Robert Sighiartău, despre Alianţa Vestului: Primarii PNL nu stau cu mâna întinsă la stat. Dragnea a dezvoltat un sistem feudal, fără investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a vorbit, la Adevărul Live, despre moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, Alianţa Vestului şi cursa internă a liberalilor pentru europarlamentare. Liberalul a subliniat că primarii liberali din Alianţa Vestului sunt persoane care preferă să atragă investiţii, nu să stea cu mâna întinsă la stat.

Principalele declaraţii ale secretarului general al PNL: 

De ce sunt doar 163 de semnături pe moţiunea de cenzură? 

Moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument parlamentar prin care putem da jos acest Guvern. Avem 163 de semnături. Mai avem nevoie de 63 de semnături. Acest Guvern nu a reuşit să producă nimic bun pentru români, dacă ne uităm pe statistici. Statistica directă care ne arată acest lucru e migraţia. Anul trecut au plecat din România peste 200.000 de români. Nu s-a investit în infrastructură, în nicio şcoală, în nicio grădiniţă, nu atragem fonduri europene. Noi am discutat cu fiecare parlamentar din arcul guvernamental şi am apelat la conştiinţa lor. Să ştiţi că oamenii din PSD-ALDE nu mai pot ieşi în public. Acest guvern are reale probleme pentru că românii nu se mai simt reprezentaţi. PSD şi ALDE au coborât la 24%. O spun sondajele şi a spus-o şi Adrian Ţuţuianu (n.r. - fost preşedinte al PSD Dâmboviţă). 

Sunt totuşi 60 de voturi pe care trebuie să le recuperaţi. De unde le luaţi?

Apropo de UDMR, eu am discuţii cu aceşti colegi din UDMR.  Să ştiţi că electoratul maghiar, adică cetăţenii de etnie maghiară din România,  e foarte nemulţumit de UDMR. Oamenii sunt nemulţumiţi că acest partid susţine PSD. Obiectivul opoziţiei este să dea jos acest guvern. 

Ce puneţi în locul lui? 

În locul acestui Guvern vine unul reprezentat unul de partidele care au avut rezultate în 2016. Acest Guvern nu e doar o ruşine naţională, ci o ruşine europeană. UDMR nu are scuză pentru a nu vota moţiunea. Să fie clar. Ştiu şi alegătorii lor. Aceşti alegători au nevoie de dezvoltare economică, de autrostrăzi, de şcoli. Acestea sunt aspiraţiile românilor, acestea sunt aspiraţiile pe care le au şi etnicii maghiari. 

În cadrul opoziţiei mai aveţi un partid cu care puteţi negocia, cel al lui Victor Ponta. Dar nu îl acceptă pe Orban, cum reuşiţi să împăcaţi toate părţile?

Cine nu votează moţiunea, susţine Guvernul Dăncilă. Nu există nicio scuză. Ponta face mai mult Opoziţie de faţadă. El spune că e împotriva lui Dragnea, dar nu împotriva PSD.  PSD de azi este egal Dragnea. Cei din PSD militează azi pentru scăparea lui Dragnea de puşcărie. Ponta nu are scuză să nu voteze moţiunea de cenzură.

Când se va vota?

Noi ne dorim ca săptămâna viitoare să o citim şi marţi, miercuri, sperăm să fie votul în Parlament.  Să vedem ce va fi în Biroul Permanent. Noi am mai avut „surprize“ venite din partea acestui Birou Parlament.

Ce vor liberalii din Alianţa Vestului şi a celorlalate alianţe pe care vor să le facă?

Aceşti liberali sunt oameni de dreapta. Ei nu au stat cu mâna întinsă către Guvernul României, aşa cum îşi doreşte Dragnea.  Aceşti oameni au dezvotlat comunităţile lor prin implementara unor politici corecte de dreapta. Adică, au investit. Au alocat bani spre investiţii. Aşa au venit multe companii, au adus fonduri europene, unde aceşti primari sunt campioni. Oradea a atras un sfer de miliard în proiecte. Alba-Iulia, care nu e parte a Alianţei, dar şi-a manifestat intenţia, a atras fonduri europene de 200 de milioane de euro. Oamenii aceştia au dezvoltat comunităţile lor. 

 Sistemul nostru e construit pe modelul centralist, comunist. Noi nu avem o autonomie locală reală, pentru independenţa fondurilor. Guvernul PSD ştiţi ce a făcut? A tăiat din resurse ca primarii să fie mai dependenţi de Guvern. PSD demonstrează că ei nu vor să atragă fonduri europene. Ei vor să se decupleze de la ele. Şi Corina Creţu care e din PSD a spus acelaşi lucru – guvernul nu vrea să atragă bani. Nu vrea fonduri pentru spitale regionale, nu vrea bani pentru autostrăzi. Vâlcov şi cu Dragnea vin şi anunţă tot felul de parteneriate publice. Tu ai bani la dispoziţie, dar nu vrei să-i atragi. Alianţa Vestului vine ca un model. Ne dorim ca PNL să creeze o legătură între comunităţi. 

Cum vreţi să îi prindeţi în această schemă şi pe alţi primari?

Noi nu avem susţinere doar în Transilvania. Gheorghe Flutur a făcut din Suceava şi din Bucovina un loc extraordinar. Primarul de la Botoşani este la fel de harnic. La Târgu Jiu am câştigat alegerile. La Deva nu mai spun, domnul Oancea a reuşit să facă schimbări într-un timp foarte scurt. Există entuziasm pentru de dezvoltare. Nu numai primari PNL au spus că e foarte bine, ci şi de la PSD. De fapt, PNL asta vrea să facă, să arate cetăţenilor modelul pe care trebuie să meargă România. Oamenii s-au săturat de vorbe, de lucruri pe hârtie.  PNL vrea să le arate modele de dezvoltare locală. Asta vrem şi la nivel naţional, să restructurăm aparatul bugetar pe care PSD l-a umflat exagerat pentru a-şi ţine captiv electoratul, dar şi să dăm un model de dezvoltare europeană aceste ţări.

De la PSD s-a zis despre această alianţă că e un pericol la adresa statului. Cât e adevăr, cât e minciună? Am văzut declaraţii venite şi din partea UDMR, despre o Alianţă Secuiască.

Declaraţiile celor de la PSD nici nu ştiu cum să le cataloghez. Sunt de o aberaţie de nedescris. Nu e vorba de niciun proiect de segregare. Alianţa Vestului a prins foarte bine toată ţara. Şi primari de la PSD au spus că e un proiect bun. Am înţeles că şi Decebal Făgădău de la Constanţa s-a declarat interesat de acest proiect. Dragnea a dezvoltat un sistem feudal, nu o să vedeţi investiţii nicăieri pentru că ei nu-şi doresc să vină investitori străini. Uitaţi-vă la oraşele din sud: asistaţi social. Aceia sunt alegătorii lor. Când vin investotori cresc locurile de muncă, oamenii sunt mai independenţi. PSD nu vrea ca oamenii să aibă un trai mai bun pentru că nu ar mai fi votaţi. 

În aproape 6 luni vom avea alegeri europarlamentare. PNL nu şi-a definitivat încă listele. Când e gata?

PNL va avea lista votată în Consiliul Naţional până în luna februarie. Însă, important pentru PNL  e că noi vrem un mix. Vrem să trimitem şi primari care au făcut performanţă, care ştiu ce înseamnă birocraţia. Vrem un mix de oameni cu experienţă ca să avem o relaţie cât mai bună cu instituţiile europene. PNL e singurul partid din România care are relaţii bune, şi de prietenie şi instituţionale cu instituţii şi cu lideri europeni. Focusul nostru e de a-i face pe români să conştientizeze că Uniunea Europeană e un ajutor pentru România şi poate ajuta la reglarea decalajelor dintre ţările estice şi cele vestice.

Câte locuri vrea PNL?

Cât mai multe. Nu dorim să avem doar un număr, ci şi cei mai buni europarlamentari. PNL are şi acum cei mai buni europarlamentari.

Să fie şi Ludovic Orban printre aceştia?

Nu şi-a anunţat intenţia. Dumealui a fost votat în Consiliul Naţional pentru a  fi prim-ministrul României. Rămâne focusat pe obectivul de a guverna România. Ne dorim restructurarea guvernării, să reducem ministerele la 15. Vrem ca PNL să fie pregătit să implementeze politici de succes.

Am văzut mai mulţi candidaţi locomotivă. Crin Antonescu era printre cei consideraţi o locomotivă de partid. E o variantă?

Nu pot să-mi dau cu presupusul, nu avem încă nume. Oamenii aceia vor fi, oricum, testaţi înainte.

Ce va face PNL în Parlament pentru a opri tăvălugul în ceea ce priveşte legislaţia penală? Pe partea de OUG e mai greu.

Noi facem şi ce-am făcut până acum. PNL  a reuşit să întoarcă prin CCR 27 de legi. PNL a reuşit să atace la Comisia de la Veneţia aceste coduri, am reuşit să le trimitem la CCR şi să declare că aproximativ 100 din modificări sunt neconstituţionale. Legat de OUG, suntem cu ochii pe Guvern să vedem ce vor să facă. Din câte ştiu, ei nu au voie să dea OUG pe nişte legi care sunt în dezbatere parlamentară. Vom fi cu ochii în patru ca să vedem ce conţine şi vom apela la toate instrumentele democratice pentru ca ea să nu treacă.

De când e Dragnea preşedinte la Cameră, aceasta e condusă în mod arbitrar. Ştiţi foarte bine că am reuşit să introducem pe ordinea de zi revocările lui şi a lui Florin Iordache. Pe Regulament, am avut un rechizitoriu corect cu toate încălcările legilor. Însă aceşti oameni n-au frică nici de Dumnezeu, nici de legi. Se comportă anti-democratic, nu te lasă nici măcar să vorbeşti la telefon.

Ce face PNL? Reuşeşte să mai transfere oameni?

PNL discută cu mulţi parlamentari. Facem apel la argumente care au legătură cu cetăţenii, pentru că ei ne-au votat, şi la patriotismul pe care îl mai au. Aşa cum am spus şi mai devreme, interesul nostru e să cadă guvernul. Nu ne dorim să avem legătură cu PSD-ul. Această coaliţie guvernamentală e un dezastru pentru România şi ştiu şi ei, o vorbesc pe la colţuri. Dar interesul personal al unora primează.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite