Florin Cîţu: Votul pentru preşedinţia Senatului este un test înainte de moţiunea de cenzură; Avem pregătiţi miniştri pentru guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu. FOTO Eduard Enea
Florin Cîţu. FOTO Eduard Enea

LIderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, a vorbit la Adevărul Live, despre criza politică apărută la Senat, unde a explicat că negocierile şi votul pentru nou preşedinte reprezintă un test înaintea moţiunii de cenzură. Totodată, acesta afirmă că PNL este gata să-şi asume guvernarea şi că are miniştrii pregătiţi în cazul în care nimeni nu va veni alături de liberali.

Adevărul: Atenţia din ultimele zile se concentrează la Senat, mai ales după demisia domnului Tăriceanu. Ce se întâmplă acolo? Cum decurg negocierile, pentru că va trebui ca în decurs de câteva zile să avem şi un preşedinte al Senatului.

Florin Cîţu:Sunt negocieri. La Senat nu mai are forţă (n.red.: PSD). Dacă mai avea, ar fi avut un candidat pentru preşedinţia Senatului încă din prima zi. PSD are probleme în interior, nu mai are oameni. Dacă ne luăm după propunerea domnului Meleşcanu, în interior nu mai au oameni. Prea mulţi doritori şi prea mulţi fără forţă. Nu e nimeni care să coalizeze în jurul lor.

Am luat decizia ca persoana pe care o va propune PNL la Senat să fie fostul preşedinte al partidului, Alina Gorghiu. Se duc negocieri în fiecare zi, în special cu parlamentari de la PSD si ALDE. Cu USR am securizat deja. Este o luptă strânsă la Senat pentru preşedinţie. Acest vot este un test înainte de moţiune. Vom putea cât putem să contăm pe voturile Opoziţiei.

Adevărul: Dumneavoastră sunteţi  unul dintre cei responsabili cu negociatorile. Aţi inceput negocierile?
FC: Da. În echipa de la Senat sunt eu, domnul preşedinte Ludovic Orban şi Alina Gorghiu. Totul este despre moţiune. Tot ce facem acum, toate voturile care încercăm să le luăm astăzi pentru preşedintele Senatului este şi pentru moţiunea de cenzură. Lăsând la o parte aceste discuţii, la Senat, dacă ALDE va fi pe bune în Opoziţie, este clar că legile organice nu vor mai trece aşa uşor prin Senat. Va fi foarte greu să treacă prin Senat cei de la PSD toate nenorocirile ca cele până acum.

Adevărul: Pro România a spus că vrea să vadă nu doar o moţiune de cenzură ci şi o variantă închegată de guvernare. Dacă mâine cade Guvernul, are PNL oameni pregatiti?

FC: Un guvern care vine după această moţiune de cenzură este un guvern de tranziţie. Dacă va fi un guvern doar PNL, avem oameni. Dar eu nu cred că va fi doar un guvern PNL, va fi foarte greu. Dacă va fi, există cei 15 miniştri care vor lua decizii. Am tot depus semnături. Dar în primul rând să semneze 233 de senatori şi deputaţi. În al doilea rând să cadă guvernul. Am tot auzit că va fi un guvern de tranziţie care va îngheţa locurile până la alegerile anticipate. Greşit. Nu ne putem permite să îngheţăm lucrurile pentru că lucrurile se vor deteriora în fiecare zi. Eu simt că sunt foarte multe declaraţii publice aruncate de cei din Opoziţie doar pentru a justifica un joc dublu. Dacă suntem serioşi punem semnătura pe moţiune, dăm guvernul jos şi ne asumăm guvernarea. Dacă nu vrea să vine nimeni alături de noi, foarte bine, PNL îşi asumă guvernarea.

Adevărul: Ce electorat mai vrea PNL? Am văzut că dvs aţi venit cu nişte declaraţii iar liderii de partid cu altele. Dvs aţi venit cu afirmaţii liberale, pe când alţi membri de partid au lansat idei mai social-democrate precum apararea bugetarilor, inclusiv la acele discuţii despre voucherele de vacanţă. Ce vrea PNL şi pe cine vrea să reprezinte?

Aici e o disucţie pe care trebuie să o avem. Pe mine mă interesează ce vor românii de fapt. Declaraţiile mele, am fost criticat de PSD, ceea ce este perfect, am fost criticat de unii lideri de sindicat ceea ce este la fel, perfect, pentru că unii sunt în funcţii de 20 de ani.

Adevărul: Dar s-au speriat şi unii lideri de partid.

FC: În partid lucrurile sunt ok, avem libertate de opinii. Pe stradă însă oamenii au venit şi mi-au spus că am dreptate. Aparatul public nu mai poate să funcţioneze aşa. Acest sistem introdus de PSD-ALDE nu poate funcţiona, este unul falimentar. 

Adevărul: Aţi fost atacat de domnul Budăi, de la Muncă şi Olguţa Vasilescu dar şi alţii de la PSD. Însă tot în spaţiul public a apărut un alt subiect de atac la adresa PNL, a apărut acea informaţie că libearlii vor şase zile de muncă, vor fi asupriţi oamenii din câmpul muncii din România. Care e povestea cu aceste şase zile de muncă, pentru că propaganda de partid arată o variantă, dvs aveţi propria variantă şi adevărul poate e undeva la mijloc.


FC: Adevărul este simplu. E un proiect de lege al unui coleg deputat care spune foarte clar. Ce vrea PSD-ul să facă. În legislaţia de astăzi spune că atunci când ai ore suplimentare şi vii sâmbăta, eşti forţat să primeşti o zi liberă, dar neplătit. Oamenii spun nu domle. Dacă am muncit, nu trebuie să fie neplătită, mi-o dai plătită. Asta e diferenţa.

Aş vrea să zic aici despre atacurile celor de la PSD. În primul rând ne atacă pentru că ştiu că avem dreptate. Au televiziunile lor de fake news, au informatorii lor peste tot. Încearcă să ascundă mesajul pe care noi îl trimitem real. Dar ştiţi ce nu ne spun aceşti oameni? Nu ne spun cum i-au minţit pe români în ultimii doi ani şi jumătate. Vreau să vă aduc aminte de programul lor de guvernare care spunea că investiţiile publice ca procent din PIB vor ajunge la 5% în 2017, la 6,7% din PIB în 2019. Păi execuţia arată aşa: În 2017-3,1% din PIB, în 2018-3,4, 3,5% din PIB, în 2019 suntem la 1% din PIB după şapte luni aproape. Aceste minciuni nu le auzi de la PSD. Să ne arate cei de la PSD unde scrie în programul de guvernare despre OUG 114, unde scrie despre suprataxarea contractelor part-time, unde scrie despre TVA defalcat, unde scrie despre plafonarea preţurilor la energie, unde scrie de supraimpozitarea companiilor de energie, unde scrie de desfiinţarea Pilonului 2 de pensii şamd. Unde sunt aceste lucruri din programul de guvernare? Au venit cu un program de guvernare colorat şi atât, cu nimic substanţă şi apoi au implementat de fapt politica comunistă, socialistă pe care o ştiu de 30 de ani. Acea gaură de 10,4 mld de lei, cineva trebuie să plătească pentru ea. Asta trebuie să spunem românilor. Cei de la PSD vor plăti. Trebuie să ştim exact că după 30 de ani de zile a venit momentul ca cineva să plătească pentru asta. Au fost diferiţi politicieni care în 30 de ani de zile fiecare acoperea pentru celălalt. În prima lună de guvernare o să stăm, vedem unde s-au dus banii, şi apoi trimitem dosarele către instituţiile responsabile. Trebuie să oprim acest lucru pentru că dacă nu se opreşte, până la urmă, preţul va fi plătit de români. Eugen Teodorovici să spună unde sunt acei 10 miliarde de lei din buget. Ne spui unde sunt, unde s-au dus şi cine i-a primit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite