Vasile Blaga, copreşedinte PNL, la Adevărul Live: Moţiunea de cenzură va fi introdusă în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a vorbit,  la Adevărul Live, despre recentele consultări cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, despre strategia liberalilor de a prelua guvernarea de la PS, dar şi despre acţiunil DNA din ultima perioadă.

Principalele declaraţii ale lui Vasile Blaga:

Despre declaraţia lui Ponta privind separarea procurorilor de magistraţi


În 2013, PNL era în USL. Atunci, când au prezentat tezele de revizuire a Constituţiei, una dintre ele era, dacă ţin eu bine minte, egalitatea procesuală între avocat şi procuror.  Cred că la asta s-a referit Ponta. Punctul meu de vedere în acest moment, pentru că nu l-am discutat în interiorul comisiei de unificare, este că lucrurile trebuie să rămână aşa cum sunt. M-am bucurat să văd că este şi punctul de vedere al preşedintelui României. Nu înţeleg de ce domnul Ponta atacă astfel de subiecte când sunt cu totul alte probleme pe care le are de rezolvat. Pot să înţeleg că sunt colegi de ai domniei sale care au probleme cu justiţia, da sunt din toate partidele. Nu cred că s-u făcut diferenţieri pe tema asta. Am văzut, nu pe tema asta, dar pe alte teme, poziţii ale CSM cu DNA. Trebuie să-şi rezolve ei problemele în tot ce înseamnă economia Justiţiei. O lămurire ar trebui să vină din breaslă.  Am văzut un punct de vedere al CSM care a spus că lucrurile trebuie să rămână aşa. Cred că lucrurile trebuie să rămână aşa. Întotdeauna se fac comparaţii între noi şi alte state europene. În puţine state procurorii au acest statut de magistraţi, dar noi trebuie să rezolvăm, mai întâi, problemele legate de MCV şi apoi, după ce toate lucrurile acestea se lămuresc, discutăm şi împreună cu cei din breaslă, cu CSM, cu Ministerul Public, rezolvăm problemele.

Despre imunitatea parlamentară

Scoasă complet nu poate fi pentru că nu este nicăieri. Pentru declaraţii poltiice trebuie să rămână imunitatea parlamentară, dar la atât să se rezume imunitatea parlamentară. Am văzut şoi cealaltă propunere făcută, şi din nou poziţii ale CSM, care vorbesc de 48 de ore, DNA, de 72 de ore. Deci, sunt lucrurile de discutat şi aici. La dezbaterile de acum doi ani de zile, s-a rămas la 24 de ore în ceeea ce priveşte reţinerea, până te prezinţi în faţa unui judecător.

Despre cazul Şova

Cazul Şova este atât de special pentru că existau precedente în cazul altor senatori, dacă mă refer la Ion Ariton, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, câns s-a considerat că majoritatea simplă este suficientă pentru a răspunde cererii Justiţiei, respectându-se în acest sens şi Constituţia. Regulamentul Senatului nu era pus la punt, dar am insistat şi atunci .Dacă există precedente, iar Constituţia este mama legilor... Nu am contestat votul, dar majoritatea senatorilor prezenţi se manifestase în favoarea cererii Justiţiei.  Ieri, ne-am trezit în Senat cu următoarea situaţie: în Biroul Permanent al Senatului, fiind majoritaer, cu opt voturi la doi, hotărâsem să supunem votului ieri, 20 aprilie, un proiect de hotărâre cu privire la votul din 25 martie şi să recunoaştem, după ce modificasem Regulamentul, că toate au fost în regulă şi au fost îndeplinite codniţiile. Evident că am votat împotrivă. PNL şi majoritatea parlamentarilor PSD s-au abţinut de la vot, nu au avut curaj să voteze acea hotărâre. S-a încercat atunci o şmecherie, să se supună un proiect de vot antedatat, 25 martie, şi atunci ne-am retras din sală. CCR a spus că trebuie să redactaţi hotărârea. Noi am început să semnăm pentru a contesta această hotărâre la Curte. PSD l-a lăsat ieri pe Tăriceanu cu cartoful fierbinte în mâini. Are în braţe proiectul de hotărâre - 25 martie.

Îl cunosc bine pe domnul Tăriceanu. Domnul Tăriceanu a fost un prim-ministru foarte corect atâta timp cât a funcţionat alianţa DA.  Chiar nu-l înţeleg. Dacă ar fi rămas în PNL, ar fi avut o poziţie solidă. Susţine tezele PSD mai tare decât PSD. Crede că mai este posibil să creeze o forţă pe centru-dreapta? Nu mai poate.  Am lucrat foarte bine pe parcursul de aderare şi nu a fost uşor. Nu m-a tratat ca pe un ministru venit din PD, ci era egalitate de şanse la masă.

Despre o posibilă alianţă cu Tăriceanu pentru a răsturna Guvernul

Nu, pentru că aşa şi-a construit structura politică: împotriva PNL. Foarte complicat. În politică, este bine să nu spui nu. Dovadă este actualul PNL, dar Tăriceanu îşi construieşte partidul încercând să rupă din PNL. Nu se mai poate. Sunt sub nivelul pragului, şi PLR, şi PMP.

Despre înscrisurile cerute de DNA privind ridicările de imunitate

Domnul Tăriceanu trebuia să dea aceste documente. Spune: instituţie versus instituţie. A fost o cutumă, dar nu scrie nicăieri că doar prin Ministerul Justiţiei primeşte cererile din partea Parchetului. Nu poate fi invocată atâta timp cât nu există un suport legal.

Despre şefia Senatului

Pentru mine nu a fost niciodată un obiectiv. Nu mai pot eu de şefia Senatului. Am fost preşedintele Senatului. Îţi doreşti să fi preşedinte al Senatului când ai o majoritate confortabilă. Dacă vom ajunge la o majoritate, se va realiza prima dată în Senat, apoi în Cameră. Un Senat este condus de majoritate, nu de minoritate. Sigur că vom încerca (n.r. debarcarea lui Tăriceanu). Există precedentul creat de USL. Până când am fost schimbat de la Preşedinţia Senatului, în 2012, exista în Regulament că nu poţi fi schimbat decât de grupul care te-a propus sau dacă ai încălcat Regulamentul Senatului. M-au schimbat, iar CCR a dat o decizie: majoritatea decide.

Despre consultările de la Cotroceni

Ieri fost a treia întâlnire cu partidele politice şi, practic, temele au fost aceleaşi ca la prima întâlnire. Preşedintele a dorit să vadă modul în care partidele au înţeles să-şi respecte angajamentele luate la prima întâlnire. I-am explicat preşedintelui că încă din această săptămână trei legi pot fi adoptate de Senat. Una a şi fost votată ieri: legea alegerilor locale. Ne-am menţinut punctele de vedere. Am propus alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ din două tururi şi ne-a picat amendamentul.  Atunci când presa a introdus noţiunea de baroni, în această categorie sunt puţini primari, preşedinţii de CJ intrau aici. Sigur că pot fi schimbaţi preşedinţii de CJ în timpul mandatului.

A treia lege care poate fi imediat adoptată este cea a partidelor politice. Proiectul legii a votului în Diaspora l-am depus la Biroul celor două Camere. Ne-am dorit un vot alternativ. Înscrierea pe liste suplimentare cu 70 de zile înainte. Ponta spune 60 de zile. Noi am spus preşedintelui: dacă acest lucru este constituţional, nu ne deranjează sau dacă trebuie modificat un artiol dintr-o lege. Dacă se poate şase luni, foarte bine. PSD a spus că sunt de acord deocamdată, dar să vedem. Ponta a spus ca alegerile să fie organizate de AEP. Ştiind câţic etăţeni sunt în localitatea X din Spania, de ce să nu face acolo mai multe secţii de votare. Suntem în curs de analiză cu MAI, MAE, despre cum se va face înscrierea.

Legea alegerilor generale este rămasă puţin în urmă. A fost la domnul ministru Nicolicea, care a transmis AEP că este în curs de finalizare. Şi acesta poate intra săptămâna viitoare. Asumarea în primul rând a două lucruri: înnoirea clasei politice şi calitatea celor din Parlament, plus eliminarea traseismului politic. Nu a existat votul uninominal. Toţi au avut o siglă de partid. Trebuie să recunoaştem că este o involuţie calitatea Parlamentului.

Despre pensiile de lux ale parlamentarilor

PSD este la a doua încercare de a promova un astfel de proiect pentru că are de rezolvat problema cu numărul mare de parlamentari pe care nu îl mai avea. Înainte ca partidul să aibă o poziţie, 12 au semnat. 10 şi-au retras deja. Unul este plecat, iar cu celălalt, liderul din Camera Deputaţilor poartă discuţii. Ponta a vrut să-şi revolve problemele legate cu parlamentarii pentru că, altfel, oamenii ameninţă. Nu de grija parlamentarilor au iniţiat acest proiect de lege, ci cu ştiinţa lui Ponta. Trebuie să-i revolve pe cei în vârstă.

Despre proiectul lui Şerban Nicolae

Nu suntem de acord cu modificarea Codului de Procedură Penală. Şi aici au fost poziţii diferite ale DNA şi CSM, dar trebuie să găsească ei o soluţie. Şi Guvernul a dat un punct de vedere negativ. Ponta, cum va vota? Ca premier sau ca deputat?

Despre spectacolul cătuşelor

Nu cred că face foarte mult bine. Cred că pot să-şi îndeplinească sarcinile, fără acest spectacol. Dacă aceste sunt procedurile Ministerului de Interne... Ministrul de Interne poate să rezolve această problemă. A venit CSM şi a spus că nu este bine, a spus şi preşedintele, şi DNA a spus că acestea sunt procedurile.

Despre mitul c㠃„acţiunile Justiţiei blochează ţara“

Unii s-au plâns (n.r. din teritoriu). Sunt şi situaţii în care probabil funcţionarii publici, oameni din primării, au foarte mare reţinere de a semna, dar dacă ai conştiinţa împăcată şi eşti stăpân pe tine, nu văd de ce nu ai semna. Am auzit din partea multor aleşi locali, inclusiv din PNL. Am văzut pe bloguri astfel de poziţii şi oameni respectabili din media. Este o zonă sensibilă a oportunităţii care trebuie reglementată mai bine. Un primar stabileşte dacă trebuie făcut pod, nu Curtea de Conturi. Dacă decizia a fost încălcată, s-a luat mită, leagă-i.

Despre legea finanţării partidelor politice

Această lege stabileşte foarte clar că în campanii, acolo este cu sacoşa, decât pentru informarea cetăţeanului: media, online, afiş. Banii vin din fonduri publice care se vor restitui dacă cei care candidează îndeplinesc un prag de 3%. Acest proiect de lege poate fi votat mâine de Senat.

Despre răsturnarea guvernării

Este necesar ca Victor Ponta să plece de la guvernare. Toate investiţiile sunt blocate. Se laudă cu proiectul de Cod Fiscal. Ne bucurăm că ne-ai citit programul de guvernare, nu avem nimic împotriva relaxării fiscale, dar dumneata nu ai făcut un studiu de impact. Nu am mai stat ca până acum, când coaliţiile au făcut programe de guvernare pe genunchi, şi vă aduc aminte de guvernarea PSD - PDL. Am fost unul dintre cei opt care s-au opus (n.r. guvernării din 2008). A dorit-o preşedinte, a dorit-o şi partidul.

Moţiunea de cenzură va fi introdusă în iunie. Cred că avem o temă de nerefuzat, care se află pe agenda cetăţeanului. Aceste decizii le vom lua la Colegiul Director Naţional care va avea loc peste două-trei săptămâni. Am transmis tuturor proiectul de guvernare. Şi UNPR, şi UDMR. Nu cred că cineva într-un stat democratic şi-ar dori ca DNA să desfacă sau să facă DNA. Nu-mi doresc ca aşa să ajungem la guvernare. Nu cred că este bine să ne dorim să vină DNA să-i lege şi să facem Guvern.

Vasile Blaga despre când pică Guvernul Ponta: ”O să introducem moţiune de cenzură în iunie, tema nu pot să o spun încă” 

Despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi

Din câte o cunosc, şi am colaborat destul de mult timp, am avut colaborări foarte apropiate, pentru că hotărâse CSAT să propunem un set pentru reducerea evaziunii fiscale, nu cred că are ambiţii politice. Sunt sigur că nu are ambiţii politice. Este o profesionistă. Este la primul mandat. Ca să poţi să arăţi ce poţi să faci ai nevoie de două mandate.

Despre candidatul PNL pentru Primăria Bucureşti

Nu ştiu numele unui astfel de candidat, dar suntem preocupaţi. Trebuie să venim cu un tânăr manager de perspectivă. Bucureştiul are nevoie de un manager şi acest lucru se vede în fiecare zi.

Despre dosarul finanţării campaniei PDL

Nu mă tem. Nu mă tem şi aş vrea să fiu şi mai explicit. Prima dată a apărut posibila mea implicare în dosarul EADS. Am spus încă de la început, nu numai că nu am o implicare negativă, ci dimpotrivă. Vă reamintesc că se vorbeşte nu numaid e faptul că am negiat contractul, altele au fost lucrurile importante în acele negocieri, începute în februarie şi încheiate în noiembrie 2005. Nicio implicare, dimpotrivă în dosarul EADS. În permanenţă acest dosar a fost sub supravegherea totală a serviciilor de protecţie ale Ministerului de Interne.

În dosarul „Microsoft“, am spus de la început: nici cea mai mică implicaţie. Nu am avut nicio competenţă acolo, nu am intervenit în favoarea cuiva. Ceea ce a rămas pe presă a fost că nii, aflaţi în situaţii delicate, mint de îngheaţă apele, spunând, nu îi dau numele, că în partid funcţiile de miniştri erau contra-cost. Vă spun cu toată responsabilitatea. Eu conduc partidul din 2013, dar în PD, că l-a condus Roman, Băsescu sau Boc, niciodată nu s-a pus o astfeld e problemă şi nu am participat, nici formal, nici informal la nicio astfel de instituţie. Deci nu am astfel de probleme. Dacă oamenii au fost chemaţi să dea explicaţii, a fost obligatoriu.

Dacă voi fi chemat eu sau altcineva, suntem cetăţeni români şi nu pot cere ceva adversarului meu politic şi eu să nu fac. Nici nu încape discuţia. Nu am fost chemat. Martor am mai fost ca membru al Guvernului pentru că au fost situaţii cu miniştri. Nu comentez ce spune doamna Elena Udrea cu care nu am avut cea mai caldă relaţie în acest timp. Este într-o situaţie delicată, nu comentez declaraţiile domniei ale. Procurorii cercetează. Orice înscris, orice doresc de la partid, le vom pune la dipoziţie. Nu încape în discuţie. Nu am niciun fel de relaţii la DNA. Nu comentez ce spune doamna Elena Udrea. Eu cred că există o echidistanţă a DNA chiar dacă s-a vorbit foarte mult de PDL în perioada aceasta.

Despre o eventuală  implicarea DNA-SRI în campania electorală

Absolut deloc (n.r. nu ne-a ajutat nimeni). A rezultat că singurul care ar putea săl învingă pe Ponta era Klaus Iohannis. Am mers şef de campnie pentru a da un mesaj proprilor mei colegi: "Mergem împreună la bătaie". Nu am avut nicio întâlnire cu nimeni din binomul DNA-SRI.

Despre prietenia lui Ponta cu Udrea

Nu am fost atât de apropiat de doamna Udrea şi de domnul Ponta să ştiu ce prietenie îi leagă. Am fost în permanenţă adversari în toate competiţiile interne (n.r. Elena Udrea). Nu am avut cele mai strânse relaţii, dar cu toate astea nu-i doresc niciun rău.

Despre Florian Coldea

Cu domnul Coldea mă cunosc. Cum să nu mă cunosc cu cei cu care am lucrat direct şi indirect. Tocmai povestisem de Ordonanţa 54. Păi, n-am lucrat cu domnul Maior la acea OUG, a fost desemnat domnul Coldea. Aşa cum nu am lucrat cu Răzvan Ungureanu, care era şeful SIE, ci cu Silviu Predoiu. Acesta era colectivul, secretariatul fiind asigurat de cea mai mare structură, care era Ministerul de Interne. Nicio secundă nu m-am întâlnit cu domnul Coldea în campanie. Nu despre mine era vorba că s-a întâlnit. Doamna Udrea spunea că s-a întâlnit cu domnul Hellvig şi cu domnul Petrache.

Despre colaborarea cu Alina Gorghiu

Foarte bine. Ştiu că a fost din partea vechiului PNL: oare poate să-i facă faţă? De mine se spunea că sunt misogin. Dânsa este extrem de sufletistă, foarte corectă. Mergem foarte mult în teritoriu. Am mers, am discutat cu organizaţiile, au mai fost frecuşuri, dar fuziunea merge foarte bine. Vorbim în fiecare zi. Am vorbit cu ea imediat când am ieşit de la Cotroceni. Am lucrat cu amândouă şi nu putem face comparaţii între ele (n.r. Alina Gorghiu şi Elena Udrea).


Propunerea lui Vasile Blaga de parteneriat ”pe zece ani” cu UDMR arată că încă există speranţe în noul PNL de a răsturna Guvernul Ponta în acest an. Întâmpinată cu plăcere de liderul maghiarilor, Kelemen Hunor, această propunere de parteneriat poate fi baza de plecare pentru a forma o nouă majoritate în condiţiile în care - cel puţin la Senat - marea coaliţie guvernamentală se clatină.

De altfel Vasile Blaga a lasat să se înţeleagă că moţiunea de cenzură pe care o pregătesc liberalii va fi ”de nerefuzat” pentru celelalte forţe politice de Opoziţie.

"Există două posibilităţi să ajungi la guvernare: prin alegeri anticipate, dar practica românească arată că acest lucru este cam imposibil şi, în al doilea rând, pentru că nu cred că Ponta o să-şi dea demisia, printr-o moţiune de cenzură. Nu vă putem spune acum, deşi noi cam ştim care va fi tema unei moţiuni de cenzură, dar va fi una de nerefuzat, în sensul în care ea este impusă de agenda cetăţeanului", a explicat Vasile Blaga într-o conferinţă de presă la Bistriţa.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite