Florin Manole, despre angajaţii trataţi ca sclavi: Patronul are în proprietate firma, dar nu are în proprietate oamenii. Se poate descărca nervos pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Petre Florin manole. FOTO Dorin Constanda
Deputatul Petre Florin manole. FOTO Dorin Constanda

Deputatul PSD Petre Florin Manole a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre cazul de la fabrica de textile din judeţul Prahova unde angajatele au fost umilite de patronul străin şi despre ultimele măsuri ale Guvernului Tudose.

Principalele declaraţii

Despre cazul de la fabrica de textile din Păuleşti, judeţul Prahova

Au fost autorităţile într-un control acolo. Nu ştim încă nimic de rezultat. Eu cred că, aşa cum arată Codul Muncii acum, autorităţile au destul de puţine instrumente şi acelea destul de slabe. O să fiu concret. Ce s-a întâmplat acolo este o încălcare a dreptului la demnitate., atunci când vorbim de limbajul folosit şi de agresiunea acelui patron. Dreptul la demnitate e enunţat în Codul Muncii, dar el nu e apărat, întărit, cu sancţiuni, în momentul în care e încălcat.

Avem în Codul Muncii un întreg articol despre discriminare şi combaterea discriminării. Acolo e o definiţie deloc actualizată şi pe alocuri e greşită. Avem nevoie de o împuternicire a principiului dreptului la demnitate a angajaţilor. Acolo este şi o lipsă de echilibru între drepturi şi obligaţii ale angajatorului şi depturi şi obligaţii ale angajaţilor. Angajatorul nu are aceleaşi rigori ca angajaţii. 

Evident, patronul are în proprietate firma şi mijloacele de producţie, dar nu are în proprietate oamenii. Se poate descărca nervos pe calculator şi-l poate sparge, dar nu poate lua la bătaie oamenii. Excesele trebuie corectate. 

Se pot corecta excesele prin lege?

Există problema aceasta a diferenţei de personalitate între un om şi altul. Obligaţia noastră la legiuitori e să ne uităm la felul cum sunt garantate drepturile. Cred că sancţiunile trebuie să fie foarte aspre. Nu m-am gândit încă la un cuantum al sancţiunilor. O să fie o dezbatere cu sindicate, cu patronate. Nu vreau să iniţiez o modificare a Codului după cum vreau eu, după credinţa mea. Vreau să fie o dezbatere. Cred că astăzi, CNCD are dreptul legal să aplice nişte sancţiuni, dar nu sunt eficiente.  Trebuie să apărăm dreptul la demnitate al angajaţilor. 

CNCD poate să sancţioneze încălcări de drepturi şi fapte de discriminare din firme. A făcut asta şi va face şi de acum înainte. Există, de exemplu, femei însărcinate pe care conducerea unor firme le hărţuieşte, cum la fel sunt sindicalişti hărţuiţi. 

Despre plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Nu mi se pare o discriminare în acest lucru. Indemnizaţia pentru mame este un drept acordat de stat, dar nu e un drept fundamental. Însă, există oameni care pot considera că e incorect. Nu crec că e incorect, dacă ne uităm în comparaţie cu alte state. Cea mai mare indemnizaţie pentru mame e în Germania şi e la nivelul celei din România. Să nu credeţi că acolo sunt indemnizaţii de 13.000 de euro. Indemnizaţia pentru mame nu vine dintr-un fond pe contributivitate. În realitatea, azi, sunt extrem de puţine doamne care ar putea avea o indemnizaţie mai puţin de atât (n.r.- 8.500 lei). Asta nu înseamnă că există mame care au mai puţine sau mai multe drepturi.  

Un partid de stânga trebuie să înţeleagă că e importantă egalitatea în drepturi, însă nu putem să nu ţinem cont că lumea are joburi diferite, cu activităţi diferite. Dar e important ca cea mai mică indemnizaţie să nu fie sub standardul de trai. 

Despre pensii speciale

Tema pensiilor speciale are nevoie de o clarificare. Pensiile speciale şi de serviciu nu le au doar generalii de armată şi poliţie. Poliţistul de la colţ care dirijează circulaţia este beneficiarul unei pensii de serviciu. Nu cred că această pensie e o sinecură. Oamenii aceştia acceptă limitarea unor drepturi: nu pot să aibă firme, de exemplu. Genul acesta de limitări trebuie să fie echilibrate cu ceva. Totul trebuie să ţină cont de lege. Într-adevăr legile speciale au produs nedreptăţi. Dar acestea nu trebuie reparate cu alte nedreptăţi. 

Despre sesiunea extrordinară

Eu îmi tratez statul de parlamentar şi obligaţiile independent de cine e şeful Camerei, şeful PSD sau colegul de bancă. Eu înţeleg că în momentul în care sunt chemat la serviciu, ştiu că trebuie să fiu la serviciu. Liviu Dragnea nu a plecat în concediu în afara termenului legal. Atât timp cât respectat legea nu cred că este o problemă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite