Florina Presadă:  Vedem în USR o conducere abuzivă care impune oameni pe listă. Meritocraţia e un cuvânt fluturat în faţa alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea Florina Presadă. FOTO Edurar Enea
Senatoarea Florina Presadă. FOTO Edurar Enea

Senatoarea Florina Presadă a vorbit joi la Adevărul Live despre problemele din USR-PLUS Bucureşti, acuzându-i pe Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui că au venit cu o listă specială de delegaţi care să voteze locurile eligibile la parlamentare după cum li se va cere. De asemenea, Presadă e de părere că electoratul a taxat USR-PLUS la votul de la locale datorită faptului că conducerea USR „nu mai respectă de mult” principiul meritocraţiei.

Adevărul: De ce mai vrea Florina Presadă încă un mandat de senator?
Florina Presadă: Au fost patru ani foarte grei. Patru ani în care România a suferit un asalt asupra justiţiei apoi următorul asalt a fost asupra administraţiei. Asalt venit din partea unor oameni care nu aveau nimic de-a face cu interesul românilor. Ce şi-au dorit aceşti parlamentari şi membri PSD a fost să subjuge justiţia, iar pasul următor să conducă administraţia publică. În aceşti patru ani eu am fost omul care s-a luptat şi pentru justiţie şi pentru o administraţie publică curată. Am reuşit parţial să oprim acest asalt la administraţia publică. Vedem cazul ANCOM, lucrurile astea trebuie reparate în următorii patru ani. Ştiu ce s-a stricat în legislaţia din România şi vreau ca în următorii patru ani să fiu acolo pentru a repara. Să mergem să construim, să punem pe picioare din nou instituţii publice aservite politic. Vreau să pot lupta în continuare pentru o administraţie curată, să oprim risipirea banilor publici. 

Ce se întâmplă la nivel de USR cu această procedură de selecţie a candidaţilor? Peste tot vedem mesaje, cele mai multe de contestare a modului în care s-a desfăşurat lupta internă. Cum se face selecţia internă?
USR a fost partidul care a venit în faţa oamenilor cu festivalul democraţiei. Membrii USR şi PLUS, la europarlamentare au putut să-şi aleagă candidaţii pe listele pentru alegerile europarlamentare. Am avut atunci vot universal, dezbateri, o campanie internă consistentă iar membrii au putut alege în deplină cunoştinţă de cauză. Acum se foloseşte alt sistem, sistemul cu delegaţi. În fiecare filială se aleg delegaţi iar aceşti delegaţi formează conferinţa municipală care la rândul ei va alege candidaţii USR-PLUS pentru parlamentare. Acest proces, această competiţie internă în filiala Bucureşti nu a existat. De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa, pe un anumit site au apărut indicaţii de vot pentru membrii filialei de vot USR Bucureşti în sensul în care aceştia trebuia să aleagă o anumită listă de delegaţi, astfel încât aceştia să poată vota o anumită listă de parlamentari. Nu a existat o competiţie, un concurs adevărat între membrii înscrişi pentru a putea fi înscrişi delegaţi.

Dvs. aţi fost aleasă delegat?
Nu. Am fost fix sub ultimul delegat, recomandat de către Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu pe un site care a fost făcut public cu o zi înainte de alegerea delegaţilor. Practic eu nu am avut acces la membri PLUS pentru a-mi face campanie, nu am ştiut numărul total de mebri. De pe azi pe mâine s-au ales delegaţii. La îndemnul lui Claudiiu Năsui şi Vlad Voiculescu, liderii USR şi PLUS Bucureşti. Cu menţiunea că aceşti delegaţi vor vota o anumită listă de parlamentari pentru că aşa au fost instruiţi. Mi se pare un pic bizar să crezi că acei delegaţi vor avea capacitatea de discernământ să aleagă lista cea mai bună pentru parlamentare.

Deci din aceşti delegaţi erau şi membri PLUS? Am văzut câteva postări ale membrilor PLUS în care au anunţat o listă de candidaţi pentru parlamentare. E vot împreună? E vot separat?
Asta ţine foarte mult de cum s-a imaginat această fuziune la vârful partidului. Noi trebuia să avem această campanie internă dusă şi în USR şi în PLUS. Din păcate nu e foarte clar în acest moment cum va continua povestea aceasta cu delegaţii USR-PLUS Bucureşti şi alegerea parlamentarilor. Ce trebuie reţinut e că nu a existat o competiţie internă. S-a dat o listă de la centru şi aceia au fost aleşi. Păcatul acestui sistem e că îndr-adevăr, votul cu delegaţi te împinge să votezi o listă. Eu şi ceilalţi colegi am militat pentru votul universal în interiorul partidului.

Parcă aşa se întâmpla de fiecare dată în USR.
Nu de fiecare dată. Din păcate doar atunci când a fost util conducerii. De exemplu la Bucureşti, candidaţii la Consiliul General au fost aleşi prin vot universal, deşi statutul prevedea votul prin delegaţi. Atunci Claudiu Năsui a considerat că ar fi bine să avem acest vot universal. Ei bine, iată că acum, în cadrul negocierilor dintre USR şi PLUS s-a preferat acest sistem cu delegaţi. Evident că e bizar că toţi acei oameni recomandaţi de Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu au ajuns delegaţi şi numai ei au ieşit delegaţi. Sincer mă aşteptam ca lucrurile să meargă altfel după fuziune. Am votat pentru fuziune în speranţa că lucrurile se vor schimba în USR şi că vom vedea un altfel de poltică în USR. Sunt foarte dezamăgită că Vlad Voiculescu e părtaş la ceea ce se întâmplă în Bucureşti acum cu aceste liste şi recomandări date membrilor filialelor să voteze numai anuţi oameni.

Deci există problema delegaţilor şi problema colaborării PLUS-USR.
Există o colaborare la vârful filialei. 

Dar partea cealaltă a alianţei a furat startul şi a venit cu listă de oameni.
Da, informaţiile au venit foarte târziu, planurile păreau făcute acolo la vârf. Aş fi vrut să interacţionez mai mult cu membrii PLUS. Lor le ceream votul. Nu mi s-a dat această şansă şi nu e corect, nu e în spiritul USR, nu e în spiritul valorile pe care noi le susţinem în faţa alegătorilor noştri.

Conducerea centrală nu a avut niciun cuvânt de spus? Mă refer aici la Dan Barna şi forul superior.
Eu n-am văzut până acum această tentativă de a împăca părţile în USR venind de la conducerea partidului. Nu am văzut un mesaj, deşi să ne aducem aminte că Dan Barna a făcut negocierile pentru candidaţii USR-PLUS la Bucureşti. Nu ştiu ce va face Dan Barna mai departe, am văzut că în Biroul Naţional e foarte activ şi susţine anumite excluderi.

Aceste probleme nu sunt doar la Bucureşti. În spaţiul online e un scandal cu Vlad Teohari care s-a trezit peste noapte că a fost scos. Nici acolo nu a existat o intervenţie clară a conducerii centrale, pentru că acolo era deja o listă bătută în cuie cu un candidat ales democratic şi a fost scos de pe listă într-un stil care nu e specific USR-PLUS.
Dan Barna a susţinut invalidarea candidaturii acestuia. Din informaţiile pe care le am a votat împotriva candidaturii lui. I s-a făcut o mare nedreptate. El a fost ales cu votul tuturor mebrilor USR-PLUS diaspora, a câştigat democratic acel loc la parlamentare. Sub pretextul că nu a îndeplinit anumite criterii de integritate. I s-a reproşat că a semnat o scrisoare deschisă acum un an însă acea scrisoare a fost semnată de sute de alţi membri, printre care au fost validaţi pentru Camera Deputaţilor. Vor să văd o dublă măsură.

Informaţiile pe surse din tabăra pro-Barna sunt că persoane ca dvs, Cristi Seidler, Vlad Alexandrescu, nu o să fie pe liste. De ce ar renunţa USR la politicieni vocali şi activ parlamentar? Toţi  cei trei au făcut simţită prezenţa spre deosebire de alţi colegi care au fost mult mai tăcuţi.
În acest moment cuvântul meritocraţie e doar un cuvânt pe care conducerea partidului îl flutură în faţa alegătorilor. E doar un mandat de vreme rea. Meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea USR. Eu nu am făcut această politică internă de partid pentru a mă pune cu o tabără sau alta. Am taxat în mod egal abuzurile sau derapajele indiferent de sursa lor. Fie că era vorba de Cristi Ghinea, Nicuşor Dan, Dan Barna sau Claudiu Năsui. Mi-am dorit să-mi fac treaba de senator şi am considerat că în felul acesta aduc un plus de valoarea cetăţenilor.  Nu am fost aleasă pe 11 decembrie 2016 senator ca să muncesc în partid. Am fost aleasă să-mi fac treaba de senator.  Nu vreau să marşez pe acest tip de gândire care există acum la vârful USR-PLUS şi anume că oamenii oricum vor vota listele USR-PLUS că nu au altceva mai bun să voteze. Nu, oamenii vor vota USR-PLUS dacă ei consideră că pe listele USR-PLUS sunt oameni care merită. Acest tip de gândire că oamenii vor vota oricum USR-PLUS este un tip de gândire extrem de arogant care ne-au adus de-a lungul timpului foarte multe deservicii. Oamenii au văzut lucrul acesta la prezidenţiale, la locale şi vedem rezultatul electoral al acestor politici de a promova oameni pe bază de loialitate pentru conducerea partidului în loc să promovăm oameni în funcţie de munca lor şi de meritele pe care le au în munca lor. Mi-al dori să ne întoarcem la ceea ce înseamnă USR şi PLUS. Competenţă şi meritocraţie şi să ne ducem în faţa oamenilor cu o listă de oameni care au muncit, dar care au muncit pentru cetăţenii României, nu pentru un lider de partid sau altul.

Mai poate fi USR un partid care să accepte mai multe curente de gândire? Atunci când Nicuşor Dan a decis trecerea de la USB la USR, USR a fost gândit ca o uniune în care să fie şi cei de centru-dreapta modern, şi cei de stânga. În schimb, acest discurs al acceptării a fost lăsat de-o parte.
Nu există în acest moment o diviziune pe linie ideologică în interiorul partidului. Ce vedem acum e o confruntare între o conducere care a devenit abuzivă, care-şi impune oamenii pe listă, fără să ţină cont de ceea ce au nevoie cu adevărat românii, fără să ţină cont că în interiorul partidului trebuie să recompensăm meritocraţia. Rezultatele obţinute de USR-PLUS la alegerile locale sunt nişte rezultate slabe. Acolo unde noi am câştigat primării sunt alegeri câştigate de nişte oameni buni şi care şi-au făcut singuri campanie. Mă gândesc la Dominic Fritz la Timişoara, Allen Coliban la Braşov şi chiar Clotilde la Sectorul 1. În rest s-a văzut. Sunt judeţe, municipii reşedinţă de judeţ cu rezultate extrem de slabe. Oamenii ştiu că nu venim în faţa lor cu tot ceea ce avem mai bun. Oamenii de ne vor taxa în continuare dacă vom continua în felul acesta.  Asta ar trebui să fie singura politică în USR-PLUS. Integritate, transparenţă şi competenţă. Nu putem să ne ducem şi să clamăm în faţa oamenilor că vom promova aceste lucruri odată ce vom ajunge la guvernare dacă nu putem să le demonstrăm în interiorul partidului.

Ca să parafrazez un politician din campanie. Votul se câştigă, nu se dă. Când sunt zilele decisive pentru stabilirea votului la Bucureşti?
Votarea în conferinţa municipală e pe 10 octombrie, deci peste două zile. Eu vreau să cred că listele nu sunt deja făcute, vreau să cred că delegaţii vot alege liber. Eu încă cred că suntem liberi să gândim şi să votăm aşa cum considerăm noi de cuviinţă.

Câţi delegaţi sunt?
70 de delegaţi la Bucureşti, toţi delegaţi recomandaţi de Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu.

Şi va fi o întâlnire fizică?
Va fi un vot online.

Aşadar, pe 10 octombrie seara vom afla numele candidaţilor.
Sau a doua zi dimineaţa.

Voi pune din nou întrebarea. Numele candidaţilor USR sau numele candidaţilor USR-PLUS?
Numele candidaţilor USR-PLUS fără îndoială. Trebuie să mergem înainte cu o listă USR-PLUS, suntem o alianţă. Eu aş fi votat şi oameni de la PLUS, nu numai de la USR. Nu mi-am pus niciodată problema să votez o listă de oameni venită doar de la USR. 

Credeţi că mai e posbil ca USR-PLUS să ajungă la un scor de 20% la europarlamentare în condiţiile în care acum la locale abia a strâns 10%?
Dacă vom înţelege că trebuie să venim în faţa oamenilor cu o ofertă electorală care să ţină cont de meritocraţie şi performanţă, avem şanse să obţinem un scor foarte bun la următoarele alegeri parlamentare. Dacă oamenii vor vedea că venim cu o listă de oameni obedienţi conducerii, oamenii de vor taxa.

De ce ar fi preferabilă o listă cu oameni obedienţi conducerii?
Eu nu pot să răspund la această întrebare. Pot doar să fac presupuneri. Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu pot să răspundă de ce vor veni în faţa alegătorilor cu o listă şi nu cu alta. De ce preferă o listă prestabilită şi nu lasă delegaţii să aleagă liber. Despre asta e vorba până la urmă. Aceşti delegaţi trebuie să aleagă liber. Deja mi s-a comunicat. Aceşti delegaţi au fost aleşi cu un scop. să aleagă o anumită listă.

Credeţi că USR-PLUS e gata să intre la guvernare la modul cum se prezintă de faţă?
Cu oameni obedienţi care sunt puşi în poziţii doar pentru că au această calitate că nu au ridicat vocea împotriva conducerii? Nu, nu cred.

Ce va face Florina Presadă dacă nu va mai prinde un mandat de senator? Se întoarce în mediul ONG sau rămâne în politică?
Sincer nu m-am gândit. Eu încă cred în USR-PLUS. Nu cred că e prea târziu pentru a schimba ceea ce se întâmplă în acest moment în USR-PLUS. Încă avem şansa să dovedim că suntem altfel, că suntem alternativa promisă oamenilor.

Credeţi că mai pot fi amânate alegerile în acest moment?
Suntem într-o situaţie care ridică multe semne de îngrijorare. Trebuie să fim foarte atenţi la ce urmează să se întâmple. Nu vreau să dau un prognostic să spun că ar trebui amânate sau nu alegerile. Zic doar că trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă lunime următoare. Din puctul meu de vedere vreau să scăpăm cât mai repede de majoritatea PSD din Parlament, să avem alegeri la termen, pentru că nu mai putem lăsa această majoritate parlamentară să-şi pună în continuare oameni în funcţii publice în poziţii cheie în instituţii şi nu-i mai putem lăsa să treacă şi alte legi din care să profite doar ei. Trebuie să avem grijă ca România să scape cât mai repede de această majoritate toxică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite