Raluca Turcan, la Adevărul Live: Prin ordonanţa plagiatului, Ponta omoară alte două legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a vorbit, în emisiunea Adevarul Live, despre ordonanţa de urgenţă dată de premierul Victor Ponta în ultima zi a anului 2014, prin care a modificat Legea Educaţiei în scop personal, pentru a scăpa de ruşinea plagiatului.

 

Principalele declaraţii:

Adevărul:  Discutăm astăzi despre sistemul de educaţie din România. Invitatul nostru de astăzi este vicepreşedintele PNL Raluca Turcan. Ca om care se ocupă de strategia de educaţie a PNL, cum vedeţi OUG care a modificat legea educaţiei în ultima zi a anului?

Raluca Turcan:  Pe scurt: antidemocratică, antieuropeană. Aproape că a ajuns o tradiţie ca, la final de an, fără dezbatere publică, deci în mod netransparent, să primim în sistemul de educaţie ordonanţe care satisfac vădit sau mai puţin vădit anumite interese.

Niciun ministru al Educaţiei din guvernele Ponta nu a scăpat de această dorinţă de a veni în întâmpinarea unora care gravitează, din perspectivă economică, în jurul Ministerului Educaţiei. Ordonanţele acestea au făcut să abandonăm nişte principii care vizau, pe scurt, calitatea în educaţie.

Am sperat că, având o lege a educaţiei naţionale asumată de Guvern, să putem avea pe termen lung nişte repere care să ne ghideze astfel încât sistemul de educaţie să ajungă să compatibilizeze acest sistem cu piaţa muncii. Care e  cel mai bun barometru prin care poţi analiza performanţa sistemului? Prin gradul de ocupare pe piaţa muncii. Or, în România, gradul de ocupare este departe de cerinţele europene.

Adevărul:  Să rămânem la această ordonanţă prin care orice om care are un titlu ştiinţific poate renunţa la el. Nu aveţi o problemă personală?

Raluca Turcan:  Evident că m-am referit întâi la chestiunile de principiu pe care ordonanţele le-au sfidat. În mod specific, această ordonanţă a devenit cunoscută şi prin faptul că rezolvă o chestiune punctuală a premierului Ponta, aceea a plagiatului.

Este neconstituţională şi singura pârghie pe care Opoziţia o are este să ceară Avocatului Poporului să intervină la CCR. De ce am spus că e neconstituţională?

Odată, pe chestiunea plagiatului nu există urgenţă, poate doar faptul că Victor Ponta apucase să trimită o scrisoare în care spunea că renunţă la titlul de doctor, solicitare care nu avea acoperire legală. În plus, vreau să vă spun că această ordonanţă legiferează direct în avantajul premierului şi pentru că plagiatul mai este reglementat în două legi în România. Aceste două legi constituie plagiatul o infracţiune.  Legile rămân fără obiect.

Adevărul: Singurul care poate contesta ordonanţa este Victor Ciorbea. Ce aşteptaţi să se întâmple?

Raluca Turcan:  Nu am mari aşteptări. S-a comportat ca un pion pe tabla de şah a lui Victor Ponta. În momentul în care sesizăm nişte aspecte de neconstituţionalitate, înseamnă că noi considerăm că Guvernul săvârşeşte un abuz instituţional. În momentul de faţă,  singura pârghie pentru a contesta o OUG este ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR.

Până acum, Avocatul Poporului parcă a încurajat emiterea unor astfel de ordonanţe. În momentul de faţă, cadrul legal din România ne transformă într-o ţară în care putem emite OUG pe orice subiect.

Adevărul:  Ce efecte are OUG asupra sistemului educaţional? Sunt sigur că mai există oameni care au doctorate plagiate, iar în momentul în care se descoperă acest lucru, pot scăpa de această tinichea.

Raluca Turcan:  Singurul beneficiar pare a fi Victor Ponta. Pe viitor, e posibil ca OUG să ajute cât mai mulţi oameni care au săvârşit furt intelectual.

Există un organism care se numeşte ARACIS şi care trebuie să verifice calitatea în învăţământul superior. Acest ARACIS, cu toate că se apropia de finalul de mandat, a fost lăsat aşa şi creată posibilitatea schimbării structurii peste noapte, în ajun de sărbătoare, pentru a putea fi completat cu persoane propuse politic. În componenţa acestei instituţii, legea spunea că 70% din membri trebuie să poată susţine concursuri de ocupare a posturilor. În mod netransparent, a fost scăzut la 30% procentul acesta.

Mai mult, în România finanţarea universităţilor e o problemă serioasă. Fiecare universitate putea primi, prin lege, şi banii în funcţie de performanţă, de studenţii care ies cu diplome de absolvire. În privinţa doctoratelor, iarăşi, este o nebunie în România. Nu există criterii de evaluare a doctoratelor. Din punctul acesta de vedere, ordonanţa, practic, dă posibilitatea ca universităţile, în funcţie de afinităţi, să poată primi bani din pixul ministrului. Este împotriva performanţei.

Adevărul:  Ordonanţa permite şi renunţarea la lucrarea de licenţă, de exemplu. Sau la diploma de bacalaureat. Ce se întâmplă?

Raluca Turcan:  Gestul în sine sau precedentul în sine aduce o bulversare a tot ce înseamnă criterii de evaluare în învăţământ. Se creează această răsturnare de normalitate prin posibilitatea sau prin precedentul ca orice persoană să poată renunţa la diploma obţinută. Ce faci cu funcţiile ocupate ulterior obţinerii titlurilor? În problema premierului apar şi alte întrebări: admiterea în barou, avansarea pe cale universitară. Înţeleg că a fost şi conferenţiar. Ai primit nişte drepturi. Pentru toate orele respective a primit şi un spor de doctorat. Sunt bani care acum rămân cu o provenienţă incertă.

Pe de o parte, a ocupat un loc pentru cineva care putea obţine postul, pe de altă parte, a primit bani. Cred că a deschis o cutie a Pandorei şi nu ştia ce va urma. Mi-aş fi dorit ca din partea elitei universitare să existe poziţii mai vocale. Am văzut poziţia Universităţii din Cluj, dar mai sunt universităţi care ar fi trebuit să ia atitudine. Toţi oamenii ar fi trebuit să se revolte la acest abuz fără precedent. Societatea civilă ar fi trebuit să fie extrem de vocală în privinţa acestei chestiuni.

Cine sunt cei care au susţinut oportunitatea acestui demers? Poate că la constituţionalitate nu se pricepe toată lumea, dar cine sunt cei care au susţinut demersul?

Adevărul: Spuneaţi că v-aţi fi aşteptat la o reacţie mai critică a societăţii civile. Dar preşedintele Iohannis?

Raluca Turcan:  Am văzut reacţia. A considerat că va întoarce legea de la promulgare. Sau atunci va avea o poziţie. Evident, acea poziţie nu va putea fi alta. Ordonanţa produce efecte, indiferent că preşedintele face declaraţii sau nu, indiferent că Opoziţia o contestă la CCR sau nu. În mod concret, dacă domnul Victor Ciorbea nu reacţionează, nu se întâmplă absolut nimic.

Adevărul:  În campanie, domnul Iohannis a insistat pe mesajul privind resetarea sistemului de educaţie.

Raluca Turcan:  Nu intenţionez să comentez reacţia, poate va veni. Mă rezum la ce pot face eu ca parlamentar şi vicepreşedinte PNL. Când legea de aprobare va veni în Parlament, voi solicita dezbaterea ei  în regim de urgenţă. Voi solicita doamnei Ecaterina Andronescu să nu o mai ţină încuiată în sertar, la Senat.

Adevărul: Ce poate face PNL pentru sistemul de educaţie? Poate fi corectat?

Raluca Turcan:  Prima opţiune e aceea a revenirii la un set de principii de funcţionare care să ţintească spre calitate, spre performanţă. Problemele sistemului pleacă de la învăţământul primar la cercetare. Ele sunt legate de neadaptarea sistemului de educaţie la piaţa muncii, la cerinţele elevilor, la nevoile cadrelor didactice. Sistemul trebuie să fie orientat spre calitate.

Trebuie să existe o eficienţă a cheltuirii resurselor, o echitate, astfel încât sistemul să ofere şanse egale tuturor copiilor. Astăzi, în România, sunt 200.000 de copii în afara sistemului. Cel mai grav este că sistemul de educaţie a devenit prohibitiv pentru copiii cu venituri din familii modeste. 

A existat un pact ca Educaţia să fie finanţată cu 6% din PIB. Dacă educaţia ar primi 6% din PIB, mare parte din bani s-ar irosi. Sunt 1400 de obiective de investiţii în infrastructura şcolară care, an de an, sunt cârpite cu o sumă de bani iluzorie astfel încât să se închidă gura unora că s-au dat bani pe infrastructura şcolară. Încă sunt şcoli care nu au avize de funcţionare. Dacă banii ăştia nu îi foloseşti cu cap, sunt irosiţi.

Adevărul: Să revenim la partid.

Raluca Turcan: Eu cred că şi Chiuariu trebuia să facă pasul în spate demult. Poţi să faci un pas înapoi, să scuteşti partidul de dezbateri.

Adevărul: Urmează o moţiune de cenzură?

Raluca Turcan: Cel mai probabil, da. Moţiunea de cenzură este oportunitatea prin care poţi sancţiona erorile celor care guvernează. Evident că, până atunci, se poartă discuţii cu gândul la constituirea unei alte majorităţi. Doar pe Educaţie avem atâtea motive să sancţionăm actualul guvern!

Adevărul:  Cine se ocupă de domeniul economic în programul de guvernare?

Raluca Turcan:  Sunt mai multe nume, mi-e teamă că, dacă spun două nume pe care le am în minte, îl uit pe al treilea şi îi supăr pe colegi.

Nu cred că putem spune că sistemul economic este unul performant.

Adevărul: Dar cum ajungeţi la guvernare?

Raluca Turcan: Sunt mai multe variante. Mai este şi varianta unei alianţe de guvernare care, dacă se face pe proiecte concrete, poate fi funcţională. Sincer, la un moment dat, trebuie să alegi: laşi ţara condusă de Guvernul PSD, aşa cum este condusă, sau încerci să oferi o altă guvernare. Guvernarea aceasta nu poate fi obţinută decât în alianţă. Şi ei să se gândească, să reflecteze. Apelăm la partide care au fost în arcul guvernamental al PSD sau aşteptăm?

Varianta pe care eu aş dori-o ar fi declanşarea alegerilor anticipate, dar nu cred că e posibilă. Ţara e guvernată prost. Mi se pare corect să folosim moţiunea de cenzură şi cred că avem datoria să încercăm constituirea unei majorităţi parlamentare. Dacă obţinem acordul politic, merită să încercăm. Un an în plus cu guvernarea PSD este un an  pierdut pentru România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite