Ghinea: Nu candidez la preşedinţia USR. Am multe cicatrici în spate. Nicuşor Dan trebuie să revină în partid. Ar fi un bun primar, dar nu un bun preşedinte al USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit, miercuri, la Adevărul Live despre viitorul partidului după referendumul intern pe tema familiei tradiţionale, despre relaţia cu Nicuşor Dan şi despre negocierile cu Dacian Cioloş pentru un proiect comun între USR şi România 100.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea. 

Se rupe USR?

Nu, nici vorbă. Eu cred că partidul e câştigător. Faptul că se vorbeşte de USR atât de mult înseamnă că avem un succes de PR nebănuit. Au fost mai mulţi colegi care au susţinut o poziţionare a partidului pe acea temă. Cei care au pierdut referendumul nu au de ce să se simtă înfrânţi. Puterea de legitimare a unui referendum e fantastică. Vor mai fi referendumuri, dezbateri tensionate în partid. E un partid construit altfel. 

Aripa conservatoare de ce ar mai rămâne în USR?

Hai să-i spunem platforma Creştin-Democrată.Am auzit zilele astea că USR liberal e sexo-marxist sau în alte feluri. Colegii mei au de ce să rămână în partid. Ne-a despărţit această temă, dar nu e tema predilectă în USR. Tema a devenit vizibilă în USR după demisia fostului preşedinte Nicuşor Dan. Am auzit foarte multă lume spunând că USR se defineşte prin această temă. Nu e aşa. Se defineşte prin multe alte teme. Eu prefer să mă uit la cealaltă parte a monedei: USR e un partid democratic altfel. Noi, când nu ne înţelegem, mergem şi întrebăm baza. 

După referendum putem spune că USR e un partid de dreapta cu doctrină liberală?

USR e un partid tolerant. Noi, cei din USR liberal, suntem liberali pe partea economică. Suntem pro-capitalism, pro cota unică. Acum a fost o chestiune legată de definiţia familiei în care USR a fost de partea tolerantă a chestiunii. Eu cred că în mod clar că respirăm un centrism de dreapta din punct de vedere economic. E nevoie de un centrism doctrinar care să-i împace pe cei mai mulţi dintre noi. 

Vom vedea asta la viitorul congres?

Nu, pentru că e unul extraordinar cu un singur punct: alegerea unui nou preşedinte. USR-istul mediu e foarte relevant pentru publicul nostru. USR este o oglindă a votanţilor săi. Chiar rezultatul de la referendum o arată. Ce am susţinut noi e că trebuie să avem o poziţie. Un partid nu e votat pe o singură chestiune. 

La referendumul intern au votat 1453 din 1800 de membri. Votul acestora e relevant pentru tot bazinul USR?

Statistic, cred că e relevant. 

De ce are doar 1800 de membri?

Sunt mai multe chestiuni. La un moment dat a fost o slabă capacitate de procesare a cererilor. Oamenii care se ocupă de partea aceasta sunt de multe ori voluntari. Noi nu primim pe oricine. Verificăm pe oricine. A fost capacitatea de muncă mică. Pe de altă parte, diferenţa între a vota şi a fi membru, a plăti cotizaţie, se vede. Din păcate, potenţialul de a deveni membru în România nu e aşa de mare. 1800 e o cifră onorabilă pentru România. Da, noi, USR, trebuie să avem o strategie de primire. Sunt şi alte grupuri în România. De exemplu, diseară merg la grupul Rezist. O să-i invit la noi. 

Au fost temeri că pleacă USR-iştii în masă. Eu nu am văzut nicio demisie. Ştiu 2-3 cazuri de oameni care au zis: ce cool, ce mişto, vreau să mă înscriu în USR. 

Ce urmează în plan politic după referendum?

A trecut proiectul de Cameră, urmează la Senat. Grupul de la Senat oricum vota împotrivă. urmează strategia pentru referendum. Avem două variante: fie le vom cere votanţilor să nu meargă la vot, fie să meargă şi să voteze împotrivă. Încă nu ştiu care e varianta cea mai bună. 

Dumneavoastră ce preferaţi

Eu, ca fire, sunt pentru a merge la bătaie. Eu, instinctual, sunt pe regula că atunci când e de luptă merită să te lupţi. Dacă colegii îmi arată că e mai raţional să nu mergem şi ei să piardă pe mâna lor, atunci accept. 

În 2020 sunt alegeri locale. Cum o să le explicaţi oamenilor de acolo că v-aţi opus iniţiativei cetăţeneşti

80% din voturile USR au venit din mediul urban. Avem clar un public enervat de Coaliţia pentru Familie. Acest public e de 30%. Pe acest public trebuie să-l reprezinte USR. Nu cred că următoarele alegeri se vor da pentru sau împotriva Coaliţiei. În politică nu trebuie să fii timorat. În campanie erau două teme împotriva noastră: partidul lui Soros şi partidul LGBT. PSD spune tot felul de porcării. 

USR liberal a câştigat referendumul intern şi sunteţi cel mai cunoscut din această parte a formaţiunii. Logica arată că aţi fi candidatul

Nu voi candida la Congres. Sunt decis. pentru că USR are nevoie de linişte, de unitate. Eu am foarte multe cicatrici în spate. 

S-ar dezbina partidul?

Nu aş spune. Dar a fost o încordare a muşchilor între mine şi Dan. O candidatură a mea ar ridica nivelul de tensiune. USR are nevoie de un preşedinte care nu doar să vrea pace dar să fie recunoscut şi ca aducător de pace. Cred că avem oameni notorii la nivel de USR liberal care să ducă campanie şi să câştige preşedinţia. 

Vă aşteptaţi ca NIcuşor să revină şi să candideze?

A zis că nu revine. Locul lui e în USR. Cred că e un candidat redutabil pentru Primăria Capitalei şi cred că ar fi un bun primar. Din păcate avem alegeri într-un singur tur. Nicuşor ar trebui să fie candidatul în spatele căruia să fie mai multe forţe. Nicuşor Dan trebuie să revină în partid. Sigur ar fi un bun candidat pentru Bucureşti. Nu cred că ar fi un bun preşedinte al USR. A greşit faţă de modul cum a pus problema la referendum. A fost o încleştare din care am ieşit amândoi răniţi. Cel mai înţelept e ca niciunul dintre noi să nu candidăm. 

Mai e loc de bună ziua între dvs. şi el?

Avem o relaţie dificilă, dar sper să lucrăm şi să o refacem. Însă nu suntem o familie, nu trebuie să ne iubim. Suntem politicieni din noul val. Eu am jucat după regulile jocului, el a luat personal anumite critici

Se vorbeşte deja de un al doilea referendum. Sunt şi glume pe această temă.

Glumele sunt nedrepte. Sunt două subiecte care au divizat partidul. E normal să-l divizeze pentru că nu avem aceeaşi opinie. Eu am punct comun cu Nicuşor Dan. Cred că acţiunea e cumva pripită. Nu eu am declanşat referendumul, ci chiar am sfătuit să mai aşteptăm. Doar că sunt 200 de oameni care au strâns semnături. Dar asta e democraţia. Acum, în USR, Ghinea e văzut ca mintea malefică. Ghinea e noul Soros. Am văzut că şi la România 100 e o anumită nervozitate.  Noi suntem un partid democratic, cu referendumuri, în care liderii nu pot să o ia razna. Acest lucru e un stimulent pentru noi. 

E momentul prielnic pentru unirea USR cu România 100?

Am spus atunci că această aşteptare a venirii lui Dacian Cioloş e nerealistă şi nu ţine cont de momentul în care suntem. Noi suntem un partid, iar ei sunt o mişcare. Ei trebuie să se definească: ca partid, ONG, think tank. De aceea spun că referendumul intern e uşor contra timp pentru că ar putea brusca o decizie. D-abia după ce România 100 se coagulează vedem dacă acţiunea politică se uneşte, se aliază cu USR. Trebuie să avem răbdare. Eu, ca om politic, am promis la Congresul de la Cluj, am promis că voi milita pentru asta.

Îl vedeţi pe Cioloş conducând USR sau un nou partid

El nu are cum să conducă USR. Apropierea se va realiza după ce vor lua o decizie privind România 100. Cred că Dacian Cioloş are motive să se simtă frustrat pentru că se vorbeşte despre el ca parte a unor planuri malefice, să preia USR şi aşa mai departe. El are potenţialul de a strânge energii pentru o schimbare. În ce formă, vom vedea. Acum, nu mai vorbim de persoana fizică Cioloş, ci de colaborarea instituţională între două formaţiuni. 

Nicuşor Dan spune că se va ajunge în situaţia ca Dacian Cioloş, un lider cu profil conservator, să conducă un partid liberal?

E puţin nedrept. Hai să ne respectăm unii pe alţii. Să nu ne facem procese de intenţie. PNL nu mai e un partid liberal. Au reacţii halucinante. De exemplu, cum e cazul lui Mihai Neamţu, pe care eu l-am apărat. Mihai Neamţu mă face pe mine sexo-marxist, neomarxist. Sunt la fel de dreapta cum eram şi în urmă cu 4 ani când mă rugai să vin în Noua Republică. S-a dus spre un conservatorism bezmetic. PNL declade în conservatorism, nu mai e un partid liberal. Nu poţi fi un partid liberal cu un asemenea discurs. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite