Adevărul Live. Elena Udrea, la confruntarea cu bloggerii: Traian Băsescu a greşit cu numirile la SIE - Săftoiu, MRU, Meleşcanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PMP, Elena Udrea, a venit vineri, la Adevărul Live, pentru confruntarea cu bloggerii adevarul.ro. Udrea a menţinut declaraţia potrivit căreia Traian Băsescu a greşit când a ales directorii SIE, cu referire la Claudiu Săftoiu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Teodor Meleşcanu.

Printre blogerii care i-au pus întrebări s-au numărat Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice, Alexandra Tătaru, profesoară de Geografie, Cristina Hermeziu, jurnalistă stabilită în Franţa din 2004, Marius Vacarelu, specialist în geopolitică, şi Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică.

Adi Zăbavă: Sunt în cursa prezidenţială doi candidaţi care în timp au fost percepuţi drept apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu: Elena Udrea şi Monica Macovei. Ce vă diferenţiază de Monica Macovei? De ce v-ar vota un simpatizant al preşedintelui în detrimentul Monicăi Macovei?

Elena Udrea: Eu sunt printre puţinii care au rămas pe drumul pe care au pornit acum zece ani şi fac din asta un argument în favoarea mea în competiţie. Cei care doresc să obţină voturile electoratului preşedintelui trebuie să susţină convingerile pe care le-au susţinut de-a lungul timpului împreună cu preşedintele. Evident că există zone ale discursului meu, ale discursului doamnei Macovei care se aseamănă, legată de nevoia de a păstra instituţii puternice ale statului, dar dincolo de această zonă, un aspect care face diferenţa este legat de posibilitatea de a construi ceva pentru ţară. Un preşedinte, lucrul pe care îl poate face pentru Justiţie este să o lase să funcţioneze. Nu mai e nevoie să se ducă o luptă pentru a face Justiţia independentă. Justiţia este independentă.

Sunt proiecte importante ale lui Traian Băsescu şi trebuie continuate. Dincolo de faptul că susţin până la capăt efortul preşedintelui pentru a menţine un stat de drept cu instituţii puternice, cred că avem nevoie de un preşedinte capabil să construiască România frumoasă. Or, eu sunt un om politic care a demonstrat că este capabil să construiască.

Adi Zăbavă: Se spune că prima vizită externă a unui nou preşedinte are în primul rând un caracter simbolic. Dacă veţi fi aleasă în funcţia de preşedinte al României unde veţi avea prima vizită externă şi care ar fi motivele alegerii acelui loc?

Elena Udrea: Cred că prima vizită ar trebui făcută în Republica Moldova, în dorinţa de a le arăta acestora că şi noul preşedinte va fi un suporter al integrării ţării lor în Uniunea Europeană şi al efortului făcut de Traian Băsescu, de a aduce alături cetăţenii celor două state.

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Maran Iliescu

Adi Zăbavă: S-au născut foarte multe discuţii legate de viitorul premier. Consideraţi că mai potrivit pentru funcţia de premier ar fi Traian Băsescu sau Emil Boc?

Elena Udrea: Nu cred că are nimeni vreo îndoială că cel mai bun premier ar fi Traian Băsescu, dar ambii au spus clar că nu se gândesc la această variantă. În turul doi voi spune un nume de prim-ministru, eu am spus că trebuie să fie un om capabil să muncească 18 ore pe zi, cu o viziune economică şi care să fie în stare să îşi facă o echipă de profesionişti.

Dan Marinescu: După ce ieşiţi preşedinte, premier va fi Victor Ponta. Cum veţi face să schimbaţi Guvernul şi premierul cât timp aveţi o majoritate instalată?

Elena Udrea: Un preşedinte puternic poate schimba majoritatea. Domnul Iohannis nu este puternic, nu va schimba majoritatea parlamentară. În realitate, un preşedinte puternic poate să-l schimbe pe Victor Ponta în timp scurt. Va fi creditat ca fiind cel mai important politician din România. Sunt convinsă că eu aş forma o altă majoritate în prima săptămână. Dacă Ponta nu îşi dă demisia, voi pica Guvernul.

Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice: De când nu aţi mai fost la Roman?

Elena Udrea: Nu aş putea să număr de câte ori am fost la Roman. Ultima dată am fost duminica trecută. E adevărat că nu de atât de multe ori de câte aş fi putut merge dacă aş fi fost acasă. Mulţi parlamentari au făcut mai puţine pentru alegătorii lor. Într-un an şi jumătate nu aş putea să vă număr. Relaţia mea cu colegiul nu este bazată neapărat pe numărul de vizite, ci pe ceea ce am făcut acolo. Oamenii aceia nu au primit niciodată atât de mult sprijin cât au primit în mandatul meu de ministru. Acum, în acel colegiu mai este un senator PSD care se duce acasă,  nu în colegiu, dar care nici înainte, nici acum nu a făcut nimic pentru romaşcani. Sunt un deputat care îşi respectă alegătorii. După ce am sprijinit primarul, doresc să pot să o fac mai mult de acum încolo, dar pentru a face mai mult îmi trebuie o calitate oficială. De aceea am rugat romaşcanii să îmi dea sprijinul lor pentru a câştiga Preşedinţia.

Sorin Bocancea: Dacă v-aţi afla în faţa Regelui Norvegiei, de exemplu, ce mesaj i-aţi transmite? 

Elena Udrea: Vă mulţumesc pentru situaţie. Aş merge pe optimismul prounionist pe care îl au românii. Românii sunt printre cei mai optimişti dintre cetăţenii europeni, aşa că aş încuraja Norvegia să se inspire din sentimentele românilor şi să mai încerce un referendum, poate cetăţenii norvegieni acceptă şi ei să intre în UE.

 Alexandra Tătaru, profesoară de Geografie:Una din principalele atribuţii ale preşedintelui este asigurarea siguranţei naţionale, iar educaţia este o problemă de siguranţă naţională pe termen lung, fiind direct legată de economie, cercetare şi inovaţie. Cum considerati că acest principiu poate fi evidenţiat prin viitoarea reformă a sistemului? Specificaţi, vă rog, cel putin 3 măsuri concrete, esenţiale şi radicale care să rămână durabile.

Elena Udrea: Sper că am înţeles întrebarea. Aş porni de la faptul că Pactul pentru Educaţie a fost semnat în 2007 la Cotroceni de către toate partidele. Asta arată că implicarea preşedintelui este dezirabilă. Voi susţine implementarea reformei în educaţie prin punerea în practică a legii date în Guvernul Boc. Este importantă revenirea la învăţământul profesional. Micii întreprinzători se plâng de lipsa de forţă de muncă calificată. Avem nevoie de un sistem de educaţie performant care să le asigure absolvenţilor pregătirea pentru domeniul în care s-au format, în sensul în care diploma pe care o obţin este o garanţie că oamenii aceia au competenţe în domeniul în care s-au pregătit. Avemsituaţii în care tinerii fac două-trei facultăţi, dar nu îşi găsesc de muncă. Avem nevoie de un sistem de educaţie solid, în care profesorii să fie suficient de bine plătiţi.

E nevoie de un sistem de educaţie în care profesorii să fie răsplătiţi de societate, în aşa fel încât resursa pe care o reprezintă tineretul în România să fie cu adevărat pregătită pentru societate şi pentru viaţă.

Cred că a treia măsură ar fi introducerea, în Top 500 Universităţi, a instituţiilor de învăţământ care să ne reprezinte. Din punct de vedere al potenţialului studenţilor putem face faţă acestui nivel, este nevoie să ne pregătim în aşa fel încât, respectând criteriile, România să poată fi prezentă în Top 500. 

Sistemul de educaţie s-a degradat atât de mult, încât a avea un doctorat era echivalentul unei relaţionări la nivel politic. Am avut cazul premierului, dar nu numai. Ca să poţi fi credibil în plan internaţional este nevoie să reformăm modul în care se poate obţine un doctorat în România.
Alexandra Tătaru: Fie că veţi ajunge preşedintele ţării, fie că veţi pierde, aţi putea încerca experimentul de a renunţa la tot confortul dvs şi să trăiţi cu salariul mediu al unui dascăl, câteva luni, astfel încât să vă păstraţi şi eleganţa, şi frumuseţea şi, mai ales, determinarea?

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Maran Iliescu

Elena Udrea: Evident că acel 6% din PIB promis educaţiei ar trebui respectat de orice guvernare. Revenind la întrebare, cred că o femeie poate fi elegantă şi poate rămâne feminină chiar şi cu venituri mai mici. Eu îmi amintesc că foarte mulţi am fost considerată o studentă elegantă, o avocată elegantă, chiar dacă veniturile erau extraordinar de mici,iar în facultate preferam să merg cu tramvaiul şi nu aveam bani de bilet, dar mereu aveam grijă să fiu elegantă. Mi-ar plăcea mult ca orice femeie să îşi poată permite să fie elegantă dacă îşi doreşte lucrul acesta, nu aş lega-o de nivelul veniturilor. Poţi fi o persoană cu venituri mari şi să nu reuşeşti să fii elegantă. Nu cred că relaţia între venituri şi eleganţă este direct proporţională. Cred că testul acesta eu l-am depăşit 30 de ani, când am încercat să fiu elegantă cu resurse financiare extrem de limitate.

Eu mă mir că am rămas determinată în toţi aceşti 40 de ani. Am fost determinată şi când eram determinată şi când aşteptam un an de zile ca să îmi iau o pereche de pantofi.

Marius Vacarelu, specialist în geopolitică: Care sunt punctele tari si punctele slabe ale Romaniei in relatia cu Rusia?

Elena Udrea: Dacă România ar accepta din nou să fie în siajul Moscovei, ar fi o slăbiciune pentru noi. Cred că un punct slab ar putea să fie şi slăbirea sprijinului pe care România îl acordă R. Moldova. Interesele Federaţiei Ruse în Transnistria ar putea slăbi interesul faţă de R. Moldova. Un punct forte este faptul că România îşi asigură, are resurse energetice în aşa fel încât să nu depindă de gazul rusesc.  

 Marius Văcărelu:  În 2019, ultimul an a mandatului de presedinte, este si anul unor noi alegeri europene. Ce pozitie de comisar ar trebui sa vizeze Romania in acel timp, stiind ca o functie buna se pregateste din timp?

Elena Udrea: România a obţinut două portofolii, mă rog, mă refer la ultimele două. Cel pentru Agricultură şi cel pentru Dezvoltare Regională sunt foarte importante pentru ţara noastră. Cele două portofolii au fost extrem de importante pentru România şi sper că prezenţa doamnei Creţu va folosi ţării. România va mai avea nevoie de bani pentru dezvoltarea infrastructurii. Nu suntem în situaţia de a investi în cercetare, pentru că nu am investit nici în infrastructură. Dacă am reuşi să menţinem portofoliul, ne-ar fi util. Dacă nu, poate să preluăm portofoliul Sănătăţii, în ideea în care şi aici România ar avea de recuperat.

Dan Marinescu: Urmăream scandalurile din campanie şi mă gândeam cât de importante sunt în stabilirea câştigătorului. Am observat că, ieri, dumneavoastră l-aţi contrazis pe preşedintele Băsescu referitor la o declaraţie despre SIE.

Elena Udrea: Da, am spus că a greşit cu numirile de la SIE în ce îi priveşte pe Săftoiu, MRU şi Meleşcanu. S-a dovedit că am avut dreptate şi că, atunci când stă în puterea preşedintelui să îşi aleagă colaboratorii, trebuie ca oamenii aceia să fie oameni care reprezintă încrederea pe care preşedintele le-o acordă. Domnul Săftoiu a fost repede înlocuit din funcţie, iar de domnul Meleşcanu nu cred că mai e vreo îndoială. A ales să ducă SIE în joc politic.

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Maran Iliescu

Cristina Hermeziu, jurnalistă stabilită în Franţa din 2004: Când în presa franceză se vorbeşte pozitiv în România, auzim despre scriitorii români. Cred că lumea îşi aminteşte că România era în 2013 pe primele pagini ale ziarelor franceze, iar unii intelectuali, Pleşu, Patapievici, erau chiar în acele zile defăimaţi în propria ţară. În timpul mandatului de preşedinte pe care îl speraţi pe cine veţi agrea drept ministru al Culturii şi de ce? 

Elena Udrea: Categoric un om de cultură respectat, care să fie recunoscut ca o valoare.

Cristina Hermeziu:  Care credeţi că este atuul dvs. faţă de restul lumii? De ce dvs. şi nu oricare dintre noi, ceilalţi?

Elena Udrea: În primul rând, ceilalţi nu s-au înscris în competiţie. Între mine şi ceilalţi, atuul îl reprezintă trecutul fiecăruia dintre noi, realizările fiecăruia dintre candidaţi, ce a făcut fiecare din noi pentru ţară. Cred că, cu toate minusurile mele, am loialitate faţă de echipă, de proiecte, am rămas loială aceloraşi principii şi sunt şi un politician foarte practic.

Cred că sunt un politician mai practic, se ştie aproape tot despre mine, un om politic care nu va genera nicio surpriză negativă.

Dan Marinescu: Ce înseamnă România frumoasă?

Elena Udrea: Este promisiunea mea pentru români. Bună pentru a fi preşedintele României a iscat o mulţime de discuţii, dacă se poate spune Bună pentru România. Mi-am asumat ironiile, zâmbetele. Eu sunt o femeie care în politică s-a luptat cu toate discriminările şi stereotipurile, aşa că pentru mine, a face lucrul acesta, nu a fost decât în nota mea firească. Ştiam că vor fi ironii, comentarii, însă cred că o femeie are dreptul să spună dacă într-adevăr crede asta: Sunt bună pentru România.

Domnul Predoiu a slăbit pentru a intra în competiţie. Mai sunt bărbaţi care se pregătesc. Un fost coleg care are grijă de imaginea publică şi se pregăteşte pentru prestaţia în faţa electoratului este Ghiţă Falcă. Este atent la imagine pentru că ştie că o bună imagine înseamnă mult în aprecierea electoratului. Există studii care spun că o persoană care are o prezenţă fizică agreabilă are mai mari şanse să fie angajată. Nu o spun eu. Prezenţa fizică este importantă când te prezinţi, mergi în faţa oamenilor şi aceştia te evaluează, dar numai prezenţa fizică nu este suficientă. Candidează Pierce Brosnan în locul domnului Ponta... Nu este suficientă prezenţa fizică.

Dan Marinescu: Domnul Iohannis cum vi se pare?

Elena Udrea: Toţi ar avea şanse egale. Este un lucru pe care specialiştii în comunicare îl pot explica foarte bine. A contat într-o dezbatere, în SUA, mai degrabă cum a spus ceva, imaginea candidatului.

Elena Udrea la Adevarul Live FOTO Maran Iliescu

Dan Marinescu: Ce spuneţi despre sondajul INSCOP?

Elena Udrea: Sondajele arată poze moment şi multe sondaje redistribuie nehotărâţii. Categoric domnul Iohannis este arogant. Cu gesturi ca acestea, cu minciuni ca ale domnului Ponta legate de statutul de acoperit, este foarte posibil ca ierarhia să se schimbe şi, în turul doi, să îl înving pe Victor Ponta. Nu m-aş pronunţa ce s-ar întâmpla dacă realitatea ar fi cum o arată sondajele. Eu nu mi-aş putea da votul niciunuia dintre cei doi. Nu aş putea să îl votez pe Ponta, dar nici pe Iohannis. El nu e candidatul Dreptei. Întâmplător a ajuns în PNL, în USL, nu îl califică nimic să fie reprezentantul electoratului Dreptei. 

V-aş ruga să aşteptăm să evolueze lucrurile în campanie, în aşa fel încât să vedem care vor fi finaliştii.

Dan Marinescu: Ajungeţi preşedinte. Ştim că s-au pornit câteva dosare importante, DNA anchetează Microsoft. Ce faceţi dacă majoritatea actuală va face tot posibilul să blocheze dosarele?

Elena Udrea: Având în vedere situaţia asta, în care Parlamentul este compromis, foarte mulţi parlamentari sunt incompatibili, voi face referendum pentru desfiinţarea Parlamentului actual şi votarea unui Parlament actual. Pentru a dizolva Parlamentul, preşedintele are două pârghii: fie nu îi trece Guvernul, fie voi declanşa un referendum prin care voi cere poporului să exprime dacă mai vrea să cotinue cu acest proiect.

Elena Udrea, candidatul Partidului Mişcarea Populară la Preşedinţie, a venit vineri la Adevărul Live pentru confruntarea cu bloggerii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite