Radu Mihaiu, candidat USR PLUS la Sectorul 2: Vom lua trenul de la Gara de Nord şi Obor până în Pipera. Firea a făcut parcări mai scumpe ca o garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mihaiu, candidat susţinut de USR-PLUS şi PNL pentru Primăria Capitalei. FOTO Arhivă USR
Radu Mihaiu, candidat susţinut de USR-PLUS şi PNL pentru Primăria Capitalei. FOTO Arhivă USR

Radu Mihaiu, candidat al USR-PLUS pentru Primăria Sectorului 2, a vorbit, la Adevărul Live, despre ultimele pregătiri pentru ziua alegerilor, 27 septembrie, şi despre strategia prin care vrea să se impună în faţa viceprimarului Dan Cristian Popescu (PSD) şi fostului primar Neculai Onţanu (ADER). Radu Mihaiu a prezentat soluţii pentru problemele din sector: parcări, trafic, curăţenie.

Adevărul: Aţi avut dezbateri cu contracandidaţii?
Radu Mihaiu: Cu Neculai Onţanu n-am avut nicio dezbatere. Am participat la o dezbatere cu DC Popescu şi mai particip la una diseară. 

Cum vi se pare începutul de an şcolar?
Nu există un set d ebune practici pentur că nu a mai trecut nimeni printr-o astfel de criză. Nu putem să comparm Capitala cu primrăii din localităţi sărăce. În Bucureşti, primăriile îşi permit să asigure măşti, termoscanere, astfel încât copiii să meargă la şcoală. Cel mai important e ca noi şi copiii nioştri trebuie să fie în siguranţă. La Sectorul 2 se putea face mai mult, poate şi Guvernul putea să facă mai mult, dar suntem într-o situaţie în care nu a mai fost nimeni niciodată. 

Au ajuns tabletele la elevi?
Din câte ştiu eu, nu. În Sectorul 2 au fost votate nişte vouchere. La Sectorul 1 au fost cumpărate nişte tablete foarte scumpe, care au ajuns la copii. Abordarea nu trebuia să fie una centralistă. Guvernul a trimis 82.000 de tablete în zonele defavorizate şi asta mi se pare normal. Dar cred că şi autorităţile locale trebuiau să ajute, nu să aştepte totul de la guvern. 

Cum vi se pare traficul?
S-a schimbat puţin traficul, dar suntem într-o perioadă în care pandmeia îşi spune cuvântul: mulţi oameni încă lucrează de acasă. Uşor-uşor oamenii vor vrea să se întoarcă la muncă. Problema traficului nu are cum să se rezolve dacă nu reducem dependenţa de maşină. Familia mea foloseşte o singură maşină. Există multe soluţii pentru transport în Bucureşti. O familie cu doi copii poate să reziste foarte bine cu o singură maşină. 

Cum putem fluidiza traficul în Sectorul 2?
Nu există o soluţie magică. Dacă ar fi existat, ar fi găsit-o oraşe ca Paris şi Roma. Soluţia e reducerea dependenţei de maşină. Încurajez oamenii să folosească transportul în comun şi transportul alternativ. Oamenii ajung prăfuiţi, transpiraţi la muncă în locuri în care ar trebui să arate impecabil, însă cu actualul transport în comun nu se poate. Avem nevoie de un transport public comod, modern. Pe lângă tramvai, mai avem varianta trenului. În programul meu, putem lua trenul de la Gara de Nord până la bariera Petricani, la fel de la Obor. Şinele există, e nevoie să facem gară şi să discutăm cu CFR. Gara trebuie conectată cu metroul şi cu tramvaiul. 

Progrese la curăţenia din Sector?
În campanie au început să vină maşini de gunoi mai des, dar nu se poate îngrăşa porcul în ajun. E în continuare mizerie. Contractul de salubritate nu e negociat în favoarea cetăţeanilor, ci în favoarea operatorului de salubritate. Oamenii nu au unde să arunce mizeria pentru că nu sunt coşuri de gunoi.

Locurile de parcare sunt o altă problemă. Soluţii?
Eu revin la mantra mea: reducerea dependenţei de maşini. Asta nu înseamnă că nu mai construim parcări. Dar nu vom putea construi maşini pentru toate maşinile din sector. Vreau să avem sensuri unice pe străzile secundare, pentru a genera locuri de parcare. Şi pe bulevarde s-ar putea face. O altă metodă este park&ride. Ce consturieşte Robert Negoiţă costă 32.000 de euro locul de parcare, iar Firea consturieşte în Pantelimon locuri de parcre cu 40.000 de euro, mai scump decât o garsonieră. În fiecare an, intră între 60.000 şi 70.0000 de noi maşini. 

Aţi avut incidente în campanie?
În zona Obor am avut de două incidente cu nişte ultraşi. Au încpeut să huiduie şi au avut scandări ca de stadion. Ultimul incident a fost ieri, am avut parte de o mică scenetă în care au venit către noi nişte persoane cu tricouri de campanie USR-PLUS pe care nu le cunoşteam. A venit o persoană la mine, mi-a repoşat că nu am ce căuta acolo, iar acel fals voluntar l-a îmbrâncit. Dar dacă au ajuns să facă aceste lucruri sunt disperaţi. 

Cât de afectat sunteţi de înregistrările cu Nicuşor Dan?
În stradă eu nu am simţit aşa o mare dezbatere cu Nicuşor Dan. Sunt unii care încearcă să transmită tot feluld e lovituri sub centură. Îmi lipsea notoritate ala începutul campaniei, dar acum oamenii vin spre mine.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite