Ovidiu Raeţchi: PSD devine tot mai dughinist odată cu problemele penale ale liderilor. În discursul lui Dragnea sunt elemente de tip Rusia: anti-Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Raeţchi. FOTO Eduard Enea
Ovidiu Raeţchi. FOTO Eduard Enea

Liberalul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a lansat o carte despre modul cum e condusă Rusia de Vladimir Putin şi influenţa pe care o are Aleksandr Dughin la Kremlin. La Adevărul Live, deputatul PNL a vorbit despre influenţa Rusiei în România.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări live emisiunea.

Despre cartea despre Vladimir Putin şi Aleksandr Dughin

A plecat de la momentul anexării Crimeii, actualizată după alegerile din SUA. Există dezbateri consistente şi anchete care vorbesc despre implicarea Rusiei în SUA şi alegerile de aici. Puterea Rusiei urmează un pattern pe care l-am văzut în ultimele două secole: o dezvoltare de tip heavy metal. Face mult zgomot, îşi arată puterea militară până în momentul în care nu mai poate face faţă economic. Rusia rezistă, dar e sensibilă la contextul economic internaţional.

Despre politicieni români care îl au ca model pe Putin

Uitându-mă la discursul domnului Dragnea, cred că exersează în oglindă acest tip de discurs. În discursul dumnealui sunt elemente de tip Rusia: antii-ONG, antioccident - ca nu suntem lăsaţi de unii sau alţii să ne fructificăm potenţialul. Sunt teme pe care Rusia le-a repus în agenda publică. România a fost până acum o ţară favorizată pentru că dimensiunea noastră occidentală, că suntem latini, ne-a făcut să fim mai sincronizaţi cu Occidentul. Un sondaj de ieri arăta că încrederea în instituţiile europene scade. 

E greu în România să faci jocurile Rusiei pentru că nu ai sprijinul populaţiei. Noi nu avem legătura emoţională. În momentul în care apare până şi sugestia că eşti în slujba intereselor Rusiei tinzi să fi un marginal în politica românească. 

România, punte între vest şi est?

Avem această capacitate. de ea s-a legat Huntington, se leagă acum şi Dughin. Huntington făcuse o hartă confesională a Europei şi făcuse previziunea că România şi Bulgaria nu vor intra în UE. A ratat. Sunt alte elemente mai puternice. Dar aveam această dimensiune ortodoxă. Noi înţelegem şi spaţiul slav, dar şi lumea ortodoxă. Sunt curios cum va arăta relaţia României cu biserica rusă. 

Despre mesajul conservator

Era o necesitate ideologică în România, după 1989. E de înţeles o nostalgie de tip conservator. Trebuie să fim atenţi când vorbim de conservatorism. Rusia încearcă să se agaţe mereu de doctrine. Ei au un conservatorism antiliberal. Un alt model e conservatorismul britanic, bazat pe democraţie. Nevoia conservatoare e de înţeles, face parte din rădăcinile istorice. Trebuie să ştii unde să te opreşti. 

PSD devine tot mai dughinist şi pe măsură ce problemele penale ale liderilor lor devin mai puternice, îşi asumă elemente exotice: Soros, bani care vin în Roomânia. România trebuie să gestioneze cu atenţie această chestiune. 

Despre răsturnarea PSD

Opoziţia trebuie să fie pregătită pentru acest pas. Opoziţia trebuie să-şi asume un mesaj de unire a forţelor, lucru care nu s-a întâmplat. Drumul pe termen mediu şi lung e comun (n.r. - cu USR). USR e un partid tânăr care trebuie să-şi stabilească leadership-ul. USR e încă în faza în car etrece din zona anti-sistem în zona sistemică. În momentul în car eUSR va decide să iasă din zona anti-sistem şi să treacă în zona colaborării cu sistemul politic rezonabil, atunci se va vorbi. Şi PNL trebuie să dea mesaje.

Despre schimbările de la MInisterul Apărării

Am fost la un pas de a pierde aceşti 2%, din primul an în care ar fi trebuit să intre în sistemul Armatei. Există speranţa că vom semna pentru Patriot şi să facem prima achiziţie. Cu o sumă de vreo 800 de milioane de dolari să bifăm bugetul pe primul an. Se întâmplă acest lucru şi din cauza domnului Dragnea. A vrut să dea semnale că el rezolvă problemele, el e decidentul. cred că am fost una din puţinele ţări din NATO unde să iasă un politician să certe şeful Statului Major. Armata română a fost vulnerabilizată de schimbările politice de miniştri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite