ar trebui să existe o prioritizare a lucrurilor pe care le facem. Si mie mi se pare nefiresc ca preşedintele să aibă salariu mai mic decât un şofer. Mi se pare însă inadmisibil şi ce salarii au medicii sau profesorii universitari. PSD are o agendă ascunsă. Sunt aproape 200 de aleşi PSD, numărul urmează să fie redus, o sută din ei dispar. PSD e greu de crezut că mai poate obţine 200 de mandate din 400 şi un pic. E o modalitate de pensionare a unora dintre parlamentari.

Adevărul : Ce veţi mai discuta la Consiliul Naţional ?

Mihai Voicu : Aprobăm modificările statutare şi dezbaterea principală va fi cu privire la moţiune.   

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite