Maricel Popa: Costel Alexe e copilul de suflet al lui Relu Fenechiu. PNL a ameninţat primarii PSD ca pe vremea Inchiziţiei, cu dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maricel Popa, preşedinte al CJ Iaşi. FOTO Arhivă personală
Maricel Popa, preşedinte al CJ Iaşi. FOTO Arhivă personală

Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi şi candidat pentru un nou mandat, a vorbit miercuri la Adevărul Live despre realizările sale din timpul mandatului şi îl acuză pe principalul său competitor, ministrul Mediului Costel Alexe, că în cei opt ani în care a fost parlamentar „nu a făcut niciun proiect pentru Iaşi”. Acesta a subliniat că PSD va lua în judeţul Iaşi peste 30% la alegerile locale şi a acuzat PNL că-i ameninţă pe primari cu dosare.

Adevărul:De ce ar vrea ieşenii să mai bună ştampila pe dvs pentru un nou mandat?
Maricel Popa: În patru ani am adus cei mai mulţi bani în Iaşi. Peste tot sunt cel puţin 3-4 şantiere. În 2016 am început cu un slogan. Un miliard de euro pentru ieşeni. Am depăşit acel miliard. Suntem printre primii la fondurile europene. Sunt proiecte majore, a fost o ambiţie de-a mea să avem drumuri. Am preluat o moştenire destul de grea, ani de zile ceilalţi preşedinţi nu au acordat bani pentru infrastructura rutieră. În iaşi sunt 1053 km de drumuri judeţene din care 450 erau de balast, aproape de pământ, în jur de 350 erau de asfalt deteriorat. 93 de km de drumuri de pămând cum le-a lăsat Ştefan cel Mare. Am început dintr-o ambiţie să asfaltez toate drumurile. Avem cel mai mare şantier din ţară, 172 de km, 103 milioane de euro, un drum care leagă judeţul Iaşi de Suceava. Înafară de aceste investiţii pentru mine a fost o provocare infrastructura rutieră, de gaz, de apă, sanitară şi învăţămând. Au fost domeniile pe care m-am axat. Puţini ştiu că am construit de la zero 16 dispensare şi 18 le-am modernizat. Nu s-au mai realizat astfel de investiţii din anii 60. Avem cel mai mare proiect de modernizare a unui spital din ţară - spitalul Sfânta Maria. Un spital pe care l-am readus în secolul XXI. În acest spital în vreo 20 de ani doar s-a văruit puţin. Aici sunt trataţi peste 50.00 de copii, el al doilea spital ca mărime din ţară. Are 650 de paturi. Era o dramă. Iarna se spărgeau ţevile de canalizare. Era un dezastru primăvara. Am readus zâmbetul părinţilor şi a cadrelor medicale modernizând spitalul. La ora actuală e cel mai modern spital de pediatrie din ţară.

Aţi avut şi o dispută cu ministrul Costel Alexa pe această temă a spitalului.
Noi în Iaşi avem şase spitale. Din ele patru sunt spitale COVID. Noi ştiam de problema covidului din decembrie. Cu toţi directorii spitaltelor am început din decembrie să analizăm, să cumpărăm ventilatoare. Acum avem în jur de 50. În februarie când unii spuneau că e o simplă gripă noi făceam deja prima simulare de covid pentru cadrele medicale. Am gestionat foarte bine, avem media de vindecare de 50%, în ţară e de 23-24%. Ne-am cumpărat măşti cu 20 de bani, nu cu 5 lei. Nu ne-au găsit descoperiţi. În martie noi aveam în jur de patru tone de dezinfectanţi. De asta am avut cele mai puţine cazuri de covid în spitale. La ora actuală am hotărât că trebuie să acţionăm un spital mobil, înafara aglomeraţiei urbane. Aşa s-a făcut şi în Spania, Japonia. Am decis să acţionăm un spital de 250 de paturi, un spital unic în Europa Centrală. Şi 250 de paturi cu 103 paturi pentru ATI cu ventilatoare, cabinet special de radiologie, laboratoare speciale, un spital complex.

Ce grad de ocupare are acesta?
Aici e o problemă. Costel Alexe s-a opus în totalitate pentru acest spital prin consilieri judeţeni, chiar prin autorizarea spitalului.

Ce argument este pentru funcţionarea unui spital?
Începând cu instituţiile statului, Costel Alexe a blocat sistematic, inclusiv la trecerea vamei a specialiştilor. A pus viza la 36 de zile. Au stat tirurile în vamă şi câte două săptămâni. Erau 36 de tiruri blocate în vamă. S-au opus de fiecare dată finanţării spitalului. Ca să nu ia medicii sporurile speciale pentru covid. Doar pentru a bloca spitalul să nu fie terminat. De o lună de zile ne chinuim să fie autorizat. Trebuie doar o semnătură de zece minute. Dosarul e complet. La ora actuală Iaşi stă pe podiul la pacienţi pozitivi. Ne îngrijorează foarte mult deschiderea şcolilor. E un transfer şi o mobilitate în tot judeţul. La ora actuală nu mai sunt paturi de ATI.

Nu v-aţi gândit să faceţi o plângere pentru abuz în serviciu?
Este abuz în serviciu. Vom face acest abuz în serviciu. Ei au făcut plangeri la toate organismele, inclusiv la DNA, au fost licitaţii internaţionale, licitaţie la care s-au prezentat doi producători de spitale care au mai relizat spitale în lume. Primul a fost la 13 milioane, al doilea la 16 milioane. Am luat preţul cel mai mic, cu echipare dublă. Vom face şi plângere penală. Dar plângerile nu ajută.

Cum arată în Iaşi în tot judeţul această începere a şcolilor. Pe ce scenarii? Am observat că s-a dat drumul la unele şcoli pe un scenariu iar mai apoi s-a schimbat
La noi a început pe un scenariu galben. Dar aş menţiona că în 2016 am făcut o analiză pe judeţ să vedem ce se întâmplă. Noi avem 310 instituţii şcolare, şcoli, grădiniţe creşe, câteva aveau doar planeta în interior. Am început un program pentru modernizarea lor. Am reuşit în mare parte, am modernizat 271 de şcoli. A fost o investiţie de 370 de milioane de euro în tot judeţul. În Iaşi avem cinci şcoli speciale. Le-am modernizat şi pe ele. Toate şcolile sunt pe scenarii galbene. Şcolile au fost dotate cu tot ce trebuie pentru dezinfecţie. Avem o problemă, Guvernul nu a dat bani absolut deloc pentru digitalizarea şcolilor. Până la ora actuală nu avem niciun caz de COVID. Ce este în municipiu, unde primar este de la PNL

Recent trecut la PNL.
Recent trecut la PNL, aici vom avea foarte multe focare pentru că sunt multe instituţii unde nu sunt tablete.

Deci în judeţ nu aveţi cazuri.
Nu avem. Dar suntem pregătiţi pentru a interveni a izola focarele.

Cum arată echilibrarea bugetelor în Iaşi?
A fost o bătaie de joc, noi vom da în instanţă. Avem semnături de la toţi primarii. A dat aceeaşi sumă la primarii PSD, în schimb la cei PNL au dat de 4-5 ori mai mult. Oraşul Paşcani, care are 35.000 de locuitori a primit mai puţin decât o comună a PNL-ului care are în jur de 6.000 de locuitori. De ce? Doar Costel Alexe poate spune.

Deci a fost discreţionar. Călin Dobra de la Timiş a spus că nu a existat nicio consultare cu preşedintele de CJ. La dvs a existat măcar un telefon?
Nici măcar un telefon, sau mă car o întrebare de la niciun organism instituţional. În schimb la centrele pentru copii a dat doar pentru 14 zile. Nu numai aici sunt probleme. La ultima rectificare a bugetului pentru CJ a dat doar cât pentru o eugenie. 72 de bani pentru fiecare locuitor al Iaşului. De ce? Nu ne dăm seama.

Ce ar însemna la nivel naţional?
Ne-ar duce pe ultimul loc. Extrapolăm primăriile PSD, sunt 57, s-a primit foarte puţin. Noi cât am fost la guvernare din 2016 am acordat fonduri echilibrate. Pentru modernizarea şcolilor şi a drumurilor. Ei ne-au pedepsit. Asta e democraţia liberală? E bătaie de joc. Au împărţit Iaşul în două. Cei buni şi cei răi. Ne apropiem de o dictatură condusă de acel Costel Alexe şi acoliţii dânsului care din decembrie şi-a angajat toate rudele. Şi-a angajat finii ca directori, toţi cumetrii peste tot. La 36 de ani are o avere imensă. El a fost numai funcţionat la stat. Aş putea spune că la Primăria Iaşi sunt 50 de neamuri angajate în patru ani. Asta e direcţia care a dat-o inclusiv premierul Orban. Noi am făcut foarte multe adrese pentru protecţia copilului. Avem peste 20 de informări la premier şi la ministrul de Finanţe să dea bani pentru Iaşi. Au vrut să blocheze Iaşiul. În cei trei ani jumătate am contractat lucrări. Avem 900 de milioane de euro fonduri atrase. Am realizat spitalul mobil pe fondurile CJ Iaşi şi CJ Neamţ. Guvernul prin ghid ne-a scos de la finanţare. 

V-au explicat de ce?
Fără vreo explicaţie. Costel Alexe se împotriveşte dezvoltării Iaşiului. Eu am mers foarte mult la Bucureşti pentru bani. El a tăiat peste un milion de copaci seculari. A tăiat pentru a se îmbogăţi firmele multinaţionale. Avem pădure seculară de câteva sute de ani, a fost rasă de pe faţa pâmântului.

Câţi primari v-a luat PNL-ul?
A momit o parte din primari. Sunt 8 primari care au plecat de la PSD. I-au ameninţat ca pe vremea închiziţiei cu dosare penale şi cu intervenţii, controle. la unii primari le-au pus în faţă, pur şi simplu că în 20 de ani e imposibil să nu mai greşeşti câte ceva şi atunci s-a dus controlul fiscal sau curtea de conturi sau celelalte instituţii, ameninţându-i pe faţă.

Şi acei primari nu s-au dus mai departe să spună că sunt ameninţaţi?
Pur şi simplu le este frică. După alegeri vor merge mai departe şi vor spune. Unii chiar am putea spune, doar doi primari au plecat, au venit la PNL, au plecat de la PNL. Pe ei nu-i interesează ideologia de partid. Avem un exemplu pe Relu Fenechiu, pe Prisecaru, toţi au făcut puşcărie. Ei continuă aceleaşi proceduri. Costel Alexe, copilul de suflet a lui Fenechiu, are opt ani de când e parlamentar şi nu a făcut un proiect pentru Iaşi. Nimeni nu-mi poate reproşa că nu a fost ajutat. Am investit la cultură, la Aeroportul din Iaşi, asistenţă socială. Am realizat prin proiecte pe fonduri europe 1800 de locuri de muncă. În Iaşi s-au pierdut acum câteva mii de locuri de muncă.

Din cauza pandemiei?
Cred că prin negestionare bine a pandemiei, prin acea stare de urgenţă care s-a dat în martie, atunci când erau 20-30 de cazuri în România a fost stare de urgenţă. Acum când sunt 1500 de cazuri nu se iau unele măsuri. În economie nu s-au luat măsuri adecvate. Faptul că s-au închis intreprinderi, nu mai vorbim de Horeca. 

Mă uit pe cifrele de la ultimele alegeri şi văd că PSD a luat la europarlamentare aproape 21%, iar apoi la prezidenţiale la fel. În acest moment pe unde este PSD? Bate spre 30?
Depăşeşte 30%. În toate sondajele am peste scorul partidului. Am sute de proiecte, finanţări aduse în Iaşi. Sunt peste 600 de şantiere..

Pe vot politic unde preconizaţi?
Peste 30%.

Asta înseamnă că trebuie să găsiţi parteneri pentru o colaborare. Cine sunt partenerii PSD?
Vom merge în alianţă cu Partidul Verzilor, Pro România şi toţi cei care-şi doresc să dezvolte Iaşiul. Bineînţeles că nu vom merge într-o alianţă cu PNL, dar nu excludem o alianţă cu ceilalţi parteneri. De trei ani de zile PNL şi PMP nu au votat niciodată bugetul Iaşiului. În 2017 bugetul CJ era de 700 de milioane, acum avem 1400 de milioane bugetul.

O să vă rog să spuneţi care e primul proiect pe care îl vreţi terminat dacă sunteţi reales la şefia CJ?
În 2024 nu va mai fi niciun drum judeţean neasfaltat. Toate localităţile din Iaşi vor fi conectate la apă şi canalizare. Şi proiectul meu de vis, care am început din 2014, conexiune de gaz metan pentru toate comunile din Iaşi. Sunt necesităţi pentru judeţul Iaşi. Nu vor mai fi şcoli cu toaleta în fundul şcolii. Trei parcuri industriale în Iaşi, precum şi dezvoltarea aeroportului. Avem în vedere susţinerea Autostrăzii Unirii. Vreau să fie în unitate toate forţele politice pentru aceste proiecte.

Un mesaj pentru alegătorii dvs.
Iaşiul se dezvoltă, faptele vorbesc. Ce am promis, am realizat. Continuăm împreună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite