INTERVIU Povestea lui Dominic Fritz, candidatul neamţ al USR-PLUS, care vrea să fie primar al Timişoarei. „ Robu e un primar cu 28% fapte şi 72% vorbe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Fritz FOTO Arhivă
Dominic Fritz FOTO Arhivă

Dominic Samuel Fritz e originar din zona Pădurii Negre, a locuit la Berlin şi candidează din partea USR pentru postul de primar al Timişoarei. Acesta a povestit joi la Adevărul Live despre cum a ajuns să se îndrăgostează de Timişoara, cum îl poate învinge pe Nicolae Robu şi cum se poziţionează în conflictele interne din USR.

Adevărul: Cine sunteţi dvs domnul Fritz?

Dominic Fritz: Aş spune că sunt un timişorean. M-am născut şi crescut în Germania într-o familie cu mulţi copii. N-am avut nicio legătură cu româna. Ştiam doar „ciao”, „ce mai faci” şi „te iubesc”.

Cum aţi auzit de România?

Voiam să plec undeva în străinătate, să lucrez cu oameni mai puţin fericiţi ca mine şi aşa am ajuns în România. După aia m-am implicat în tot ma imulte proiecte sociale şi culturale în Timişoara. M-am întors din ce în ce mai des. În Timişoara am învăţat ce înseamnă să fii european. Am venit dintr-o ţară civilizată într-o altă ţară civilizată. A fost interesant pentru mine să văd evoluţia Timişoarei după 2007 după aderarea la UE.

Cu ce aţi fi dvs mai bun ca primar ca actualul primar?

Nicolae Robu a câştigat în 2012, a câştigat un nou mandat în 2016. Dacă ne uităm la aceşti 8 ani, pentur Timişoara sunt 8 ani pierduţi. Limitele sale au devenit limitele Timişoarei. Nu reuşeşte să vorbească cu oamenii, să înţeleagă ce vor cetăţenii, ce spun specialiştii din domenii diferite. E într-o ceartă continuă cu arhitecţii. Doi la mână nu înţelege ce înseamnă o administraţie modernă. Încă administrează oraşul ca un tătuc. Care dă telefoane şi rezolvă totul.

Deci nu vreţi să fiţi primarul care bate cu pumnul în masă.

Uneori mai trebuie să şi baţi cu pumnul în masă însă în primul rând trebuie să gestionezi interesele diferite din oraş. Un oraş ca Timişoara e mult prea complex fără să ai diferite structuri. Istoric vorbind Timişoara e un oraş metropolitan, cosmopolit, dar din păcate din această administraţie s-a închis, administrat de cineva închis într-un turn de fildeş. Nu înţelege multe domenii, nu înţelege unde merge societatea.

Cum aţi ajuns candidat al USR?

N-a fost niciodată planul meu să candidez. Pentru mine era întotdeauna să fac pentru Timişoara ceea ce se poate face şi să dezlănţuiesc potenţialul. Mulţi ani de zile m-am concentrat pe sona de cultură, social. Mi-am dat apoi seama că nu mai pot să stau deoparte cu competenţele mele administrative din Germania. În 2016 domnul Robu a fost ales pentru că nu a avut un contracandidat serios. Vara trecută m-au convis să candidez în cursa internă USR-PLUS. Felul în care recrutăm politicienii noştri e foarte important. În USR e un sistem care a fost şi ridiculizat. Membri simplu pot alege candidaţii.

Ca să ajungeţi primar aveţi nevoie şi de notorietate. Credeţi că puteţi să-l învingeţi pe Nicolae Robu după 2 mandate?

Bineînţeles. Depinde de timişoreni şi de mine şi de cum duc campania asta. Cu siguranţă putem câştiga. Mulţi timişoreni vor profesionalism, corectitudine. Sunt încrezător că în aceste trei luni putem crea un val cu care să câştigăm.

Ce veţi face dacă câştigaţi şi nu aveţi majoritate absolută?

Asta ţine de o negociere politică de după alegeri. Pentru mine e important ca aceste negocieri să fie pe baza unor principii şi viziuni comune.

Deci dacă aveţi un proiect pentru Timişoara iar PSD spune că votez acest proiect acceptaţi sprijinul PSD?

Pentru proiecte da, însă nu aş face alianţe.

Aveţi sondaje care să arate diferenţa dintre dvs şi Nicolae Robu?

Nu am făcut încă sondaje proprii. Eu nu cred că democraţia ar trebui să funcţioneze printr-un sondaj. Nu cred că notorietatea trebuie să fie primul criteriu când alegi un primar. 

Dacă pierdeţi alegerile acceptaţi să fiţi viceprimarul lui Nicolae Robu?

Nu. Şi nu voi candida. Mi s-a mai zis că încerc să-mi fac doar un nume. Nu. Noi ne luptăm pentru locul întâi.

Deci e totul sau nimic. 

Nu aş spune asta. Lupta nostră o să continue. Voi române în USR-PLUS.

Dacă ieşiţi primar l-aţi accepta pe Nicolae Robu viceprimar?

Din câte ştiu Nicolae Robu nu va candida pentru consiliul local.

Sunteţi un politician de stânga sau de dreapta?

USR-PLUS e un proiect de centru-dreapta. Dar cred că e important să relevăm cât de importante sunt aceste etichete. Nu ştiu dacă să vreau o administraţie digitalizată e de stânga sau de dreapta, nu ştiu dacă să vrei un spital municipal nou e de stânga sau de dreapta. De multe ori ne folosim de aceste etichete pentru a evita un discurs adevărat despre problemele adevărate ale oamenilor.

Ce alte proiecte mari aveţi pentru Timişoara?

Acum două săptămâni am propus un spital municipal nou.

Cu ce bani?

Cu bani europeni. Dar, pentru asta e important să ajungem pe o listă a Guvernului României care negociază acum cu Comisia Europeană. Dacă până la sfârşitul anului nu ajungem pe această listă, atunci nu o să avem finanţare. E important să înţelegem că un oraş modern are nevoie de o diplomaţie a oraşului. Vocea Timişoarei nu se face atât de auzită la Bucureşti. Am înţeles că e un deal acolo, PNL îl lasă în pace pe Nicolae Robu, iar acesta lasă Guvernul în pace. Timişoara e un oraş al cartierelor. Din păcate am avut o politică centralizată, doar centrul contează. Vrem să schimbăm asta.

Pe cine vedeţi preşedintele noului partid USR-PLUS?

Asta nu decid eu ci membrii USR. Există şi alţi candidaţi înafară de cei doi. Amândoi ar fi preşedinţi superbi.

E posibil să asistăm la următoarea variantă. Ca dvs să fiţi singurul primar dat de Alianţa USR-PLUS. Atunci veţi dori şefia USR-PLUS?

Eu îmi doresc să fac lucruri bune pentru timişoreni. Timişoara e prioritatea mea.

Dar după alegerila parlamentare cum credeţi că va arăta scena politică? Formată dintr-o alianţă USR-PLUS-PNL?

E un scenariu posibil. Dar e important să înţelegem că USR-PLUS nu e fratele cel mic pentru PNL. Noi avem o idee clară unde vrem să ducem această ţară. Vedem în oraşe ca Timişoara că PNL în multe locuri nu a înţeles şi nu îşi doreşte reformarea. Dacă stăm la aceeaşi masă cu un alt partid trebuie să facem pe baza unor valor şi o viziune foarte clară. Atunci trebuie ca PNL să decidă dacă vrea să fie un PSD dar mai civilizat sau dacă vrea să ducă România spre viitor.

Aţi primit şi oferte din partea altor partide?

Nu.

Sunt nişte dispute în interiorul USR. Dvs cum v-aţi plasat vizavi de aceste contre interne?

Eu recunosc că nu sunt interesat de aceste jocuri. Nici nu am foarte mult timp de ele. Mă concentrez pe campania mea pentru Timişoara.

V-aţi lovit până acum de naţionalismul românilor?

Pot să vorbesc doar de timişoreni. În Timişoara e important să înţelegem că e un oraş cu un trecut inclusiv nemţesc. Primii primari au avut un nume nemţesc. Toată cultura Timişoarei e formată şi de nemţi şi de unguri şi de bulgari şi de români. Pentru timişoreni faptul că sunt german nu e mare lucru. Sunt desigur unii ca peste tot pentru care culoarea paşaportlui e o problemă. Vreau să adaug că domnul Robu mai nou îi este frică să-mi spună numele. Crede că dacă îmi spune numele îmi cresc cifrele în sondaje. Mai nou bate apropouri că sunt timişoreni care au venit în oraş şi nu îl înţeleg. Încearcă pe filiera asta, mi se pare infantil. Dacă are ceva cu ideile mele să-mi spună în faţă, nu cu formulările unor consultaţi. Pentru spiritul democratic al Timişoarei ar fi de la sine înţeles că vrem să dezbatem idei. Faptul că are un contracandidat nu e ceva anormal, e cea mai normală chestie într-o democraţie. El se fereşte de această cofruntare directă.

Aţi cerut această confruntare directă cu Nicolae Robu?

Bineînţeles. A zis că el nu e interesat de o confruntare. A zis că nu e omul vorbelor ci e omul faptelor. Noi am luat toate promisiunile lui şi am mers prin fiecare şi am bifat acolo unde şi-a îndeplinit pormisiunile. Rezultatul e că 20% a realizat, 72% nici nu a început din ce a propus. Dacă ne uităm la statistici, Nicolae Robu e un primar cu 28% fapte şi 72% vorbe.

Vă gândiţi să deveniţi cetăţean român?

Da. Pentru asta trebuie să stau patru ani fără întrerupere în România. Până acum avut joburi la Berlin şi la Timişoara. Dar când am voie, voi face cerere

Aţi cunoscut-o pe Angela Merkel? E un model pt dvs?

Da. E un polician foarte capabil care cred că a făcut nişte reforme necesare în Germania. În primul rând e un om pe care îl pot respecta. Am cunoscut-o în spatele culiselor. Are un stil de a conduce care se bazează pe ce am spus înainte. Ascultă foarte mult, ia decizii după un proces de consultare, dar în momentul care ia o decizie rămâne cu ea. Cred că a făcut bine Germaniei şi Europei.

Ce se întâmplă cu proiectul Timişoara Capitală Europeană?

Chiar ieri, după mulţi ani de haos în asociaţia care ar trebui să gestioneze acest proiect..domnul Robu din păcate ba s-a implicat prea mult şi a politizat prea mult ba nu şi-a făcut temele. Tot ce ţine de infrastructură culturală trebuie asigura de primărie. Acum domnul Robu a încercat să schimbe statutul să aibă mai multă putere, nu a primit voturile necesare, iar ieri s-a retras cu mare dramă şi a spus că primăria se va retrage din asociaţie şi va face propriul proiect de capitală culturală. Dar îi amintesc că acest proiect e al timişorenilor şi al României. În loc să închidă asociaţia ar trebui să o deschidă. Absurditatea e că sectorul cultural nu are nimic de spus în această asociaţie. Vrea să fie în continuare singurul şef. 

Domnul Robu se laudă pe Facebook cu numeroase goluri în partide de fotbal cu angajaţii. Dvs jucaţi fotbal?

Vin dintr-o familie de fotbalişti dar eu nu joc fotbal. Îmi place sportul, merg cu bicicleta, alerg. Fac şi un pic de boxing. Mă bucur că el găseşte plăcere în a juca fotbal. Însă din păcate felul lui de a juca fotbal reprezintă felul lui de a conduce. Aşa cum nu acceptă un portar să-şi facă treaba, aşa e el înconjurat de yesman, şi de oameni care nu sunt interesaţi de oraş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite