Cristian Buşoi, la Adevărul Live: Primele zece poziţii sunt eligibile şi probabil vor intra în Parlamentul European. Orban a venit cu 21 de nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Buşoi, preşedinte al PNL Bucureşti şi europarlamentar, a vorbit, la Adevărul Live, despre lista PNL pentru euroalegeri, numărul de mandate pe care şi-l propune formaţiunea şi cât de dispuşi sunt liberalii să colaboreze cu USR-PLUS pentru candidaţi comuni la localele din 2020.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Cum s-a luat decizia privind punerea lui Rareş Bogdan în capul listei?

Exista la nivel informal o discuţie, în interiorul PSD, că are loc o discuţie între preşedintele Ludovic Orban şi Rareş Bogdan. A tot apărut pe surse posibilitatea. Eu am spus că e un plus pentru PNL şi poate să aducă un plus listei PNL în bătălia cu PSD. 

Ieri, lucrurile au fost clare. S-a venit din partea lui Orban cu o listă, care cuprinde pe lângă o parte din europarlamentarii actuali, care au confirmat, care au o bună imagine, plus oameni importanţi. Cred că e o listă echilibrată care are tot ce poate oferi PNL pentru electoratul său.

Şi Ludovic Orban, şi Rareş Bogdan au vorbit de obiectivul nostru asumat. Obiectivul nostru e să câştigăm alegerile, de a fi pe primul loc S-a prezentat şi un sondaj. Noi suntem acum în faţa PSD. Suntem la un scor de 27%. Cred că e un obiectiv care poate fi atins. E un obiectiv asumat de preşedintele PNL şi întreaga echipă.  

Cum s-au desfăşurat lucrurile acolo? 

A existat în prima parte a şedinţei o prezentare a fiecăruia. După ce s-a terminat prezentarea şi venirea lui Rareş, Ludovic Orban a venit cu o propunere pentru primele 21 de poziţii. Lista are 33 de poziţii, plus rezervele, aşa că vor mai veni cu candidaţi.  Focusul a căzut pe primele 10 poziţii, care la cum arată sondajele şi obiectivul propus de PNL, sunt eligibile şi sunt oamenii care vor intra în Parlamentul European.

Credeţi că Rareş Bogdan e bun să facă parte din Parlamentul European?

Are capacitatea şi experienţa să facă o figură bună în Parlamentul European. Ca jurnalist a avut emisiuni despre teme europene, cu invitaţi prestigioşi. De multe ori am avut discuţii şi în platou, dar şi informale. Toate lucrurile tehnice se deprind în timp. 

E un proeuropean convins? 

În opinia mea, da. Cred că poziţia PNL este aceea de a susţine construcţia europeană, dar şi a cere pentru România o influenţă mai mare. În niciun caz, cum se comportă PSD, într-o retorică naţionalistă. 

Senzaţia în presă e că s-a apelat la el mai mult pentru gândul la procente,nu pentru echipa la Bruxelles? 

Gândirea fiecărui partid e aceea de a face un mix. Să fie o echipă echilibrată. În Parlamentul European 80% e munca propriu-zisă şi 20% e PR şi imagine publică. E multă muncă. Trebuie să fie un mix şi toate partidele se gândesc la asta. Trebuie să fie oameni potriviţi, dar care să aducă şi voturi. 

La Pro România Victor Ponta a spus că va candida, dar nu va merge în Parlament. Bogdan va fi cap de listă, dar în final ar putea să nu ajungă acolo, adică să se pregătească pentru o altă funcţie?

Nu pot eu răspunde în locul lui Rareş Bogdan. 

Cum au văzut eurodeputaţii străini lupta între români în ceea ce priveşte cazul Kovesi?

Poziţia PE a fost una clară. A fost un vot strâns. A contat mobilizarea PNL. Odată ce această decizie a fost luată în PE e datoria echipei de negociere să negocieze cu reprezentanţii Consiliului şi să obţină un rezultat favorabil pentru candidatul Parlamentului. Cred că există toate şansele ca la finalul negocierilor, Parchetul European să fie condus de un român. 

Nu a fost o noutate disputa. A mai existat înainte un caz aproape similar: realegerea lui Donald Tusk. Evident, aceste lucruri nu dau bine pentru imaginea României. Europarlamentarii PSD au adus argumente care sunt spuse şi în România, dar care au fost demontate. 

Reprezentantul Franţei are şi el argumentele lui, o candidatură solidă. E o negociere şi politică, dar şi anumite sensibilităţi referitoare la ţara reprezentată. 

S-a vorbit aici de un vot politic. A fost Kovesi susţinută de Germania?

Nu ştiu care e poziţia Germaniei, dar pot confirma că în Parlament europarlamentarii germani au susţinut candidatura doamnei Kovesi. Manfred Weber, candidatul la Comisia Europeană, a susţinut-o. Nu e doar o chestiune de preferinţă politică. 

Consiliul Uniunii cum şi-a stabilit candidaţii?

Sunt reprezentanţi din ţări neutre. Cei interesaţi s-au recuzat. 

E important pentru România să deţină funcţia asta?

E important pentru imaginea României, pentru reputaţia României. Dincolo de comisarul european, nu avem în instituţiile europene oameni care să conducă instituţii de prim rang. 

Sunt dezbateri puternice pe tema Brexit. S-a cerut şi amânarea ieşirii Marii Britanii. Se va merge pe ideea amânării?

Există o anumită iritare la nivelul european şi la nivelul PE pentru că e de neînţeles. Pare o situaţie fără ieşire. S-au făcut destule compromisuri cu echipa britanică. 

Britanicii votează?

Nu, ei nu votează şi nu au locuri alocate în Parlamentul European. Cel mai probabil azi ne îndreptăm către un divorţ fără acord. 

Anul viitor o să avem alegeri locale. Avem o situaţie inedită în Bucureşti, cu un primar general ales pe lista PSD şi care acum nu mai are sprijinul partidului. Cum se prezintă Bucureştiul şi cum se implică consilierii PNL pentru deblocarea problemelor?

Bucureşti e un oraş sufocat de trafic. E un oraş în care reţeaua de termoficare e la pământ, cu riscul ca porţiuni importante din oraş să rămână fără căldură şi apă caldă. La nivelul funcţionării, lucrurile sunt haotice, fără o majoritate clară. Consilierii PNL au ca obiectiv principal activitatea de opoziţie. 

Acum fac şi consilierii PSD?

Deocamdată fac la nivel declarativ. Uneori mai fac un sabotaj. Conflictul dintre Dragnea şi Firea are repercursiuni asupra Bucureştiului. Vorbim de un buget mai mic. Sigur, nu e corect ca dintr-o luptă pentru putere bucureştenii să sufere. Consilierii noştri trebuie să facă opoziţie. Am criticat ideea de companii municipale, un fel de instituţii paralele. Singura companie necesară a fost aceea a unui RADET 2, cu o anexă. Era nevoie de acest RADET 2 şi am spus-o din 2015. 

În prezent există şi o administraţie din Primărie, dar şi o companie care se ocupă de un anumit domeniu. Aşadar, este o administraţie paralelă.

Cine se ocupă cu repararea străzilor?

Cred că e în continuare valabil acel contract multianual. 

Am auzit că Rareş Bogdan e măsurat în sondaje şi pentru o candidatură la Primărie?

În sondajul PNL Bucueşti nu am văzut o astfel de întrebare. Evident că Rareş Bogdan, Ludovic Orban şi eu, ca lider, la fel şi domnii Ciucu şi Dumitraşcu, au fost testaţi. Nu s-a luat în calcul o testarare pentru un candidat la Primăria Bucureştiului. Rămâne de văzut sistemul de vot. 

În studiou la Adevărul Live au fost Barna şi Cioloş şi au vorbit de susţinerea de candidaţi comuni cu PNL la primăriile marilor oraşe.

PNL Bucureşti are ca obiectiv câştigarea primăriilor cu candidaţi proprii. Dar avem deschidere. Sunt multe lucruri neclare în ceea ce priveşte 2020. Reafirm că vrem să câştigăm cu candidaţi ai PSD, dar s-ar putea face şi o coaliţie anti-PSD. Unirea forţelor anti-PSD ne-ar putea regăsi împreună. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite