Cartianu, la Adevărul Live: Salvarea lui Crin este să ia partidul lui Preşedinţia. Iohannis poate fi o carte câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tariceanu îşi face un nou partid ”Reformator Liberal”
Călin Popescu Tariceanu îşi face un nou partid ”Reformator Liberal”

Jurnalistul Liviu Iolu a dezbătut împreună cu Dan Marinescu, redactor şef al ziarului „Adevărul“ şi jurnalistul Grigore Cartianu şansele lui Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru alegerie prezidenţiale.

 


Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Dan Marinescu
: În primul rând, vreau să vă zic că ne-am uitat la afişări şi remarcasem cu colegii că articolele despre Ucraina au fost citite în timp ce articolele despre USL au fost, aşa, un foc de paie. Din nou clasa politică românească este ruptă de realitate. Ceea ce se întâmplă în zona Crimeei are implicaţii şi asupra României. În timpul acesta, politicienii fac şi desfac alianeţe pentru interesul lor meschin electoral.

Ponta, după ruptura asta, avea o şansă să arate că este prim-ministru şi să facă jocurile dacă îşi făcea un Guvern, aducea cei mai buni specialişti, şi şase luni guverna ţara. În schimb, el îl cheamă pe Tăriceanu să vadă cum îi destabilizează pe ceilalţi. Jocul politic meschin este descalificant.

Grigore Cartianu: Să crezi că Ponta îl ia în serios pe Tăriceanu? Ponta a găsit metoda de a-i îndepărta pe liberali de la guvernare, lăsând impresia că sunt vinovaţi Antonescu şi Băsescu. Ponta a manevrat meseriaş la treaba asta din punct de vedere politic. Ai făcut mişcarea asta, apoi ţi-ai subţiat susţinerea parlamentară, ca să ai candidat la Preşedinţie, şi acum ce faci? Cu ce vine Tăriceanu? Vine cu jumătate de partid, cu parlamentarii PNL? Mă tem că nici cinci nu vin cu el.

Dan Marinescu: Problema este destul de serioasă la PSD. Dacă nu va fi Victor Ponta candidatul la Preşedinţie, cine va fi?

Cartianu: Ponta este condamnat să fie candidatul la prezidenţiale al PSD.

Dan Marinescu: Isărescu i-ar bate pe toţi, dar nu vrea să candideze. La sondajele INSCOP, se făcea un clasament pe partid, iar la PNL, cel mai bun candidat era Antonescu, apoi Iohannis şi Tăriceanu. Tăriceanu era în top 3. La PSD era Ponta, Oprescu şi Geoană. Tăriceanu era în top 3 când era la PNL. Să vedem acum.

Cartianu: Dacă PNL va veni cu un tandem Antonescu-Iohannis, cu ce tandem vin ceilalţi? Nu văd un alt tandem la nimeni altcineva.

Dan Marinescu: Ei nu au candidaţi la Preşedinţie dacă vedem ce propun partidele la ora actuală.

Cartianu: Acum zece ani erau greii. Când vorbeai de PSD, erau grei. Vorbeai de Năstase, Geoană, Daniel Popescu, Mitrea, Hrebenciuc. În faţă a venit trupa asta de TSD, micii politruci, care nu au o carieră în spate. Sunt promovaţi la 25-30 de ani. Paradoxal, PDL are garnitura cea mai consistentă la vârf. Este o criză cam peste tot, dar Antonescu-Iohannis este cel mai bun tandem clasat.

Marinescu: Mă gândesc că la un moment dat Iohannis să fie candidatul la Preşedinţie şi Antonescu - şef al Guvernului.

Cartianu: La Sibiu, neamţul Iohannis este votat de români, maghiari. Iohannis poate fi o carte câştigătoare. Nu-l identifici pe el cu un politruc. Salvarea lui Antonescu este să ia partidul lui Preşedinţia.

Marinescu: Cred că Antonescu ar fi mulţumit cu şefia Senatului, doar să fie partidul lui la guvernare.Toţi vor să fie şefi pe dreapta. La ei, PMP, PDL, Forţa Civică, orgoliile sunt foart mari. Trebuie să vină cineva să spună, „tu eşti un şef mai mic, tu eşti un şef mai mare“.

Cartianu: Este foarte important dacă din zona asta fragmentată vor fi nişte comasări. Dacă rămâne PDL separat, PMP separat, partidul lui MRU separat, este prefigurată o partidă Ponta-Antonescu.

Dan Marinescu: PNL nu este un partid de masă, este de elită de afaceri. Totuşi, au crescut foarte mult prin USL. Au intrat în zone unde, în mod normal, nu puteam să intre. În teritoriu, am vorbit cu liberalii şi au spus că ei vor să rămână acolo. Aici s-ar putea să mizeze Victor Ponta pentru că probabil liderii din teritoriu îi spun că liberalii nu vor să se rupă.

Cartianu: Odată instalat un om al unui partid într-un judeţ, îl aleg oamenii vreo cinci mandate. Pe Mazăre îl scot de la Constanţa doar instanţele.

Marinescu: PMP, cum ţi se pare? Seamănă a partid? PMP, care după mine nu seamănă a partid, este creaţia lui Traian Băsescu. Cât crezi că va face Călin Popescu Tăriceanu? Ţinta lui Tăriceanu vor fi nişte parlamentari. Ponta de asta are nevoie de la el. Dacă Tăriceanu vine cu un grup de 20 de membri este de luat în seamă.

Cartianu: Un partid are nevoie măcar de şase luni. Tărceanu nu are forţa să ducă negocieri complexe.

Marinescu: Fiecare chestie are şi un revers. Întotdeauna, lucrurile pe care le dai unor noi veniţi, înseamnă să dai mai puţin alor tăi. Vor fi nemulţumiţi în PSD. La Cultură, am înţeles că Gigel Ştirbu vrea să rămână. Ăla era un post care îl dorea UDMR, Kelemen Hunor. Să vedem ce se va întâmpla acum. De ce nu face Ponta Guvenul României cu specialişti? Era şansa lui. Nu numai prietenii lui din TSD sunt buni de miniştri. Să caute mai bine acolo. Preşedintele singur nu o să poată să facă totul. Trebuie să fie o figură emblematică, dar avem nevoie de o clasă politică pe care nu o avem acum.

Cartianu: Să vii mereu cu Şova, cu Ivan, cu mărunţei prieteni de facultate, sunt prea mulţi acolo. Cred că sunt nemulţumiri şi din partea greucenilor. Iliescu a zis că nu înţelege nimic din ce se întâmplă.

Sondaj INSCOP: Top încredere în lideri liberali in ianuarie, înainte de nebunia rupturii USL. Iohannis-33,9%, Antonescu 29,7%, Tăriceanu 27,9%. Iohannis şi Tăriceanu au scoruri mari în condiţiile în care până în ianuarie cand au fost culese datele, erau absenti din dezbaterea publica. Barometrul INSCOP "ADEVARUL"

Cartianu: Iohannis, când s-a făcut acest sondaj, era invizibil. Iohannis este mai puţin politruc, este neamţ, vorbeşte cu Angela Merkel.

Despre situaţia din Ucraina

Marinescu: Evoluţiile din Ucraina arată că vor cere un anume preşedinte de acolo. Un om care le inspiră siguranţă. Puterea asta oarecum simpatizată de populaţia noastăr a luat nişte măsuri împotriva românilor din Cernăuţi.

Cartianu: Rusia poate rupe bucăţi din Ucraina foarte uşor.



 


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite