Eugen Tomac, la Adevărul Live: În mod sigur, Guvernul din 2016 nu se va putea face fără PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PMP Eugen Tomac
Preşedintele PMP Eugen Tomac

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, deputat ales de românii din Basarabia, a vorbit, la Adevărul Live, despre intenţia Comisiei de Cod Electoral de a le acorda românilor din Diaspora numai şapte parlamentari, despre cele două proiecte de lege privind votul electronic şi prin corespondenţă, dar şi despre relaţia fostului preşedinte Traian Băsescu cu PMP.

În Comisia de Cod Electoral s-a discutat ca românii din Diaspora să fie reprezentanţi în Parlament de şapte parlamentari. Cum vi se pare această cifră?


Noi când vorbim de Diaspora ne referim la românii care sunt plecaţi afară. Eu îi reprezint, în cea mai mare parte, pe românii care nu au plecat nicodată undeva, mă refer la cei din Basarabia. Nu este vina lor că nu fac parte din statul român pentru că aşa au stabilit doi criminali: Hitler şi Stalin, atunci când au împărţit Europa. Românii nu trebuie priviţi ca altceva decât ca cetăţeni ai României. Nu trebuie să clădim un zid între românii din ţară şi cei plecaţi în afară. Constat că gândirea aceasta bolşevică încă bântuie prin Parlament. Comparăm românii din ţară cu cei care, vezi Doamne, au plecat trădând ţara.

3,5 milioane de cetăţeni plecaţi, în cea mai mare parte pentru un salariu mai mare, întreţin alte zece milioane de români de acasă. Mie îmi pare rău că în Parlament avem o majoritate care pune lucrurile greşit în pagină. Cetăţenii români au plecat în UE pe bază de buletin, resursele le trimit în cea mai mare parte în ţară. Sunt practic cel mai mare investitor în economia naţională. Rolul meu este să trag semnale de alarmă. Am depus votul prin corespondenţă, astfel încât cei 3,5 milioane de români să fie trataţi normal în ceea ce priveşte procesul electoral. Doar opt parlamentari au votat. Vor veni alegerile şi ne vom trezi cu aceleaşi cozi. Preşedintele Iohannis a zis că prioritate va fi introducerea votului prin corespondenţă. Şi premierul Victor Ponta a spus acelaşi lucru. Nu au susţinut acest proiect în Parlament. Mi s-a reproşat că proiectul este incomplet, că ar fi mai bine să vorbim despre votul electronic.

Puteţi să explicaţi ce înseamnă votul prin corespondenţă?

Cetăţeanul român care a plecat în străinătate şi se află provizoriu acolo se poate înregistra la Ambasadă sau la Consulat, este înregistrat într-un registru special, iar misiunea diplomatică îi transmite plicul cu vot cu două săptămâni înainte. Cei care nu se înscriu pot vota la secţţile de votare, dar pentruc ei care trebuie să aprcurgă o distanţă lungă este necesar acest vot. Îţi exprimi votul, îl sigilezi şi îl tranmiţi către misiunea diplomatică. Le predă în ziua votului Comisiei de votare. Votează jumătate din Europa prin corespondenţă. De ce nu l-am face şi noi?

Am venit şi cu un proiect de lege a votului electronic, că mi s-a spus că ar fi o soluţie mai bună. M stat opt ore la coadă la Chişinău pentru a vota. Unii nu au reuşit să voteze. După două luni de dezbatere, am fost în Marea Britanie, Spania, SUA, am discutat acest proiect, am preluat parte din propunerile românilor şi după ce am văzut că se amână discuţia în Comisia de Cod Electoral, le-am depus în Parlament. Le-am tranmis tuturor parlamentarilor o adresă. Este un proiect de interes naţional. Mi-au răspuns foarte puţin, parte dintre ei cosemnatari. Asta spune totul despre modul superficial cu care tratează această temă. S-au înghesuit toţi la TV pentru a spune că este o crimă ce li se întâmplă românilor care stau la cozi. Lucrul trebuia făcut în decembrie. Toată această tergiversare este ca să nu fie introduc votul prin corespondenţă. Scopul este ca românii care nu sunt controlaţi cu ulei, cu zahăr, să nu aibă acces la secţiile de vot sau prin corespondeţă. Este un atentat la adresa democraţiei.

Eu voi contesta aceastăd ecizie care este o copilărie. Avem 3,5 milioane de cetăţeni doar în Uniunea Europeană, avem 400.000, în Republica Moldova. Pe cei jumătate de români din Ucraina cine îi reprezintă în Parlamentul României? M-am uitat pe recensământ şi am văzut că în Parlament există minorităţi care nu se mai regăsesc în rubricile acelea, de exemplu, Albania este la şi altele.

Este o batjocură la adresa românilor. Care sunt criteriile pe care le ai atunci când decizi că şapte parlamentari sunt suficienţi pentru a reprezenta zece milioane de români. De ce românii din Basarabia să nu aibă dreptul la un deputat şi un senator, că vorbim de un interes strategic aici? Avem un milion de români în SUA. Majoritatea nu au acte. Cine îi reprezintă?

Câţi parlamentari ar trebui să aibă Diaspora?

Minimum 15 pentru a fi o reprezentativitate corectă în Parlament. Românii din Spania au cu totul alte probleme decât cei din Republica Moldova. Nu mai suntem un stat izolat şi ar trebui să renunţăm la aceatsă gândire comunistă. Votul prin coresponenţă este cea mai bună şi sigură soluţie. Este nevoie de voinţă politică şi aici este testul pentru PSD şi PNL. Vom vedea la vot.  Ceea ce trebuie să ştie românii e că pe 9 decembrie, atât PSD, îmbătrânit în rele, cât şi noul PNL, care vrea să fie altceva, n-au susţinut votul prin corespondenţă.Asta o voi spune în mod constant şi deschis.

Ştim că PSD se opune unui astfel de proiect, dar mi se pare o înşelătorie ceea ce face PNL, care la patru luni după alegeri vine şi spune că vrea legea votului prin corespondenţă. Fraţilor, trebuia să-l votaţi pe cel de anul trecut! Ei se consultă până lşa vară, îl depun la toamnă şi îl votăm anul viitor, când deja vin alegerile. Avem 3, 5 milioane de români care muncesc în Europa şi care întreţin alte 10 milioane din ţară. Cine nu îbnţelege această realitate, nu vrea să iasă din logica vechiului sistem.

Comisia de Cod electoral spune că parlamentarii dijn diapsoira sunt costisitori, că e scump să mergi la tine în colegiu pe banii Parlamentului.

E o minciună. Eu cheltui mult mai puţin pe un drum până la Chişinîău, decât alţii care merg la Iaşi sau la Timişoara. Democraţia te obligă să găseşti mijloace pentru a-i reprezenta pe cetăţeni în mod onest.

Deplasarăile pentru parlamentarii din diapsora sunt limitate?
Da, la două pe an. Este o problem pe care Parlamentul trebuie să o rezolve. Eu n-am insistat, pentru că îmi este uşor să merg la Chişinău., e tot în România. Ar trebui să avem un buget şi să ne descurcăm cu acei bani.

I-aţi trimis o scrisoare doamnei Gorghiu, în care i-aţi cerut să sprijine votul prin corespondenţă.V-a răspuns?

Nu. Din păcate, mă aşteptam la altceva de la politicienii din generaţia tânără. Din păcate, nu este nicio diferenţă între Alina Gorghiu şi Victor Ponta. 

PMP mai are electorat, după ultimele evenimente?

Absolut. Nu vreau să par că evit despre o realitate pe care noi o simţim. Ce s-a întâmplat în ultimele luni cu PMP ne-a afectat şi pe noi. După Congres, am tras o linie şi am început o nouă etapă în consoloidarea partidului. Acum au loc alegeri în toate filialele, pentru a vedea exact cine crede în acest proiect pe care l-am început încurajaţi de preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu vine zilnic la PMP. Cum arată pentru Traian Băsescu o zi la partid?
Este extraordinar. Discutăm subiectele politice la zi, ne arată cum să nu facem greşelile partidelor vechi. Ne spune să fim curajoşi şi să spunem ce gândim, să nu ne ferim de oameni. Îi mobilizează extraordinar pe oameni. Sunt sigur că PMp va deveni un actor important pe scena politică. La alegrile de anul viitor vom obţine un scor mult mai mare decât se aşteaptă toată lumea.

Afişaţi o siguranţă că veţi trece pragul electoral.
Nici nu ne gândim să nu trecem pragul electoral.

Intrarea la guvernare în 2016 este un obiectiv pentru PMP?
În mod sigur Guvernul din 2016 nu se va putea face fără PMP. În mod sigur, PMP va face parte din Guvern după alegeri.

Faceţi alianţă cu PSD?
Exclus. Ce guvern să faci cu PSD, care de trei ani de zile guvernează, dar n-a venit cu nicio soluţie?

Atunci veţi face alianţă cu PNL?

Nici cu ei nu vom avea dialog.

Atunci cum veţi forma o majoritate?

Să ajungem atunci şi vom discuta. Obiectivul nostru este să construim un partid puternic, viu, care să facă opoziţie în această ţară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite