Adevărul Live despre agenda politică şi agenda societăţii: „Sper să nu se ajungă la situaţia în care participarea la vot să ajungă la 10-20%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ar introduce cetăţenii pe agenda politica? Irina Zamfirescu de la Active Warch propune oraşe accesibile pentru oameni propune.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Despre reducerea CAS

Sorin Cucerai: Este destul de greu de comentat declaraţiile politicienilor pentru că se schimbă. În cazul acesta, este posibil să fie vorba de setul de măsuri pe care preşedintele şi Guvernul de atunci le-au luat în 2010. Diferenţele ideologice contează puţin aici. Marja de mişcare a partidelor este foarte mică, toate susţin cam acelaşi lucru.

Despre problemele Bucureştiului

Irina Zamfirescu: O politică publică trebuie să fie foarte bine bugetată. Facem foarte multă politică şi uităm de politici publice. Un oraş ar trebui să-i deservească cetăţeanului în termeni de servicii. În Bucureşti, avem probleme logistice majore care vor să vină la marş. Este vorba despre toate aceste categori care au probleme de mobilitate. Persoanele vârstnice au erclamat că se împiedică. Toţi primariid e Sector trebuie să stea laolaltă cu primarul general. Oraşul este pentru maşini în momentul de faţă.

Sorin Cucerai: Maşina a fost percepută ca fiind un mijloc individual de transport. Oamenii voiau să fugă de traiul colectiv. Odată cu schimbarea de generaţii, priorităţile se schimbă.

Irina Zamfirescu: Este posibil să ne aflăm în situaţia în care oamenii nu au de ales. Mulţi oameni se tem să meargă pe bicicletă pentru că nu avem infrastructură.

Sorin Cucerai: Apar nevoi şi mentalităţi noi. Descoperim că Bucureştiul este un oraş care nu este accesibil. Este foarte greu să circuli ca pieton, simpla plăcere de a merge pe jos. Există un echivalent al marşului şoferilor în 1990, iar agenda s-a îndreptat către ei. Ieşirea dintr-o colectivitate forţată se duce către un individualism exacerbat.

Irina Zamfirescu: Nu ştiu dacă oamenii au fost întrebaţi cum le-ar plăcea să meagă în oraş. Cred că oamenii au un comportament raţional. Ar trebui întrebaţi cetăţenii oraşului. Suntem o ţară care îmbătrâneşte. Vom ajunge să fim captivi în propriile locuinţe.

Sorin Cucerai: Maşina nu are ce să caute pe trotuar. Oamenii redescoperă şi nevoia de spaţiu civic, unde oamenii să socializeze.

Irina Zamfirescu:  Sunt zeci de mii de persoane cu dizabilităţi. Nu-i vedem pentru că nu au unde să iasă. Oamenii nu sunt invizibili.

Despre legătura dintre agenda politică şi agenda societăţii

Sorin Cucerai: Sărăcia este o problemă. A constata sărăcia nu înseamnă că eşti de stânga sau de dreapta, ci de a vedea realitate. Toate sondajele care măsoară temerile cetăţenilor pun şomajul, sărăcia şi sănătatea pe primele locuri. Oricine ar face aceste sondaje ajung la aceste rezultate. Să ai acest tip de mesaj, să vezi care sunt problemele prioritare ale cetăţenilor, şi nimeni să nu vorbească despre ele, mi se pare uimitor. Despre sărăcie în România nu se mai vorbeşte şi atunci se produce o fractură între politician şi cetăţen. Sper să nu se ajungă la situaţia în care participarea la vot să ajungă la 20-10%.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite