Florin Cîţu: Dragnea negociază crearea unui grup unit de interesele faţă de Rusia; PSD tratează pe cei din sectorul privat ca cetăţeni de rang inferior VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. FOTO Eduard Enea
Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. FOTO Eduard Enea

Liberalul Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL, a vorbit, la Adevărul Live, despre programul politic al PNL pentru europarlamentare, despre legea prin care o bună parte a rezervei de aur de la Londra e adusă în România, dar şi despre politicile fiscale controversate ale guvernării PSD.

Florin Cîţu: Lupta devine din ce în ce mai dură pe ultima sută de metri. PSD-ul încearcă să pună cuvinte în gura Opoziţiei. Zilele trecute au trimis ANAF-ul în inspecţie. O strategie clasică a  lui Liviu Dragnea, dacă ne reamintim de cazul Rise Project.

Adevărul: Atacurile la persoană vin şi de la Opoziţie. Dacă ne referim la declaraţiile acelea privind cine a susţinut pe cine în 2016 şi mă refer aici la Dacian Cioloş şi Ludovic Orban

În 2016 nu eram în politică iar eu atunci am criticat foarte mult politicele economice. Dar o făceam ca un economist. Mi se părea greşit să creşti deficitul. Referitor la declaraţia lui Cioloş, un simplu sfat, e vorba de preşedintele României care a câştigat şase bătălii politice cu PSD-ul deja. Nu cred că are nevoie de-un sfat de la cineva care nu a câştigat nicio bătălie. Trebuie să ne păstrăm cumpătul şi să facem diferenţa de valoare. Inamicul pentru toată lumea este PSD. Acum eu nu cred că a fost opinia USR-PLUS, ci doar opinia domnului Cioloş. Acum, mai mult ca sigur, în decembrie domnul Cioloş îi va da votul domnului Iohannis. E o declaraţie de campanie.

Aseară PNL a prezentat programul politic. Prea puţini au vorbit ce vor de la Europa

Corect. e un program făcut de colegii mei. Eu cred că astăzi mai sunt câteva teme care mai trebuie discutate despre unde merge Europa. Ca de exemplu independenţa politicii fiscale. Eu cred că azi în Europa există o tendinţă de supra-reglementare la nivel micro. Aş fi vrut mai mult să văd pe acest subiect. Antreprenorul mic, nu doar din România, este sufocat de această suprareglementare.

Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ne uităm mai mult la bugetul de apărare. Aş fi vrut să văd mai multe şi despre astea, dar poate în viitor. Vorbind de zona euro, modelul european nu funcţionează pe termen lung. Trebuie să decidem ce facem mai departe. Sunt multe teme. Ca o opinie personală, retorica în ceea ce priveşte sectorul privat din România ar trebui schimbată. Dragnea îi tratează pe aceştia ca pe nişte cetăţeni de rang inferior. Îi foloseşte pentru clica lui de „oameni corupţi”.

PSD tot spune că eu vreau să dau afară jumătate din sectorul bugetar. Nu este adevărat. Avem un ministru al finanţelor publice şi Dragnea care au spus că vor da afară din sistemul bugetar pe criterii politice. Dar ei dau oameni afară şi dau vina pe mine că noi când vom veni la putere vom face şi vom drege.

Ce se mai întâmplă cu discuţiile despre tezaurul de la Londra şi cel de la Moscova?

Cel de la Londra nu e tezaur. E rezerva naţională şi e folosită pentru a aduce un plus de încredere celor care lucrează cu România pe pieţele internaţionale. La Moscova este tezaurul României şi aici lucrurile sunt foarte serioase. În programul de guvernare PSD se scria clar că repatrierea tezaurului este o prioritate. Dar în acelaşi timp voiau o relaţia mai apropiată cu Rusia. Grindeanu a plecat pentru că nu a făcut paşi în a se apropia de Rusia. El a făcut o declaraţie în care spunea că credea că trebuie să se apropie de UE nu de Rusia. La fel s-a întâmplat şi cu Tudose. Dar discuţia despre tezaur a dispărut. Îi cer public lui Liviu Dragnea să prezinte acordul prin care se explică că România nu mai cere restituirea tezaurui. E un acord semnat de Dragnea cu Rusia. Mai mult, de ce credeţi că Dragnea nu e speriat că socialiştii europeni îl scot din echipă ?

Dragnea negociază crearea unui grup unit de interesele faţă de Rusia. Zoană a votat pentru Rusia. Un vor pentru PSD e un vot pentru un condamnat, Dragnea dar şi pentru Rusia. Un vot pentru PSD e un vot pentru un grup parlamentar care va reprezenta interesele Rusiei. Un grup puternic ar putea bloca sancţiunile împotriva Rusiei. De aceea şi macron se agită, ar vrea să contracarieze acest grup.

Acum câteva săptămâni Juncker spunea că a fost notificat de serviciile secrete că Rusia se va implica în alegerile europarlamentare pentru a-şi promova interesele. Nu este de joacă. Contractul cu corvete a fost blocat de Dragnea pentru că vrea să se apropie de Putin. România, Ungaria sunt un fel de Cal Troian în Uniunea Europeană a Rusiei.

Ce se întâmplă cu amnistia fiscală ? Amnistiem pentru că este bine, e nevoie ? Şi ce facem cu ANAF pentru că tot vin somaţii, propriri de conturi.

Vedeţi cât de ipocriţi sunt aceşti oameni ? Au introdus OUG 114, au plafonat preţurile la gaze, au distrus sistemul de pensii privat, au distrus sistemul bancar. Deci după ce au venit cu aceea idioţenie şi rămân la ce am zis atunci că trebuie să fii foarte prost să dai acea ordonanţă vin acum în campanie şi spun că vor da o amnistie în finanţe. Dar nu e toată povestea, pentru că Teodorovici s-a scăpat. A zis că vrea să scape şi unele companii de datorii publice. Aici e esenţa, vorbim de 90 de miliarde de lei pe care Teodorovici vrea să le ierte. Nu este prima şi nici ultima dată când se vor ierta datoriile acestor companii.

Ce rezultat va scoate PNL la europarlamentare ? Sub sau peste 25 ?

Peste 25%. Cred şi merităm că putem să fim acolo

PSD ?

Nu ştiu, eu m-am concentrat doar pe tot ce pot să fac eu bine.

De ce să iasă oamenii să voteze PNL şi referendum ?

PNL este singura alternativă la guvernarea PSD. E parte din grupul cel mai influent şi cel mai mare din Parlamentul European. Deci e singurul partid care poate să împingă o schimbare în PE cu efecte benefice pentru români. Când votezi PSD votezi Liviu Dragnea şi Rusia. Votezi şi Darius Vâlcov dacă vrei şi o armată de infractori. Dacă aveam referendum în 2016, poate că Liviu Dragnea nu mai era în Parlament. Totodată, românii nu trebuie să se culce pe o ureche. Votăm acum pe 26 mai, votăm cu preşedintele Iohannis în iarnă şi votăm în 2020 la parlamentare. Şi din 2021, România va fi liberală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite