Claudiu Năsui: Trebuie să înfrângem pesedismul din administraţie. Sper ca cei 12% din grupul PNL care au votat cu Dragnea să nu fie în viitorul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Claudiu Năsui, liderul USR în Bucureşti, a vorbit vineri la Adevărul Live despre principalele obiective la alegerile locale, explicând că nu este îndeajuns eliminarea PSD din adiminstraţie. Acesta a vorbit apoi şi despre factorul Traian Băsescu în privinţa alegerilor pentru Capitală, dar şi despre priorităţile pentru parlamentare.

Adevărul: Ce obiective aveţi de la această campanie electorală? Mai avem mai puţin de zece zile.
Claudiu Năsui:
Sunt două scopuri principale. Primul e să reuşim să dăm afară PSD din administraţia publică din Bucureşti. Nu doar la Primăria Generală ci şi la sectoare. Am făcut sacrificii mari pentru a avea cea mai mare şansă. Mă refer la faptul că am avut candidaţi foarte buni care au trebuit să facă un pas lateral. Totul e maximizat pentru această alianţă de dreapta anti-PSD. Scopul doi e să înfrângem pesedismul din administraţie. Nu e important doar să câştigăm, ci şi ce facem după. Ăsta este mesajul, că România are nevoie de o reformă sistemică. Să ducă putera mai aproape de cetăţeni, să dea mai multă putere de decizie contribuabililor.

Listele de consilieri în Capitală sunt separate. Ce obiective aveţi aici? La precedentele alegeri aţi obţinut 15 oameni.
De dorim să obţinem cât mai mulţi. La prezidenţiale am luat un scor de aproximativ 25% în Bucureşti. Cu cât sunt mai mulţi consilieri USR cu atât vom putea lua mai multe decizii în Consiliul de Administraţie. Dacă votăm USR-PLUS avem garanţia că vocea societăţii civile este auzită, este acolo. Ăsta e şi unul din motivele pentru care nu am vrut liste comune. Nu am vrut să punem oameni în care nu credem. Deja au fost criteriile pentru primarii de sector, însă sunt mulţumit de rezultate. La consilieri ar fi fost şi mai greu. 

Vă este teamă că nu va ieşi lumea la vot pe 27 septembrie? Există o reticenţă destul de mare şi în rândul tinerilor şi în rândul bătrânilor.
Eu am făcut campanie şi fac campanie în stradă. Am mască, am dezinfectat. Mi-am făcut teste la intervale regulate. Dacă îţi iei aceste măsuri nu are de ce să-ţi fie teamă. Şi statul trebuie să o facă, oamenii din secţiile de votare să fie pregătiţi. USR-PLUS are scorul cel mai sensibil la prezenţă. Dacă facem regresie la europarlamentare, scorul nostru a fost îmbunătăţit de listele suplimentare. Aceste alegeri nu sunt alegeri ca oricare altele. De fiecare dată se spune asta, dar acum chiar e adevărat. Timp de patru ani nu se vor mai face alte alegeri. Va fi o oportunitate de a reforma România. E important de ieşit la vot. Acum, pe 27 e decisiv.

O altă problemă pentru USR-PLUS dar şi PNL e reprezentată de PMP. L-au aruncat în cursă pe Traian Băsescu, care este o locomotivă. Credeţi că vă va pune probleme?
Din sondajele noastre domnul Băsescu ia şi de la doamna Firea şi de la Nicuşor Dan. Ce contează e diferenţa între primii clasaţi. Ne-am fi cerut două tururi, nu mai intrăm în motivele pentru care nu s-au putut. Doi, noi ne aşteptăm la orice, dar nu puteam face liste comune cu PMP din acelaşi motiv pentru care nu puteam face cu PNL-ul. Însă acum am văzut nişte alianţe locale între PSD şi PMP la nivel local pe care nu putem să le acceptăm. În momentul în care sistematic faci majoritatea PSD-ului nu poţi să vii şi să ai pretenţia de a face parte din alianţă.

E prea târziu să mai fie anulate alegerile locale?
E în mâna Guvernului. Dar lucrurile par că merg pentru alegerile la termen.

Suntem la jumătatea lunei septembrie, pe la sfârşitul lunii octombrie trebuie să fie finalizate listele pentru parlamentare. Ce se întâmplă în USR, au început să se facă listele?
Avem prin protocolul de fuziune prin care asta se va întâmpla. Filialele se pot înţelege printr-un algoritm de genul primul de la USR, al doilea de la PLUS şamd. Juridic încă suntem două partide separete. Sau să aibă alegeri interne.

Listele le faceţi după locale?
Da. Prioritatea acum sunt listele locale. Dar avem deja un regulament şi prevederi statutare pentru a face lucrurile acestea. Adică baza e construită, trebuie să mai avem campaniile interne.

De obicei majoritatea partidelor au o prevedere că aleşii în funcţie au prioritate pentru un nou mandat. La USR-PLUS există această prevedere?
Genul acesta de prevederi dacă eşti într-un loc şi rămâi acolo naşte probleme. Poţi să faci rădăcini şi să dormi patru ani. Trebuie să avem o evaluare, fiecare să demonstreze ce a făcut şi să câştige un nou mandat. Nu există garanţii. Chiar şi domnul Barna va trece printr-un proces de realegere.

Care e prioritatea pentru parlamentare?
Să obţinem un scor bun astfel încât să facem o alianţă stabilă cât mai mică. Nu este doar o chestiune de a prinde mandate ci efectiv de a face nişte reforme sistemice în România. E o diferenţă mare faţă de celelalte partide. În USR-PLUS oamenii au o viaţă bună în privat. Implicarea politică nu e un panaceu pentru a-şi rezolva problemele.

Ce ar prefera USR-PLUS să dea mai mulţi miniştri sau să dea premierul şi mai puţini miniştri?
Dacă mă întrebaţi pe mine, miniştri cu mandat de reformă cât mai mulţi. Şi nu e o chestie numerică ci efectiv nişte domenii pe care să le putem lua. Vlad Voiculescu cât a fost ministru a Sănătăţii a reuşit să facă foarte multe lucruri.

O problemă cu aceste reformă nu ar fi faptul că unele partide tradiţionale s-ar speria de ele? Inclusiv PNL. Nu ştim dacă PNL ar fi dispus să dea mandate pentru oameni care ar fi dispuşi să dea aceste reforme.
Asta e problema mea cu PNL. Sunt şi oameni de calitate în PNL însă mentalitatea birocratică trebuie să dispară. Pentru asta ai nevoie de o viziune de reformă.

Oare nu ar trebui de la nivel politic să fie transmis un mesaj de încurajare a procurorilor DNA să-şi reea activitatea? Pare o comedie ce se întâmplă, singurele cazuri au fost acei poliţişti ridicaţi că primeau pizza şpagă.
În primul rând numirea procurorului-şef DNA trebuia făcută cu avizul de la CSM. Nu e zona mea însă în orice cas nu trebuia numită o persoană fără un aciz CSM. Dar am o admiraţie mare pentru procurorii DNA care au dovedit că în România se poate face o luptă împotriva corupţiei. În 2016 ne-am culcat pe o ureche, dar iată că lucrurile nu au fost aşa, oamenii nu au venit la vot, PSD a luat 40%. Aproximativ 12% din grupul parlamentar PNL e format din PSD care au votat legile lui Dragnea. Sper să nu se mai regăsească în noul Parlament. Sper să se continue reforma în Justiţie, singurii care treburau erau cei vinovaţi.

Ce se întâmplă la nivel parlamentar cu proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei?
Este un mare lucru care am reuşit să-l trecem şi de Camera Deputaţilor. Fără Penali în Funcţii Publice a trecut aproape cu unanimitate. Asta arată puterea noastră de 9% din Parlament. Am reuşit să facem de neocolit unele teme cum este această iniţiativă. Ne luptăm să treacă şi de Senat. Ar trebui să se întâmple în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. Dacă trece de Comisia juridică şi în Senat acolo unde, atenţie, PSD are majoritate simplă. 

Ce face Claudiu Năsui? Candidează pentru un nou mandat de parlamentar?
Cred că am avut câteva succese legislative pentru USR foarte importante. Aţi menţionat legea de debirocratizare, declaraţia de beneficiar real, cea care chinuie în prezent ONG-urile.

Aici rămâne o dilemă ce se întâmplă. Ştim ce s-a întâmplat în vară autentificarea pentru notariat.
Legea pe care iniţial am propus-o includea şi ONG-urile şi firmele, iar majoritatea din Parlament a spus că nu o trece dacă rămân şi firmele. Cu 9% e greu, dar sunt convins că va trece şi aceasta, mai ales că e discutată şi cu cei din PSD care i-ar da votul. Sperăm că şi preşedintele Iohannis şi Guvernul nu o va ataca la CCR. Am mai făcut un lucru, casele de marcat să fie deductibile din bugetul de plată. Din păcate acestea nu apar în presă. Declaraţia de beneficiar real pentru firme am eliminat-o, pentru marea majoritate a acestora. Mi-ar plăcea să duc în continuare lupta pentru debirocratizare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite