Marian Oprişan: Coaliţia USR-PLUS-PNL din Vrancea e dovada că s-au unit împotriva unui om mai inteligent decât ei. PSD e un partid de 38%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, unul dintre cei mai longevivi şefi de CJ din ţară. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marian Oprişan, unul dintre cei mai longevivi şefi de CJ din ţară. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, vorbeşte, la Adevărul Live, de la ora 12.00, despre candidatura sa pentru un nou mandat, planul pentru a învinge alianţa PNL-USRPLUS şi relaţia cu noua conducere a PSD.

Adevărul: Aveţi emoţii privind alegerea din 27 septembrie? În Vrancea aveţi adversar o întreagă coaliţie.
Marian Oprişan: N-am nicio emoţie. Ştiţi ce se întâmplă când se unesc mulţi împotriva unui singur om. Asta e dovadă că cel împotriva căruia s-au unit e mai inteligent decât ei.

Aceste două forţe ar putea strânge peste 50%.
În alegerile locale cetăţenii mei dragi aleg pe cei care-i capabil să rezolve problemele. În cariera mea am rezolvat sute de probleme ale vrâncenilor.

În ultima perioadă cei de la PNL au venit cu multe promisiuni şi au atras primari de la PSD. Cum se situaţia în Vrancea?
Primarii PSD din Vrancea sunt oameni serioşi. În schimb acest ministru Grindă, a făcut Vrancea de râs. E analfabet, nici nu ştie să citească. A încercat să racoleze oameni, s-a întâlnit cu oameni. A zis ia şi tu un drum de 40 de milioane, o biserică, un cămin cultural. Au făcut toate promisiunile posibile. Însă primarii din Vrancea ai PSD sunt oameni foarte serioşi şi au făcut din judeţele lor adevărate modele.

Câţi primari aveţi obeictiv?
Cred că vom avea 66-56 din 70. În timp ce noi avem ce arăta....în materie de canalizare, modernizarea reţelelor de apă, avem un program fără niciun fel de contribuţie a comunităţii de 400 de milioane de euro. Bani care sunt în conturi. De altfel, lucrăm drumuri judeţene de 200 de milioane de euro.

Ce relaţie aveţi cu actualul Guvern? Reuşiţi să colaboraţi pe proiecte sau vă pun beţe în roate?
Noi suntem la cuţite cu Guvernul din cauza faptului că Ludovic Orban, când nu era prim-ministru stătea mai mult aici prin Vrancea. Ştiţi că în Vrancea vinul e foarte bun şi foarte mult. Şi împreună cu Grindă s-au hotărât ei aşa dintr-odată să-i omoare pe toţi pesediştii din România şi din judeţul Vrancea, fără excepţie. Şi atunci, campania lor se bazează doar pe minciună. Ei numai vorbesc că vor face, în realitate cum au minţit cetăţenii români la europarlamentare şi prezidenţiale că măresc pensiile, că nu se vor împrumuta, toate aceste minciuni le repetă cu obstinaţie. Ei doar promit că vor face. În realitate nu vor face nimic, nu au făcut nimic pentru Vrancea şi nici nu se leagă de numele lor în judeţul Vrancea. Marile probleme pe care le avem noi acum sunt cinci. Una din domeniul invăţământului şi patru din domeniul sanitar. E o inconştienţă criminală. Noi solicităm spitalul judeţean existent să treacă în administraţia CJ, aşa cum există în toată România. În Vrancea nu, pentru că Guvernul a numit în fruntea sa o rudă apropiată a prefectului PNL. Nu am reuşit să asigurăm finanţarea pentru spital aşa cum am dorit. Când a început criza COVID, CJ a oferit 11 milioane, deşi el era în subordinea Ministerului Sănătăţii. Cu aceşti bani spitalul a achiziţionat un aparat real-time-PCR: Imaginaţi-vă că acest aparat, de patru luni de zile, directorul spitalului şi echipa de rude peneliste de la conducerea spitalului nu sunt în stare să pună în funcţiune acest aparat.

Deci nu se fac deloc teste cu acest aparat.
Nu. 

Şi nu aţi sesizat organele superioare? Ministrul Sănătăţii.
I-am sesizat pe toţi, inclusiv parchetul. Ăsta este de acum abuz în serviciu.

Care a fost răspunsul competitorilor politici?
Ei nu dau niciodată niciun fel de răspunsuri. Avem proiectul noului spital judeţean de urgenţă. Am început demersurile în 2017. Am transfera de la ministerul Apărării un teren, am scos la licitaţie studiul de prefezabilitatea şi fezabilitate la licitaţie internaţională. Proiectul a fost câştigat de o companie din Slovenie cu asociaţi români. De şapte luni de zile cerem ministerului Sănătăţii, lui Grindă şi premierului ca acest proiect să fie inclus în strategia naţională, pentru că ţina noastră e exerciţiul financiar al Uniunii Europene. Mă refer la cele 80 de mld. de euro pe care Klaus Iohannis a spus că i-a adus pentru România. Ţara asta şi Guvernul şi banii europeni nu sunt proprietatea PNL. Guvernul nu ne dă niciun răspuns. Mă voi lega cu lanţuri de clădirea Guvernului. O altă problemă e vorba de centrul Oncologic din judeţul Vrancea. Acum doi ani am organizat o licitaţie pentru concesia unui teren. Avem un investitor care doreşte să creeze o unitate în care să se facă radioterapie. De şase luni de zile domnul ministru Grindă, vrânceanul Grindă şi cu ministrul Sănătăţii şi rudele peneliştilor nu ne dau avizele pentru a băga cupa în pământ şi a construi acest centru. Sunt nişte criminali. E o procedură birocratică care ar trebui depăşită în 24 de ore. 

La capitolul probleme aş vrea să vă întreb ce vă spun primarii din teritoriu referitor la fonduri. Au fost nemulţumiri uneori referitoare la fondurile venite către aceştia pentru a asigura cheltuielile pentru pandemie. Acum doamna ministru al Educaţiei ne-a comunicat că ţine de primării asigurarea de măşti.
Dragi vrânceni, dragi români, asta era ultima problemă de care voiam să vă vorbesc şi era cea mai gravă. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla. În România Guvernul a ratat complet şi a condus dezastruos criza coronavirus. Autorităţile locale am cheltuit o grămadă de bani cu combaterea coronavirus, bani pe care nu ni i-a dat Guvernul nicio secundă. Guvernul s-a împrumutat 100 de mld până în acest moment. Ne-am îndatorat pentru 2-3 generaţii. N-au mărit pensiile, nu au dublat alocaţiile, nu au făcut decât nenorociri. Au furat cu acte în regulă. Revenind, autorităţile locale nu au banii necesari ca să asigura o educaţie sănătoasă şi în siguranţă în Vrancea. Mai mult de atât, părinţii sunt extraordinar de îngrijoraţi. Dar la ce să te aştepţi de la un ministru ca doamna Anisie? A zis că pune pepsiglas la copii, restul e problema autorităţilor locale.

Au mărit pensiile, dar cu 14% iar alocaţiile cu 20%.
Eu sunt avocatul vrâncenilor şi românilor. Când vorbim despre respectarea legilor, în România ar trebui să primeze supremaţia legii. Legea spune clar că trebuia să mărească pensiile cu 40% şi să dubleze alocaţiile.

Care sunt proiectele pe care vreţi să le implementaţi în următorii ani?
În primul rând eu vreau să finalizez toate proiectele pe care le-am început. Avem sute de proiecte începute care trebuie duse la final. Trebuie să terminăm canalizarea, epurarea şi modernizarea reţelelor de apă la toate localităţile din Vrancea. Din 600 de km mai avem vreo 80 de km de drumuri de pământ. Trebuie să finalizăm toate drumurile judeţene. În mandatul meu s-au modernizat peste 400 de km de drum judeţean. Vrem să facem un spital nou, şi cred că e cel mai important proiect la care eu ţin cu toată puterea şi determinarea mea. Vrâncenii merită un spital nou cu medici de excepţie. Eu am făcut două mari promisiuni, dar în speranţa că Guvernul PSD va rezolva această problemă. Din nefericire am convis guvernul PSD în 2017-2018 să pornească documentaţiile pentru autostrada Moldova. Ne-am dori un aeroport la Focşani. Liberalii mint, spun că vor să fie ca la Cluj, la Oradea. Dar acolo au aeroport. La 600 de km de Sevastopol, Rusia, nu vine niciun investitor, Niciun investitor nu e prost.

La cum arată datele din sondaje, cel mai probabil vom avea tot un guvern liberal. Cum veţi reuşi să cooperaţi cu un guvern liberal?
Eu sunt convins că stânga unită în următorele alegeri parlamentare va câştiga alegerile. PNL nu a făcut nimic. Nu sunt în stare să-şi ţină promisiunile. Îi domină răutatea, aroganţa şi minciuna. O alianţă de stânga unită va câştiga alegerile parlamentare şi va duce ţara pe plus.

Cine ar putea să unească această stângă? Poate Marcel Ciolacu să ajungă la o înţelegere cu Ponta?
Partidele sunt conduse de echipe, nu de dictatori. Ciolacu nu poate să facă singur. Echipa de conducere a PSD, împreună cu conducerea lui Pro România, împreună cu PPU, cu ALDE. Trebuie o coaliţie de stânga pentru a salva România.

De ce nu-l regăsim pe Marian Oprişan în echipa Ciolacu de la ultimul Congres?
Nu am vrut să candidez. Eu am gura mai mare, m-am săturat să fiu minoritar câteodată în idei şi am zis să lăsăm o altă garnitură de colegi potenţi şi serioşi să conducă destinele partiduluii către victorie.

Care e relaţia cu conducerea PSD?
Am o relaţie bună.

Nu v-am mai văzut de mult la centru.
Eu putea să fiu senator, deputat ministru ori de câte ori solicitam asta. Însă nu am solicitat, nu mi-am dorit. Toată viaţa mi-am pus-o în slujva vrâncenilor mei dragi. În ultima perioadă am stat foarte mult în judeţul Vrancea.

Ce procent consideraţi că ar fi suficient pentru PSD ca să fie toată lumea mulţumită?
PSD este un partid de 35%-38%. Cei care au preluat conducerea şi-au asumat o mare responsabilitate. La un moment dat, dacă nu creşti şi nu te duci către 35-38% ai nevoie să-ţi asumi răspunderea.

Trebuie asumată răspunderea ca lider sau echipă? Domnul Ciolacu a spus că răspunde cu capul.
Din astea am mai auzit şi de la alţi colegi. Trebuie responsabilizată întreaga echipă.

Mi-aţi spus spre 35%. La ultimele alegeri locale aţi obţinut aproape 40%. 
Noi ne dorim să câştigăm alegerile locale peste tot în ţară. Pe 27 septembrie să lăsăm cetăţenii să aleagă între răi, incompetenţi şi profesioniştii, gospodarii de la PSD.

Aveţi un mesaj pentru alegătorii dvs?
Dragi români, dragi vrânceni. Ne cunoaşteţi, ştiţi că suntem oameni serioşi, că suntem profesionişti, că ne pricepem. Ştiţi că suntem capabili să rezolvăm problemele comunităţii. Vrancea e un judeţ sigur, liniştit, unde nu există clanuri interlope, crimă organizată. Copii şi părinţii merg liniştiţi noaptea pe stradă. Eu, Marian Oprişan nu fac niciun rabat şi nu stau la masă cu infractorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite