Dumitru Dobrev (USR), la Adevărul Live: Scopul Uniunii Salvaţi România e ca PSD să nu ajungă la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Dobrev. FOTO David Muntean
Dumitru Dobrev. FOTO David Muntean

Dumitru Dobrev, fost candidat al USB pentru Sectorul 4, a vorbit luni, la „Adevărul Live“ despre extinderea USB, proiectele pe care vrea să le propună în Consiliul General şi alegerile parlamentare din toamnă.

 Principalele declaraţii ale consilierului general Dumitru Dobrev: 

Despre Consiliul General şi Gabriela Firea

Impresia mea s-ar putea să fie subiectivă, dar, vă daţi seama, Gabriela Firea e om de media. Pentru ea, primăria capitalei e centrală nucleară. Ea se bazează foarte mult pe infrastructura PSD, pe oamenii pe care îi are, pe viceprimarii ei, pe consilierii PSD. Aparatul tehnic cu care a avenit. Bănuiesc că doamnei Firea i se pun în faţă variantele pe care ar fi bine să le aleagă.: a, b c sau d. Din acestea, alege dumneai ce crede. Autonomia ei e că ea alege una dintre ele. Doamna Firea nu e om de administraţie. Nu e Dragnea, nu e Cozmâncă. 

Dacă este o şedinţă ordinară şi avem timp, documentaţia pe care o primim o repartizăm între consilieri şi oamenii care se pricep încep să-şi facă temele. Cu o seară înainte, facem o şedinţă a consilierilor USB şi spunem ce credem. Adică, ce ni s-a spus, ce nu ne-a spus. Fiecare se pronunţă, iar a doua zi suntem pentru ceea ce spune disciplina de partid. NU votăm de capul nostru

Despre partidele din Consiliul General 

Nu am făcut asta. Singurul lucru pe care l-am făcut. Am avut o discuţie minimală cu liberalii să vedem cine trădează. Liberalii au ieşit din sala la un vot, noi nu am votat. Alături de PSD au votat cel puţin doi de la ei (n.r.PMP) şi le-a ieşit viceprimarul. Asta am vrut să verificăm. Trebuia să ştim cine votează cu PSD. 

Dacă rămâne în opoziţie

Cu PSD e exclus să facem vreodată alianţă cu PSD. Despre liberali, nu ştiu. O să se întrnuească Congresul, o să discute. Noi putem vota anumite proiecte punctuale alături de ei. Această suplimentare de buget pentru catedrală e un fel de peşcheş electoral. Ştim prea bine ce s-a întâmplat în 2014, când şi atunci s-au dat bani pentru biserici. 

Despre Catedrala Mântuirii Neamului

Am purtat discuţii ca de fiecare dată pentru a stabili cum vom vota. Sunt câteva voci şi în USB care au altă abordare privind relaţia Stat-Biserică, însă la final s-a ţinut cont de părerea majorităţii. Există voci care spun că asumarea unei ideologii de stânga sau dreapta e perimată. Însă, cei care spun asta precizează că asta nu înseamnă că nu ai un set de valori, de principii. Dacă ai oameni care te votează, acei oameni se pot interesa ce părere ai de TVA, ce părere ai despre relaţia Stat-Biserică.

Eu, personal, când eram în facultate, am făcut economie politică. Am fost sedus de economiştii de centru dreaptă. Până prin 2008-2009 când mi-am dat seama că lipsa de reglementare nu e chiar aşa. Mi-am mai revenit. M-am implicat în campania pentru Roşia Montană. Nu mai sunt un om de centru dreapta dur. Acum sunt de centru dreapta. 

Probabil că în preajma alegerilor vom da un program politic, un program de guvernare. Cum am făcut şi pentru Bucureşti. de acolo, probabil că specialiştii, politologii, vor cataloga ce e „insescta” USR. 

Despre extinderea USR

Azi, Niculor e la Cluj. A fost la Braşov. De asemenea, Clotilde e în ţară. Vor fi şi fuziuni în mai multe locuri. O să fie cu Andrei Postolache, Nu o să fie cu Maşca, pentru că el e radical. Noi trebuie să trecem de 5%, iar dacă vedem că electoratul nostru e în oraşele mari, o să fie greu. Realist, credem că putem intra în Parlament. 

Următorul pas

Depinde de peisajul postelectoratul. Scopul nostru principal e să împiedicăm PSD să ajungă la guvernare. Noi o să fim în opoziţie. Lumea nu ne va ierta dacă din cauza noastră PSD ajunge la guvernare. Eu unul, nu aş putea strânge mâna la mai mult de cinci persoane din PSD.

Despre viitorul premier

Nicuşor crede că ar fi o variantă de luat în calcul Dacian Cioloş. Cred că asta e, deocamdată, soluţia. Pe cine vreţi să zic? Dragnea! Niciodată. Unde e PSD, nu susţinem. Oamenii de la baza partidului sunt veniţi din tot felul de medii. Toţi oamenii ăştia sunt anti-PSD, anti bătaia de joc. Noi vrem să fim oameni care să ţină cont de ceea ce spune şi talpa ţării. Noi nu suntem ca PSD, PNL, PDL. 

Despre locomotiva de partid

Noi suntem un popor latin şi avem figuri politice carismatice. edeţi dumneavoastră, avem şi oameni politici carismatici, şi oameni care au muncit mult. Din mixul acesta putem face ceva. 

Despre candidatura lui Cioloş pe listele USB

Nici nu pot să infirm, nici nu pot să afirm aşa ceva. Aţi văzut că Nicuşor a lansat nişte apeluri. Poate o să fie nişte oameni din echipa Cioloş: secretari de stat sau alţii. 

Despre candidaturi la parlamentare

Aş prefera să nu. Am un mandat de consilier general. Sper să nu fie cazul. Nicuşor Dan e una din locomotivele partidului. Să vădem ce oameni vin. E greu să fii liderul unui partid, tu fiind un simplu consilier în CGMB.   

Despre proiectele personale

Eu am candidat la Sectorul 4. Aş vrea să facem ceva cu Delta Văcăreşti. Se simte în ceafă răsuflarea rechinilor imobiliari. Să fie numit custode şi să se pună în regulă. Nu ştiu sigur dacă voi candida şi peste patru ani. Poate că peste patru ani voi candida doar la Consilierul General, poate voi fi parlamentar. Rămâne de văzut

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite